Érdekességek

Így fog kinézni az ideiglenesen újranyitó 1-es terminál a budapesti repülőtéren

Hatalmas fejlesztésbe kezd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport. 2024-ben ideiglenesen újra megnyitnák az 1-es terminált, egészen 2028-ig, amíg egy óriásberuházás keretében el nem készül az új, 3-as terminál.

Az átmeneti 1-es terminál látványterveit és a reptéri fejlesztések részleteit ismertette a Budapest Airport vezérigazgatója, Chris Dinsdale az Airportal.hu-val.

A szakember szerint 2023-24-re várhatóan teljesen visszaépül a repülőtér utasforgalma a pandémia előtti rekord szintre, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésekre, hiszen szeretnék magas szolgáltatási színvonal mellett biztosítani az utasforgalom akadálytalan növekedését. A fejlesztések hosszabb távon egy új terminál építésével, rövidebb távon pedig az 1-es terminál kibővítésével és újranyitásával valósulnának meg.

A 3-as terminál leghamarabb 2028-ban nyílhat meg az utasok előtt, a kibővített 1-es terminált pedig ekkor bezárnák.

Az 1-es terminál fejlesztésének tervei készen vannak, jelenleg az engedélyeztetésük zajlik.

Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Inforádiónak elmondta – a fejlesztések során szeretnék maradéktalanul megőrizni az 1-es terminál műemlék jellegét, hiszen egy gyönyörű, kivételes art deco épületről van szó. Miután viszont jellegéből és méretéből adódóan a létesítmény nem lenne képes kielégíteni az utasforgalmat, a mostani 24 000 négyzetméteres területet további 7000-rel bővítik majd; a beszerzés és kivitelezés nagyjából 2 évet vesz majd igénybe, mely során lecserélésre kerülnek az elavult biztonsági rendszerek és röntgengépek is. A nyitás időpontja így 2024 tavaszán lenne esedékes.

A legfontosabb fejlesztések között egy új és korszerű utasbiztonsági ellenőrzőrendszer kialakítása szerepel, de elengedhetetlen a poggyászvizsgáló berendezések cseréje, illetve az utasbarát várakozóhelyek kialakítása.

Az 1-es terminál 7000 négyzetméteres bővítést egy könnyűszerkezetes móló jelenlegi épülethez történő hozzácsatolásával érik majd el.

2012-ben, az 1-es terminál bezárása előtt éves szinten 2,5 millió utast kezelt a terminál. A Budapest Airport szakembereinek várakozásai szerint, az új mólóval kiegészítve ennek a kapacitásnak a duplája is kényelmesen megvalósulhat. Az ideiglenes újranyíló terminál a menetrend szerinti utasjáratok mellett a chartergépek kiszolgálására is alkalmas lesz.

A tervezett új, 3-as terminálról így nyilatkozott a Budapest Airport vezérigazgatója – a jelenlegi prognózis szerint, a 2-as terminál 2028-ban nyílna meg, de szükséges is ez a mostantól számított 6 év egy ilyen nagyszabású építkezés lebonyolításához, így a repülőteret folyamatosan készítjük fel az óriásberuházásra. Az előkészületek már zajlanak; nagyon komoly előzetes tanulmányokra, koordinációra és fázisolásra van szükség, mielőtt belevágunk, hiszen a működő és forgalmas 2-es terminál mellett az ország egyik legnagyobb építkezése kap majd helyet. Világszínvonalú, modern, technológiában is élen járó terminált szeretnénk építeni.


Legutóbbi cikkeink: