Érdekességek Úti cél ajánló

Filmbe illő kiruccanás – Legendás úti célok filmimádóknak

Legendás filmhelyszínek nem csak rajongóknak | repjegy.hu blog

Számos olyan úti cél van, ahová nem csupán a város épületei, kulturális vagy gasztronómiai programjai miatt érdemes ellátogatni. Most a filmrajongók számára ajánlunk pár olyan helyet, amit egy-egy híres film miatt is érdemes felvenni a bakancslistára. Következzen néhány legendás filmhelyszín!

New York

Ha legendás filmhelyszínek, akkor mindenkinek Hollywood jut először az eszébe, pedig New Yorkban sem nehéz híres filmhelyszíneket találni. Ezernyi filmet forgattak már itt, és többek között olyan neves rendezők, mint Martin Scorsese vagy Woody Allen is a kamerák mögé állt itt.

úti célok filmimádóknak - New York
A New York-i Szabadság-szobor

Régen az Újvilágba hajóval érkezők először a Szabadság szobrot pillantották meg. A bevándorlókat egészségügyi vizsgálatnak vetették alá, kikérdezték őket terveikről, előéletükről, anyagi helyzetükről. Ez az eljárás számos filmben szerepel, többek között a Keresztapában is.

A filmtörténet egyik emlékezetes jelenete, amikor Marilyn Monroe szoknyája fellibben a szellőzőrácsból kiáramló levegő hatására. Ezt a szellőzőrácsot a Lexington Avenue és az 52. utca találkozásánál találhatjuk.

úti célok filmimádóknak - New York
©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

Nyilván mindenki emlékszik a King Kong híres jelenetére is, amikor az óriás gorilla felmászik az Empire State Building tetejére.

 

Az 1984-es Szellemirtók számos jelenete közül kiemelkedő, amikor a szellemek a Public Library könyvespolcait rendezik át. Ne feledjük a Central Parkot sem, amely számos szerelmes film helyszíne is egyben.

Los Angeles

A képzőművészeti múzeum külső kiállítási tárgyaival való szelfizés szinte kötelező eleme az itt tartózkodásnak. Az L. A. Storyban Steve Martin a galérián görkorcsolyázik végig.

Az Union Station számos filmben megjelenik. A Sötét Lovag: Felemelkedésben ez volt Bane törvényszéke, a Szárnyas fejvadászban rendőrőrsként láthattuk az épületet, míg a Kapj el, ha tudsz című filmben egy bank volt.

úti célok filmimádóknak - Los Angeles
A híres filmhelyszín, a Union Station Los Angelesben

A Bradbury Building szintén számos filmben megjelenik, kötelező látnivaló, ha szereti a Szárnyas fejvadászt, az 500 nap nyárt vagy a Jack Nickolson féle Kínai negyed című filmet.

Las Vegas

A kaszinók mellett Las Vegasba az Ocean’s Eleven miatt is érdemes ellátogatnia a filmrajongóknak, nem is beszélve az MGM Hotel előtt álló 14 méter magas, 50 tonnás oroszlán szoborról, amely a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió emblémája is egyben.

úti célok filmimádóknak - Las Vegas
Az MGM Hotel előtt álló oroszlán

Bangkok

Thaiföld fontos helyszínévé vált a modern amerikai filmgyártásnak. Itt forgatták például a Másnaposok 2-t, aminek a helyiek nem annyira örültek, mivel az nem jó színben tüntette fel a várost és lakosait. A Veszélyes Bangkok című filmben pedig erőszakos, bandaháborúk helyszíneként mutatják be a várost, amely a valóságban azonban egy kifejezetten biztonságos és kellemes turistacélpont.

Bangkok sokszínűségét az is nagyon jól mutatja, hogy forgattak itt már az ókori Egyiptomban, a középkori Európában, a vietnámi háborúban, sőt a mai Indiában játszódó filmet is.

Dubrovnik

A horvát tengerparti város turistaforgalmát jelentősen fellendítette az HBO-n vetített Trónok harca című filmsorozat, melynek számos jelenetét vették itt fel.

Új-Zéland

Talán ez az egyik leginkább felkapott úti cél a filmes tematikájú utazások körében. A szigetet minden filmrajongónak látnia kell, akit magával ragadott a Gyűrűk Ura trilógia mesebeli helyszínei. Itt forgatták Középfölde és a Hobbit trilógia jeleneteit is. Sőt, a Hobbit forgatásának befejeztével a stáb nem bontotta le a díszleteket, így azok szabadon látogathatóvá váltak!

Phuket

James Bond-szigetként is hívják a Phang Nga-öbölben, Phuket közelében található híres helyszínt. Itt játszódott Roger Moore főszereplésével „Az aranypisztolyos férfi” című 1974-es Bond-film.

úti célok filmimádóknak - Phuket
A Phang Nga-öböl Phuket közelében

Petra

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című 1989-es film forgatása óta Petra örökre feltette magát a filmrajongók térképére. A Szent Grál rejtekhelyéül szolgáló Félhold kanyon (valóságban Al-Khazneh néven ismert) meglátogatása nemcsak az Indiana Jones filmek rajongóinak hatalmas élmény.

úti célok filmimádóknak - Petra, Jordánia
Petra, Jordánia ámulatba ejtő romvárosa

Látogasson el ezekre a csodálatos helyszínekre, és képzeletben élje át a filmbéli kalandokat!