Utazási tanácsok

Kíséret nélküli gyermek a repülőn

Napjainkban egyre gyakrabban előfordul, hogy a szülő kis- vagy fiatalkorú gyermekét el szeretné küldeni rokonaihoz, ismerőseihez. A legtöbb esetben nincs arra lehetősége, hogy autóval vagy (a jegyárak miatt) repülőgépen együtt utazva kísérje el a gyermeket a célállomásra. Ebben az esetben nyújt biztonságos megoldást a kíséret nélküli gyermek szolgáltatás, amely a légitársaságoktól igényelhető.

A szolgáltatás keretében az utazás kezdetétől egészen a végéig kiemelt figyelmet kap a legfiatalabb utas. Az opció ugyan díjköteles, de ennek összege még mindig kevesebb, mintha valamelyik szülőnek kétszer kellene utaznia. Szinte minden hagyományos légitársaság kínál ilyen lehetőséget, sajnos a fapados járatoknál egyelőre nem elérhető ez a szolgáltatás.

Kíséret nélküli gyermek a repülőn
Nem mindig van lehetőség együtt utazni gyermekünkkel


Mi az a kíséret nélküli gyermek szolgáltatás (unaccompanied minor – UMNR)?

A gyermeket a légitársaság számára a foglaláskor elküldött adatok szerinti személy átadja az utas felvételkor a légitársaság képviselőinek, akik innentől kezdve segítik eljutását a gép fedélzetére, az esetleges átszállásnál pedig elkísérik a csatlakozó járathoz, illetve az utazás végén (a poggyászfelvétel után) átadják a foglalásban megjelölt fogadó személynek.

Fontos megjegyezni, hogy ugyan nem utazik a gyermekkel együtt kísérő a légitársaság részéről, de mind a földi kiszolgáló személyzet, mind a fedélzeti légiutaskísérők kiemelt figyelmet fordítanak a gyermek utazására. Továbbá a gyermeket csak és kizárólag a foglalásban megjelölt személy tudja feladni a járatra, és átadni is csak annak adják át, aki korábban rögzítve lett a rendszerekben.


A kíséret nélküli szolgáltatás feltételei:

  • Ha a gyermek nem tölti be a 12 éves kort utazáskor, és egyedül utazna, akkor neki kötelező igénybe venni a szolgáltatást.
  • 12 év felett és 18 év alatt is igényelhető, de nem kötelező.
  • A legtöbb esetben speciálisan kell foglalni a jegyet, ezért ajánlott e-mailben ajánlatot kérni.
  • Meg kell adni az utazó pontos születési dátumát, az úti okmányának számát, annak lejárati idejével együtt.
  • Meg kell jelölni, hogy a kiindulóponton ki teszi fel a járatra a gyermeket, és ki lesz az, aki felveszi a célállomáson (név, cím, telefonszám, úti okmány száma). A gyermeket csak annak az utasnak adják át a célállomáson aki a foglalásban fel van tüntetve, és természetesen induláskor is csak az adhatja fel a járatra akit korábban már rögzítettünk.
  • A díjakat a legtöbb esetben a reptéren kell megfizetni, de vannak kivételek, ilyenkor viszont már foglaláskor elkérik a szolgáltatás díját.
  • Code share (más légitársaság által üzemeltetett) járaton nem vehető igénybe, mert a legtöbb esetben nem teljesítik a szolgáltatást.
  • Akkor sem kérhető a szolgáltatás, ha egy foglalásban oda vagy visszaúton több légitársaság is részt vesz a szállításban.
  • Általában a reptéren az indulás előtt ki kell tölteni egy formanyomtatványt, melyben minden fontos adatot fel kell tüntetni a gyermekről (betegség, allergia, stb.).


A kíséret nélküli gyermek szolgáltatás díja

Gyermekünk nem marad törődés nélkül az utazás alatt
Gyermekünk nem marad törődés nélkül az utazás alatt

Minden légitársaság más és más díjszabást alkalmaz a kíséret nélküli gyermek szolgáltatás igénybevételekor. A díj mértéke függ attól, hogy rövid vagy hosszútávon szeretnénk igénybe venni. Továbbá a fizetendő díjat nagyban befolyásolhatja, hogy hány átszállással utazik a gyermek.

Rövid távú repülés esetén (pl.: egy Budapest – München szakaszon) 50-100 EUR/fő/útirány díjat kérnek, míg hosszútávon (pl.: egy Budapest – New York viszonylatban) 100-300 EUR költséggel kell kalkulálni.

Fontos, hogy online repülőjegy-foglalás előtt kérjenek információt vagy ajánlatot e-mailben (info@repjegy.hu), és kollégáink felveszik Önökkel a kapcsolatot. Levelükben írják meg az utazók pontos, úti okmány szerinti nevét, születési dátumát, mikor, honnan, hová szeretnének utazni.

    7 Responses

  1. Igen! Jól hangzik! Csak nem reális! Próbáltam a 10 éves unokámnak repjegyet Stuttgartból Bp-re kísérővel, de sajnos nincs ilyen szolgáltatás a németeknél! ?

  2. Az unokám egy évben 5 x jön nhaza ( 9 ) éves Marseillesből budapestre Lufthansával. Soha semmi gond nem volt.

  3. 12-13 éves gyermekem utazhat e 18 éves nagykorú testvérével szülői kíséret nélkül?

  4. 15 éves lányom menne Máltára a hugomhoz.Kell valami írásbeli nyilatkozat vagy külön kísérőt kérni?Wizzair-el megy!

A hozzászólás letiltva.