Tippek a foglaláshoz

Tengerentúli utazást tervez? Jó tanácsok repülőjegy vásárlásához!

Tengerentúli utazáshoz keres repülőjegyet, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Segítünk pár egyszerű lépéssel.

Először is vegyük elő házi könyvtárunk rég elfeledett, és méltánytalanul hanyagolt tagját: A Nagy Földrajzi Atlaszt. Repülőjegy ugyan nem lesz benne, de csapjuk fel mondjuk… Észak-Amerikánál. Ugye, milyen szép?

Elég nagy részét elfoglalja az Amerikai Egyesült Államok, repüljünk most oda. Már csak egy szimpatikus várost kell találnunk… Legyen mondjuk New York, a „Nagy Alma”. Rengeteg látnivalót és lehetőséget kínál a kulturális különbségek felfedezésére.

Continental gép landolása St. Marteen-szigetén.
Continental gép landolása St. Marteen-szigetén.

Következő lépésünk találni jó áron repülőjegyet New Yorkba. Legjobb lehetőségünk erre, ha ellátogatunk a www.repjegy.hu oldalra keresgélni.

Repjegy.hu tipp: Ne zárkózzunk el New York egyik repülőterétől se! Természetesen a legkeresettebb a John F. Kennedy, de ha a New Jerseyben található Newark repülőtér is szóba jöhet, akkor valamivel kedvezőbb áron is találhatunk repülőjegyet.

Tehát a repülőjegy keresésnél tartottunk: a www.repjegy.hu szerint utószezonban Air France járatokkal a new yorki John Fitzgerald Kennedy repülőtérre már 160.000 Ft-tól is eljuthatunk, átszállással – Budapestről már sajnos nincsenek közvetlen járatok New Yorkba.

Természetesen a repülőjegy árak változhatnak, de ha ezzel a fejenkénti összeggel számolunk, nagyon nagyot nem tévedhetünk.

Repjegy.hu tipp: Az USA-ban akárhová utazunk is – vagy ha netán Kanada a célpont- mindenképp olyan repülőjegy ajánlatot válasszunk, ami egyrészt a büdzsébe is belefér, másrészt az átszállópont európai város legyen. Ugyanis: ha az USA valamelyik városában szállunk át, ott el fogják végezni a bevándorlási hivatal dolgozói az Amerikai Egyesült Államokba beléptetést. Igen, még akkor is, ha esetleg nem az USA utazásunk végső célja. Ha rendelkezünk minden szükséges dokumentummal, akkor is mondhatják azt, hogy nem vagyunk szívesen látott vendégek és önköltségen az első géppel hazaküldenek.

Esti landolás.
Esti landolás.

Következő nagyon fontos lépés ellenőrizni, hogy útlevelünk érvényes-e még: úgy szabályos, ha hazaúttól számítva még 6 hónapig él az érvényességi idő… Sarkalatos pont az útlevél színe. Megmondom, miért. Ha még régebbi fajta, kék színű útlevelünk van, akkor ahhoz ki kell váltanunk az USA vízumot: sok pénzért, macerásan. Ha már az új, bordó/barna, EU-s, biometrikus okmánnyal rendelkezünk, ahhoz vízum nem, ellenben belépési engedély, úgynevezett ESTA nyomtatvány szükséges.

Repjegy.hu tipp: alábbi linkre kattintva elindítható a folyamat: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Ezért a belépési engedélyért 14 amerikai dollárt kell fizetnünk (online, dombornyomott bank- vagy hitelkártyával), viszont azonnali az elbírálás, rövid feldolgozási idő után látható, hogy kérelmünket jóváhagyták vagy elutasították.

Mindezeken túl, megvásárolhatjuk repülőjegyünket!

Repjegy.hu tipp: Amíg nincs meg a vízumunk, vagy ESTA engedélyünk, addig online repülőjegy foglalást kizárólag készpénzes vagy átutalásos fizetési móddal foglaljunk, ez esetben nem tettünk semmi jóvátehetetlent.

Indul a tengerentúli kaland.
Indul a tengerentúli kaland.

Megvásárolt repülőjegyünket kinyomtatva utazhatunk: legyünk kint időben, legalább 2 órával indulás előtt a repülőtéren, hogy biztosan kényelmesen átjussunk a check-inen, útlevél ellenőrzésen és biztonsági átvizsgáláson.

Érdemes utánanézni, hogy miket nem lehet a célország területére bevinni (pl. az USA területére pillanatnyilag tilos élelmiszert bevinni és keményen meg is büntetik az embert, ha ezt a szabályt megszegi).

Ha már rendelkezünk repülőjeggyel, érvényes dokumentumokkal, és becsomagoltunk, akkor az utazás előtti praktikák után jönnek az utazással kapcsolatos hasznos tippek következő posztunkban.