Úti cél ajánló

10 kihagyhatatlan program Szicília szigetén

Szicília talán nem feltétlenül jut az elsők között eszünkbe, ha olaszországi látnivalókról van szó (hiszen rém hosszú a lista), de mindenképpen megéri legalább egyszer idelátogatnunk. Legendás és csodás természeti szépségek, számtalan történelmi emlék és világörökségi helyszín: nem túlzás azt állítani, hogy akár heteket is eltölthetnénk itt anélkül, hogy két napon ugyanazt csinálnánk. Íme néhány a legismertebb szicíliai látnivalók közül, a teljesség igénye nélkül.


Siracusa és Ortigia szigete

Siracusa évszázadokon át a legfontosabb város volt a szigeten: a terület már az ősidők óta lakott, és a görög és a római uralom alatt is kiemelt jelentősége volt. A teljesség igénye nélkül van itt római amfiteátrum és görög színház, Szent Lúcia bazilikája, vagy a különleges alakjáról híres Madonna delle Lacrime bazilika.

Ne hagyjuk ki Ortigia szigetét sem, ami Siracusa részének számít, ide hidakon sétálhatunk át. Itt található többek között például a Maniace vár, Apolló temploma és Arethusza szökőkútja is.

Szicíliai látnivalók - Siracusa és Ortigia szigete

Pantalica nekropolisza

Siracusától körülbelül 30 kilométerre található Pantalica nekropolisza, úgyhogy érdemes ide is ellátogatni, ha a városban járunk. Az Anapo folyó völgyében elhelyezkedő nekropolisz körülbelül 4000, mészkőbe vájt sírhelyet takar: egyszerre lenyűgöző és hátborzongató élmény itt sétálni.

Szicíliai látnivalók - Pantalica nekropolisza

Palermo

Természetesen Szicília fővárosa megkerülhetetlen pontja a szigetnek. A több mint 2700 éves Palermóból egyrészt gyakorlatilag bárhova eljuthatunk, másrészt maga is számtalan kinccsel, UNESCO Világörökségi helyszínnel van tele. Történelmi városfal, terek, templomok: gyakorlatilag minden sarkon belebotlunk valamilyen látnivalóba. A pihenni vágyók körében a tiszte vizéről és homokos partjáról ismert Mondello strand ajánlott, illetve a Ballaro piac nyüzsgésébe is nyugodtan vessük bele magunkat.

Szicíliai látnivalók - Palermo

Monreale-i katedrális

A Palermótól körülbelül 7 kilométerre található Monreale elsősorban a katedrálisáról híres, amit a XII. század második felében kezdtek el építeni. Az egyik leghíresebb olasz műemlék minden ízében monumentális: a templom 102 méter hosszú és 40 méter széles, és tele van bibliai jeleneteket ábrázoló, bizánci stílusú arany mozaikokkal. Ezek összesen 6500 négyzetmétert fednek le, és 2200 kilogramm aranyat használtak fel az elkészítésükhöz.

Szicíliai látnivalók - Monreale-i katedrális

Cefalù

Cefalù is igen népszerű a turisták körében. A fővárostól 70 kilométerre található település a bizánci román stílusú katedrális (a Monreale-ihoz hasonlóan világörökségi helyszín), a középkori templomok, terek és utcák mellett homokos tengerpartokkal várja az idelátogatókat. Érdemes megmászni a város felé magasodó sziklát is, ahonnan pazar látványban lehet részünk.

Szicíliai látnivalók - Cefalú

Szicíliai látnivalók nem csak képeken? Válogasson repjegy-ajánlataink közül!

Etna

Ha valamit, akkor az Etnát nagy valószínűséggel nem kell nagyon megmagyarázni, miért kell látni. Kétségkívül a legismertebb aktív vulkánról van szó, már messziről is lenyűgöző látványt nyújt, de ha egyszer már itt vagyunk, érdemes megnézni közelebbről is. Jó időben kiváló a természetbe vágyóknak, télen pedig a síelés kedvelőinek. Catania és Taormina városából is indulnak szervezett túrák, általuk eljuthatunk egészen a kráterig. Ne hagyjuk ki!

Szicíliai látnivalók - Etna

Lipari-szigetek (Éoli-szigetek)

A Lipari-szigetek hét nagyobb szigetből (Lipari, Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Panarea) és sok kisebb szigetecskéből, sziklából áll. Lipari elsősorban a homokos tengerpartjai miatt népszerű (illetve ide járnak a leggyakrabban a hajók), Strombolin és Vulcanón viszont ma is aktív vulkánokat találunk, Salina pedig a túraútvonalairól ismert. Ha mindegyik szigetet fel akarjuk fedezni, érdemes több napot rászánni a bejárásukra.

Szicíliai látnivalók - Lipari-szigetek

Zingaro rezervátum

A természet kedvelőinek ajánljuk a Zingaro rezervátumot, ahova Scopello és Trapani településekről tudunk a legkönnyebben eljutni. Utak nincsenek, csak gyalog haladhatunk a természetben. Túrázás közben élvezhetjük a gyönyörű panorámát, de strandolni is megpihenhetünk, illetve múzeumot is találunk a területén.

Szicíliai látnivalók - Zingaro rezervátum

A templomok völgye

Agrigento mellett található a templomok völgye: összesen hét, i.e. 5-6. században épült templomot találunk itt, amik csodás állapotban vannak. Nem véletlenül mondják Szicília egyik legérdekesebb látnivalójának: igazi időutazás sétálni közöttük.

Szicíliai látnivalók - A templomok völgye

Scala dei Turchi

A templomok völgyétől úgy 20 percnyi autóútra található az egyik legszebb természeti jelenség a szigeten. Ez a fehér, lépcsőzetes mészkőszikla a mellette lévő türkizkék tengerrel együtt igazán kiemelkedő látványt nyújt. Érdemes naplementekor idelátogatni, mivel olyankor a legszebb.

Szicíliai látnivalók - Scala dei Turchi

Kapcsolódó tartalmak: