Érdekességek

Híres emberekről elnevezett repterek

JFK Nemzetközi Repülőtér
JFK Nemzetközi Repülőtér

A JFK reptérről a legtöbben már biztosan hallottak, számos amerikai film forgatási helyszíne volt. De gondolták volna, hogy Teréz anyáról vagy John Lennonról is neveztek már el légikikötőt? Aktuális témánkban híres névadók körül kalandozunk.

 

 

Budapest – Magyarország – Liszt Ferenc repülőtér

A magyar utazóközönség a hazai repteret ismeri a legjobban és talán a nemrégiben történt névváltozást is megszoktuk már. Mégis a köznyelvben továbbra is csak Ferihegyként emlegetett komplexum eredeti elnevezését földrajzi helyzete miatt kapta. A névcsere 2011-ben történt, Liszt Ferenc születésének 200-dik évfordulója alkalmából.

Tudták, hogy a reptér területe majd 300 hektárral nagyobb, mint a londoni Heathrow-é? Külön érdekessége, hogy saját hőerőművel, szemétégetővel, mi több fogorvosi rendelővel is rendelkezik. Aki többre is kíváncsi részt vehet egy reptéri felfedezőtúrán, ahol számos utasoktól elzárt területen is körbevezetik az érdeklődőket.

Területén két terminál és az őket összekötő Skycourt épület található. Az utasok közel száz városba juthatnak el közvetlenül.

Varsó – Lengyelország – Fryderyk Chopin repülőtér

Naponta 100 belföldi és nemzetközi járat indul Varsóból a világ számos pontjára. A korábban Okecie néven futó légikikötőt 2001-ben nevezték át a híres zongoravirtuózra. Két terminállal rendelkezik, északival és délivel. Az utasforgalom bonyolításán túl, légi szállítmányozási központ is megtalálható.

Liverpool – Anglia – John Lennon repülőtér

John Lennon Repülőtér
A liverpooli reptér névadója az egyik híres Beatles tag

A híres gombafejű zenész a város szülötte. Halálának 22 évfordulója emlékére, a városvezetés úgy döntött, hogy a korábbi Speke reptér nevét a Beatles frontemberének emlékére átkereszteli.

A liverpooli repteret hivatalosan 1933-ban nyitották meg, de ekkor már 3 éve bonyolított légi forgalmat. A második világháború alatt irányítását a Brit Légierő végezte és katonai légi közlekedésre használták. Számos harci repülőgép gyártását is a hangárokban végezték, például a Lockheed Hudson és Mustang típusokat. A háború után ismét a polgári közlekedésé lett a főszerep, és nagyon hamar az egyik leggyorsabban növekedő reptérré nőtte ki magát.

2002-ben történt a névváltozás. Az indulási csarnokban John Lennon 2,1 méter magas szobra fogadja az utazókat.  A mennyezeten stílszerűen az énekes Imagine című dalának egy sora látható: „Above us, only sky” (felettünk már csak az ég van).

New Orleans – USA – Louis Armstrong repülőtér

New Orleans városa szintén zenészről nevezte el repterét, 2001-től a jazz-muzsikus Louis Armstrong nevét viseli, ekkor volt ugyanis becenevén csak Satchmonak hívott jazz-trombitás  születésének 100. évfordulója. A reptér érdekessége, hogy a második legmélyebben fekvő légikikötő a világon, 1,4 méterrel fekszik a tengerszint alatt.

Ulánbátor – Mongólia – Dzsingisz kán repülőtér

Mongólia egyetlen repterének a híres/hírhedt hódító, Dzsingisz kán lett névadója. A mongol főváros, Ulánbátor közelében található légi állomás az 1960-as évek elejétől kezdte meg rendszeres utasforgalmát, azonban a terminálépületet csak 1986-ban építették meg. A reptér innentől bonyolít rendszeres nemzetközi napi járatokat.

Rinas – Albánia – Teréz anya repülőtér

Az albán Rinas falu közelében épült légikikötő névadója a macedón/albán származású jótevő, Teréz anya. Az átkeresztelés 2003-ban történt. A reptér eredetileg szovjet segítséggel épült, 1957-ben adták át az utasforgalom részére. Ma már magánkézben van, és jelenleg is folyik az albán légikikötő és annak infrastruktúrájának korszerűsítése, hogy megfeleljen a nemzetközi irányelveknek.

New York – USA – John F. Kennedy repülőtér

New York és Amerika egyik legforgalmasabb és legnagyobb reptere a John F. Kennedy, amely Alsó-Manhattantől mindössze 18 km-re található.  Közel 100 légitársaság 50 országba indít innen rendszeres járatokat. Kezdetben a közelében lévő golfpálya után nevezték el Idlewildnak. Építése a második világháború alatt vált szükségessé, amikor is a Nagy Alma kezdte egyre jobban kinőni a La Guardia repteret.

A néhai elnök halála után, 1963-ban változtatták meg elnevezését, de a köznyelvben leginkább elterjedt JFK mozakiszót használjuk, amely egyébként a légikikötő IATA kódja is. Kilenc terminál található itt, ahonnan szinte a világ bármely pontjára eljuthatunk.

A Santa Rosa-i repülőtér
A Santa Rosa-i repülőtér logójában Snoopy kutya szerepel (fotó: Wikipédia)

Santa Rosa – USA – Charles M. Schulz repülőtér

A kaliforniai Santa Rosa közelében lévő reptér névadója nem más, mint a mókás Snoopy mesefigura kitalálója, Charles M. Schulz, aki több mint 30 évig élt a városban. A repülőtér 410 hektáron terül el, és többnyire a kaliforniai borvidékre utazó turistákat szolgálja ki. A napi utasforgalom bonyolítása mellett jelenleg a kifutópályák bővítése zajlik, mely a tervek szerint 2014 novemberére készül el.

Lyon – Franciaország – Saint Exupéry repülőtér

Franciaország harmadik legnagyobb repülőterének névadója a híres író, aki népszerűségét nemcsak a Kis hercegnek köszönheti. Pilótaként a második világháború alatt a francia hírszerzésnek dolgozott, 1944-ben egy bevetés közben vesztette életét.

A róla elnevezett repteret 1975-ben nyitották meg. Eredetileg Lyon Satolas néven, 2000-ben az író/pilóta 100. születésének évfordulója alkalmából történt a módosítás.

Három terminállal rendelkezik, melyből egy a fapados járatokat szolgálja ki.

A névadó ötletgazdák gyakran választanak feltalálókat, tudósokat reptereik “atyának”. Így ne lepődjünk meg, ha repülőjegyünkön Galileo Galilei (Pisa), Nikola Tesla (Belgrád) vagy a szintén fizikus Guglielmo Marconi (Bologna) szerepel. Utóbbi úriember érdekessége, hogy Tesla asszisztense volt, 1909-ben Nobel díjjal jutalmazták a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzásáért.

 

Önök jártak már valamelyik híres emberről elnevezett reptéren? Osszák meg velünk élményeiket, tapasztalataikat!

 

 

    2 Responses

  1. Varso, New York, Atlanta, Los Angeles… de a legnehezebb az atszallas a Frankfurt-i
    repuloteren . Nem eleg masfelora egy transfer akcional, hatalmas a terminalok kozotti tavolsag!

A hozzászólás letiltva.