Koronavírus Utazás előtt

Nyár eleji könnyítések: ezekben az országokban változtak a beutazási szabályok

Így változtak a beutazási szabályok júniusban

A nyári szezon közeledtével és a járványügyi helyzet javulásának köszönhetően több ország is könnyítéseket, vagy akár a beutazási korlátozások teljes feloldását jelentette be június elejétől. Összeállításunkban elolvashatja, hogy milyen országok jelentettek be változtatást a beutazási szabályok terén az elmúlt időszakban.

Olaszország

Olaszországban 2022. május 31-től hatályát vesztette a koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott beutazási korlátozásokat szabályozó rendelet. Június 1-től az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges, így az országba beutazóknak nem kell igazolniuk, hogy átestek a betegségen, oltással védettek, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

Egyes szolgáltatások igénybevétele (tömegközlekedés, beltéri kulturális és sportesemények) azonban továbbra is FFP2 minősítésű maszkhoz kötött, és maszk használata ajánlott zárt helyiségekbe történő belépéskor is.

Németország

A Németországba beutazóknak június 1-jétől nem kell igazolniuk az oltottságot, gyógyultságot, ill. nem kell negatív tesztet felmutatniuk. Az enyhítés augusztus végéig tart. A tömegközlekedési eszközökön (városi és távolsági is), illetve az egészségügyben Németországban továbbra is kötelező a védőmaszk használata. Szintén viselni kell a maszkot a Németországból induló, és az oda érkező repülőgépek fedélzetén is 

Spanyolország

Június 2-án Spanyolország eltörölte a COVID-19 járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási korlátozást az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból történő beutazás esetén. Így a Magyarországról érkező turisták sem esnek át egészségügyi ellenőrzésen Spanyolországba belépéskor: nem kell sem EU digitális Covid-igazolással rendelkezni, sem előzetes regisztrációt elvégezni a belépéshez. A beutazáshoz érvényes, fényképes úti okmány (útlevél vagy személyazonosító igazolvány) szükséges.

Az EU-n vagy a Schengeni Térségen kívülről érkezőknek a negatív teszteredmény felmutatásával, az oltottság vagy betegségen átesettség igazolásával lehet belépni az országba.

Ciprus

Cipruson 2022. június 1-től a beutazásra vonatkozó koronavírus járvánnyal összefüggő korlátozásokat feloldották. Az országba történő belépéssel kapcsoltban semmilyen korlátozás nem áll fenn, a beutazáshoz csak a szokásos dokumentumokra van szükség. Emellett megszüntették a kötelező maszkviselést beltéren, továbbá a reptereken.

További részletek az érvényes szabályozásról ezen a linken olvashat

Törökország

A török hatóságok tájékoztatása szerint június 1-jétől kezdve Törökországba ismét korlátozás- és karanténmentes a belépés. A beutazóktól sem negatív PCR- vagy antigéntesztet, sem védettségi igazolást nem kérnek a határon.

2022. április 26-tól a maszkviselés kizárólag a tömegközlekedési eszközökön, valamint az egészségügyi intézményekben kötelező.

Forrás: turizmus.com, Konzuli Szolgálat


Tájékozódás mindenekelőtt!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk, beutazási szabályok hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás