Érdekességek

Tippek környezettudatos utazóknak

Az utazás minden szempontból költséges dolog, akkor a pénztárcánkat, akár a bolygónkra gyakorolt hatását nézzük. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk környezettudatosak ebben a témában is: elég sok mindent tehetünk ahhoz, hogy ne terheljük meg még jobban a bolygónkat azzal, ha a jól megérdemelt szabadságunkat egy szép helyen akarjuk tölteni. A következőkben ehhez adunk néhány ötletet.


Ne nyomtassunk feleslegesen!

Ma már gyakorlatilag sehol sem kell jegyeket nyomtatnunk, hiszen a legtöbb helyen digitálisan is elfogadják őket. Ugyanígy van ez a beszállókártyákkal: egyszerűbb a légitársaság applikációját letölteni, akkor nem kell papírokkal bajlódni, illetve így kapjuk meg a leggyorsabban a járattal kapcsolatos információkat (kapuszám, esetleges késés stb.)

Utazzunk vonattal!

Persze ez nem minden esetben lehetséges, és több tényezőtől is függ, de ha időnk engedi, érdemes inkább a vonatot választani a repülőút helyett. A vonatok károsanyag-kibocsátása ugyanis jóval alacsonyabb, mint a repülőgépeké. Ha megtehetjük, hogy pár órával több időt szánunk az útra, akkor érdemes a földön maradni.

Kompenzáljunk!

Ha a repülés mellett döntünk, akkor “kárpótlásul” utalhatunk egy összeget környezetvédő szervezeteknek, amikkel “kiegyenlíthetjük a számlát”. Ilyen esetekben például fát ültetnek a nevünkben, ezzel kompenzáljuk azt a terhelést, amit a repüléssel okozunk a környezetünknek. Ezt gyakran a légitársaságok intézik, és már a repülőjegy vásárlásánál felajánlanak egy ilyen opciót, de ha nem, akkor kis kereséssel gyorsan találhatunk illetékest a témában.

Használjuk a tömegközlekedést!

Ha pedig már megérkeztünk, autóbérlés helyett válasszuk a lehető legtöbb esetben a tömegközlekedést. Egy pár napos turistabérlettel valószínűleg jobban is járunk, mintha rendszeresen taxiznánk. Ha mégis autót bérelnénk, akkor lehetőleg válasszunk elektromosat.

Csökkentsük a hulladékot!

Ha viszünk magunkkal kulacsot, hordozható bögrét, akkor mindig lehet nálunk víz, és elviteles kávét is bármikor kérhetünk. Ételrendelés helyett is inkább együnk a helyszínen.

Csak azt vigyük magunkkal, amit muszáj!

Minél nehezebb egy gép, annál több üzemanyagra van szüksége, és így még több szén-dioxidot bocsát ki. Ezt úgy csökkenthetjük, ha csak a legszükségesebbeket pakoljuk be. Nem baj, ha marad még hely a táskában, nem kell arra törekedni, hogy tele legyen, de fölösleges holmikkal.

Áramtalanítsuk otthonunkat!

Arra is ügyeljünk, hogy semmi se menjen fölöslegesen az otthonunkban, amíg távol vagyunk. Utazás előtt amit csak lehet, húzzunk ki a konnektorból. Ha pedig télen utazunk, a fűtést ne csavarjuk le teljesen, mert a teljesen lehűlt lakás felmelegítése sok energiát fogyaszt.

Ne pazaroljunk!

Utazás előtt nézzük át a hűtőnket. Amit csak lehet együnk meg mi magunk, a többit fagyasszuk le, vagy ami nem alkalmas rá, azt adjuk a szomszédnak például. A lényeg, hogy ne a kukában végezze a még fogyasztható étel.

A szálláshelyünkön is törekedjünk az energiatakarékosságra!

Fenntarthatóság szempontjából ne kapcsoljunk át “nyaraló üzemmódba”, hanem legyünk ugyanolyan figyelmesek, mint a hétköznapokba: ne menjen feleslegesen a légkondi, kapcsoljuk le a villanyt stb. Ne kérjünk takarítást, új törülközőket, ha nincs szükségünk rá, illetve inkább a saját piperecikkeinket használjuk a szállásokon adott, általában kis műanyag üvegcsékben tárolt, egy alkalomra elég tusfürdő helyett.