Úti cél ajánló

Kevésbé ismert úti célok, amelyek felfedezésre várnak

Vannak olyan városok, amelyek hiába szépek, érdekesek vagy mozgalmasak, valami miatt nem váltak túl népszerűvé a turisták körében. Persze ez nem feltétlenül baj, főleg, ha olyan helyet keresünk, ahol nem kell a tömegektől tartanunk, de unatkozni sem lesz lehetőségünk. A következőkben olyan úti célokat ajánljunk, amelyek valószínűleg nem jutnának az elsők között eszünkbe, mégis csodálatos élményben lehet részünk, ha adunk nekik egy esélyt.


Wrocław

Wroclaw, vagy magyar nevén Boroszló egy igazán hangulatos város Lengyelország nyugati részén. Finoman szólva is viharos évszázadok állnak mögötte (állt német, magyar és cseh uralom alatt is, és súlyos károkat szenvedett a második világháborúban), úgyhogy egy emlékektől hemzsegő helyet ismerhetünk meg itt.

Szilézia történelmi fővárosát nem véletlenül nevezik a lengyel Velencének is: összesen 5 folyó keresztezi, így gyakorlatilag szigetről szigetre sétálunk a történelmi óvárosban. Ott van például a Katedrális Sziget, vagy a középkori Piactér, mellette számtalan színes épület, köztük a régi Városháza is. A középkori épületek mellett természetesen a XX. század is képviselteti magát: a monumentális Centenáriumi Csarnok már a UNESCO Világörökség részének számít.

Faro

Faro ugyan nem a legismertebb város Portugáliában, de ha meg szeretnénk ismerni az ország hangulatát, és a turistákat sem akarjuk kerülgetni, akkor tökéletes választás. Az ország legdélibb városa egyben Algarve régió központja is, ezért kiváló kiindulópont lehet a környék megismerésére. Ilyen például a Ria Formosa Nemzeti Park, vagy komppal felfedezhetjük a környező szigetvilágot is.

A történelmi óvárost is érdemes felfedezni, benne többek között az Estói palotával, illetve számos múzeumot is felkereshetünk.

Ljubljana

Szlovénia fővárosért egyáltalán nem kell messze utaznunk, és több napra elég programot találunk itt. Sőt, akár egy hetet is eltölthetünk Ljubljanában, semmiképpen sem fogunk unatkozni. Felmászhatunk a dombtetőn elhelyezkedő várba, bejárhatjuk a hangulatos óvárost, a Tivoli parkot, benne az azonos nevű kastéllyal, hogy csak pár dolgot említsünk. A hidak városának is nevezik: ott van például a híres Sárkány-híd, de a Hármas híd is szép látványt nyújt.

A kirándulóknak pedig nem szabad kihagyniuk a Bledi-tavat a Triglavi Nemzeti Parkban, amihez ugyan el kell hagyni a várost, de abszolút megéri a látványért.

Tallinn

Az észt főváros sem feltétlenül jut az elsők között eszünkbe, ha utazást tervezünk, de megéri ellátogatni Tallinnba egyszer. Elsősorban az Óváros az, amit mindenképpen látni kell. Itt sétálni tényleg felér egy időutazással: a legtöbb építmény már a XIII-XVI. század óta áll. Sétálhatunk a várfalon, megnézhetjük a bástyákat, felmehetünk a Szent Miklós-templomba és a Szentháromság-templomba is.

Érdemes ellátogatni még a Kadriorg palotába, illetve bejárhatjuk a körülötte lévő parkot is. A központtól pedig pár kilométerre található az Észt Szabadtéri Múzeum, a lehető legjobb hely arra, hogy megismerjük egy XVIII-XIX. századi falu mindennapjait.

Casablanca

Casablancáról valószínűleg mindenki hallott, de a város jóval többet tud nyújtani annál, mintsem hogy csak a film kapcsán figyeljünk fel rá. Marokkó legnagyobb városa egyben az ország gazdasági és pénzügyi központja is, úgyhogy folyamatos a nyüzsgés. Legismertebb látványossága kétségkívül a II. Hasszán mecset: ez Afrika legnagyobb, ma is működő mecsete, a világranglistán pedig a hetedik helyen áll. A minarete pedig 210 méter magasról jelez a híveknek.

Bár az 1942-es film helyszíneit hiába keresnénk (ugyanis az egészet az Egyesült Államokban forgatták), de azért építettek egy Rick’s Cafét, megidézve az ikonikussá vált bárt.

Luxemburg

A Benelux államok legkevésbé népszerű tagjának nevezhetjük Luxemburgot, de ez az apró ország igazi kincseket tartogat a látogatóknak. Egyrészt az egész állam, beleértve a fővárost, Luxembourgot is tele van zöld területtel. A város elsősorban az erődrendszeréről, illetve kazamatáiról ismert; utóbbit mindenképpen érdemes felfedezni, egyszerre hátborzongató és lenyűgöző élmény.

A városon kívül pedig van lehetőségünk számtalan vidéki kastélyt is meglátogatni. Például a viandeni gyakorlatilag egy mesebeli épület, Beaufort két kastélya pedig egy igazán vadregényes környezetben fekszik.

Malaga

Malaga egy igen kedvelt úti cél Spanyolországban, még ha nem is annyira népszerű, mint Madrid vagy Barcelona. Az andalúziai város a Földközi-tenger partján, pontosabban a Costa del Solon, azaz a napos parton fekszik, így tökéletes választás, ha aktív pihenéssel szeretnénk tölteni az időnket.

Természetesen a város maga is tartogat látnivalókat: ott van például az Alzacaba nevű mór erődítmény, a Gibralfaro vár, a Calle Larios nevű sétálóutca, de megnézhetjük a Picasso múzeumot, illetve a festő szülőházát is.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: