Koronavírus

Így nyaralhatunk most az európai tengerpartokon – beutazási szabályok

Bár az elmúlt időszakban kevesebb szó esik a koronavírus-járvány miatti beutazási korlátozásokról, nem szabad elfelejteni, hogy az egyes országok továbbra is eltérő módon szabályozzák a területükre történő belépést. Összeállításunkban a közkedvelt nyaraló úti céloknál szedtük egy csokorba azokat a beutazási szabályokat, amikre mindenképpen oda kell figyelnie, ha ezekbe az országokba készül.


Ciprus

Cipruson 2022. június 1-től a beutazásra vonatkozó koronavírus járvánnyal összefüggő korlátozásokat feloldották. 

Az országba történő belépéssel kapcsoltban semmilyen korlátozás nem áll fenn, a beutazáshoz csak a szokásos dokumentumokra van szükség. Az országon belüli utazások terén sincsnek korlátozások, és az utazók egészségügyi igazolás felmutatása nélkül igénybe vehetik a különféle szolgáltatásokat és látogathatják az egyes létesítményeket.

Azoknak, akinek a ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz, nem tartózkodhatnak szállodában, az önizolációs időszakot állami karanténszállóban kell letölteni. A karantén időtartama a jelenlegi szabályok alapján 7 nap. 0. napnak a pozitív mintavétel napja minősül. Tünetmentes pozitív esetek karantén ideje lejártát követően gyorsteszt nélkül is befejezhetik azt. A karantén időtartama 5 napra rövidül, ha a fertőzött negatív PCR eredményt produkál, önköltségen.

A ciprusi kormány a karanténszállodában elhelyezésre került turisták szállását és étkezését fedezi és orvosi felügyeletet biztosít a karantén ideje alatt. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése, valamint azok megszervezése az utas felelőssége. 

További részletek az érvényes szabályozásról ezen a linken olvashat

(Frissítve: 2022. 06. 01.)

Görögország

Görögország felfüggesztette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések nagy részét.

2022. május 1-én az országba történő belépésnél megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik az utazó.  Maszkviselési kötelezettség már csak a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben van. A görögországi belföldi repülőjáratokon szintén kötelező a maszkviselés. A nemzetközi járatokon történő maszkviselésről a légitársaságnál kell érdeklődni. 

Ha az utazónak a görögországi tartózkodása során lett pozitív a Covid-tesztje, akkor 5 napra otthon, vagy a kereskedelmi szálláshelyen kell maradnia. Az öt napos időszakot követően, amennyiben a tünetek megszűntek megszakítható a karantén. Ebben az esetben még 5 napig FFP2 maszkot kell viselni. Amennyiben a tünetek 5 nap után is fennállnak, a tünetek megszűnéséig és 24 órás láztalanság után szűnik meg a karantén. 

További részletek az érvényes szabályozásról ezen a linken olvashat

(Frissítve: 2022. 06. 01.)

Horvátország

2022. május 2-ától az utazók szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba, függetlenül attól, hogy az EU-ból vagy az Unión kívülről (pl. Egyesült Királyság, Bosznia-Hercegovina) lépnek be az országba.  A határátlépéshez nem szükséges COVID igazolvány, teszt vagy egyéb védettségi igazolvány felmutatása vagy védettségi feltétel teljesítése.

Amennyiben az utas a horvátországi tartózkodása során a Covid-19 tüneteit észleli magán, köteles értesíteni szállásadóját, valamint a területileg illetékes járványügyi szakembert. A szezonnal és a tengerparti tartózkodással, a beutazási és járványügyi feltételekkel kapcsolatos legfontosabb információkat  a safestayincroatia.hr oldalon, magyar nyelven is megtalálja. 

(Frissítve: 2022. 06. 01.)

Málta

Málta az indulási ország kategorizálása alapján engedélyezi a beutazást. Az országokat Málta két kategóriába osztja, vörös és piros országra. Magyarország jelenleg a piros kategóriába tartozik. Karanténkötelezettség nélkül az alábbi három igazolási forma közül valamelyikkel kell rendelkezni a belépéshez Máltára:

  • EU oltási igazolással, ami a beutazás előtt legalább 14 nappal korábban beadott teljes körű oltottságot kell igazolnia. Málta csak az EU által elismert oltásokat: Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), Nuvaxovid (NVX – COV2373) és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el, a Johnson & Johnson esetében egy, a többi esetében két beadott oltás erejéig. Ha a beutazónak két WHO által elismert, de EU által nem elismert oltása van (Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elfogadott egy EU által elismert 3. oltás (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen), amelynek beadása után eltelt legalább 14 nap.
  • A gyógyultsági igazolást az EU covid igazolvány kell, hogy tartalmazza, és a gyógyultság és a beutazás között nem telhet el több, mint 180 nap.
  • Amennyiben a beutazni szándékozó nem rendelkezik oltási vagy gyógyultsági igazolással, akkor negatív teszt bemutatásával is beutazhat Máltára, mely 72 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt.

2022. május 2-től Málta eltörölte a Passenger Locator Form használatára vonatkozó kötelezettséget, így annak kitöltése az utazók számára nem kötelező.

(Frissítve: 2022.05.04)

Olaszország

2022. május 31. napjával hatályát veszti a koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott beutazási korlátozásokat szabályozó rendelet. Június 1-től az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges, így az országba beutaknak nem kell igazolniuk, hogy átestek a betegségen, oltással védettek, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

(Frissítve: 2022. 06. 01)

Spanyolország

Június 2-án Spanyolország az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból történő beutazás esetén eltörölte a COVID-19 járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási feltételt. Így ennek megfelelően a Magyarországról érkezők sem esnek át egészségügyi ellenőrzésen Spanyolországba belépéskor: nem kell sem EU digitális Covid-igazolással rendelkezni, sem előzetes regisztrációt elvégezni a belépéshez. A beutazáshoz érvényes, fényképes úti okmány (útlevél vagy személyazonosító igazolvány) szükséges.

Az EU-n vagy a Schengeni Térségen kívülről érkezőknek a negatív teszteredmény felmutatásával, az oltottság vagy betegségen átesettség igazolásával lehet belépni az országba.

(Frissítve: 2020. 06. 02.)

Tájékozódás mindenekelőtt!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Források: