Koronavírus

Nincs szükség többé Covid-tesztre az USA-ba történő belépéshez

Június 12-től az Egyesült Államokba légi úton érkező turisták negatív koronavírus-teszt vagy a betegségből való felépülés igazolása nélkül is beléphetnek az Egyesült Államokba.


A könnyítésen túl a nem USA-állampolgároknak továbbra is igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a koronavírus elleni védőoltás első két adagjával, azonban ismétlő oltásra ezentúl sem lesz szükség a belépéshez. Az Egyesült Államokba a gyógyszerfelügyelet és a WHO által elismert vakcinákkal lehet beutazni, így a Szputnyik kivételével minden, Magyarországon alkalmazott oltóanyag megfelelő a belépéshez.

A tavaly novemberi nyitás után decemberben szigorított utoljára a belépési szabályokon az USA kormánya, akkor tették ugyan is kötelezővé, hogy a beutazónak az oltások megléte mellett egy negatív Covid-tesztet (ami lehetett akár PCR, akár antigén gyorsteszt is) vagy a betegségen 90 napon belüli átesettséget igazoló orvosi iratot volt szükséges bemutatnia a belépéshez. Ezt a szigorítást törölték most el az Államokban.

Az amerikai Járványügyi Hatóság tájékoztatása szerint, a hivatal 90 nap múlva értékeli a döntés hatásait. Az USA turisztikai egyesülete és az Airlines for America lobbiszervezet egyaránt üdvözölte a könnyítést.

Budapestről június 1-én indultak újra a LOT lengyel légitársaság közvetlen járatai New Yorkba,  hetente háromszor. A könnyített belépést biztosító elektronikus utazási engedély azonban drágult, az eddigi 14 dollár helyett most már 21 dollárt kell fizetniük a kérvényezőknek.

Források: