Úti cél ajánló

Adventi vásárok Európában

A karácsonyi készülődés jegyében november vége felé sorra nyitják meg kapuikat az adventi vásárok, amelyek sokszor még az ünnepek után, januárban is várják a látogatókat. Ugyan ilyenkor mindegyik település kitesz magáért, vannak olyan vásárok, amelyek igazán kiemelkednek akár hangulatukban, akár kínálatukban. Most ezek közül ajánljuk a legismertebbeket.


Krakkó, Lengyelország

Nyitva: 2022. november 25-től 2023. január 1-ig

Európa egyik legszebb történelmi óvárosában találjuk az egyik legszebb karácsonyi vásárt is. Krakkó középkori főterén, a Rynek Glowny területén számtalan árustól vehetünk ajándékokat, forralt bort és mézeskalácsot, de érdemes betérni a Posztócsarnokba is, ami igazán gyönyörű ünnepi kivilágítást és díszeket kap az év végén.

Brüsszel, Belgium

Nyitva: 2022. november 25-től 2023. január 1-ig

A hatalmas kierjedésű brüsszeli karácsonyi vásár, a Winter Wonders érinti a Grand-Place, a Bourse, a Place Sainte-Catherine és a Marché aux Poissons területét is. Folyamatosan szól a zene, és számtalan árus kínálja portékáját, valamint hang- és fényjátékok szórakoztatják a látogatókat. A szokásos forralt bor mellett itt kihagyhatatlan a belga gofri, sör és csoki megkóstolása is.

Edinburgh, Skócia

Nyitva: 2022. november 19-től 2023. január 3-ig

A skót fővárosban decemberben találkozik a karácsony és a Hogmana, azaz óév utolsó napjának és az újév első napjának ünnepe. Árusok, zenészek, táncosok teszik emlékezetessé az estéket az East Princes Street Gardens területén. A gyerekek játszhatnak a karácsonyi labirintusban, felkereshetik a manók műhelyét, az év utolsó napján pedig az utcán ünnepelnek az emberek.

Bázel, Svájc

Nyitva: 2022. november 24-től december 23-ig

A bázeli kétségkívül a legvarázslatosabb a svájci karácsonyi vásárok közül, de európai szinten is nagyon népszerű. A sok finomság közül mindenképpen adjunk egy esélyt a helyi, mézeskalácsra emlékeztető specialitásnak, a Basel Lackerlinek. Két részre osztható: a Barfuserplatzon bevásárolhatunk fából készült játékokból, ajándékokból, a Munsterplaton pedig megvalósul az igazi mesebeli világ, játékos programokkal, elsősorban a gyerekeknek.

Köln, Németország

Nyitva: 2022, november 21-től december 23-ig

Nem véletlenül lett az egyik leghíresebb karácsonyi vásár a kölni Markt der Engel. A városban több vásár is van, de a legvarázslatosabb a központban, a katedrális alatt fekszik. Különlegessége, hogy a Nikolausdorf nevű részén megismerhetjük Szent Miklós történetét is, illetve van egy külön részlege többek között a gnómoknak és a kalózoknak is. A Heumarkton pedig jégpályát is találunk.

Koppenhága, Dánia

Nyitva: 2022. november 18-tól 2023. január 1-ig

A dán fővárosban is több vásár nyílik meg az év végén, de a legvarázslatosabbnak a Tivoli Gardens nevű vidámparkban találhatót, valamint a Nyhavnt tartják. az árusoktól mindent beszerezhetünk, legyen szó játékokról, díszekről vagy kötött ruhaneműről. Felszállhatunk egy óriáskerékre is, illetve a számtalan édesség megkóstolása mellett ihatunk gloggot, azaz forralt bort is.

Tallinn, Észtország

Nyitva: 2022. november 25-től 2023, január 8-ig

Messze földön híres a tallinni adventi vásár: a Városháza téren található, tele árusokkal, utcai zenészekkel és táncosokkal. A Télapó is itt fogadja a gyerekeket, akik aztán többek közözz a körhintát is kipróbálhatják. A városháza előtt pedig 1441 óta állítják fel az ország legnagyobb karácsonyfáját, ami csak még inkább növeli a hangulatot.


Források:

  • https://www.thetimes.co.uk/travel/destinations/europe/best-christmas-markets-holidays
  • https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/