Utazási tanácsok

Repülés várandós kismamaként – hogyan készüljünk?

Önmagában semmilyen veszélyt nem rejt a repülés terhesen. Mégis vannak bizonyos időszakok, amikor fokozott óvatosság szükséges, néhány esetben pedig inkább alternatív utazási eszközt érdemes választani. A következőkben összeszedtünk néhány általános tudnivalót a kismamák repülős utazásáról.

Lehetséges kockázati tényezők

A repülés során bekövetkező légnyomásváltozás, a levegő páratartalmának csökkenése és a minimálisan növekvő kozmikus sugárzás az, ami miatt leggyakrabban aggódnak a kismamák. Ezek a tényezők a tudomány mai állása szerint sem a mamára, sem a babára nézve nem hordoznak jelentős veszélyt egy egyszeri utazás során. A rendszeres, akár napi repülés terhesen viszont nem ajánlott. A repülés különböző kockázati tényezők esetén nem javasolt. Ilyen lehet például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a kóros vérszegénység vagy a várandósság során esetlegesen fellépő hüvelyi vérzés.

Repülés várandósként a három trimeszterben

Szövődménymentes várandósság esetén bármelyik trimeszterben szabad repülni. Kétség esetén viszont érdemes a szülészorvost megkérdezni, hogy esetünkben van-e olyan egészségügyi indok, ami miatt kockázatos lehet a repülés. A 36. hét után már nagy az esélye annak, hogy a szülés bármikor beindulhat, ezért ezt követően az orvosok – és ehhez igazodva a légitársaságok – már nem engedik repülni a kismamát. Ikerterhesség esetén pedig a fokozott kockázat miatt a 32. hét a felső határ. A légitársaságok ugyanakkor ettől eltérő szabályokat és korlátozásokat hozhatnak, ezért a repülőjegy vásárlása előtt érdemes erről tájékozódni. A Wizz Airnél például a 34. héttől nem engedik a fedélzetre a kismamát.

Terhes kismama a fedélzeten – tájékozódjunk utazás előtt!

Jellemzően a 28. heti terhességtől már orvosi igazolást kér valamennyi légitársaság, egy Fit to Fly dokumentum formájában, amelynek lehetőség szerint angol nyelvűnek kell lennie. Ebben a dokumentumban az orvosnak több dolgot is fel kell tüntetnie, mielőtt engedélyezné az utazást. A légitársaságnak ugyanis fontos tudnia, hogy a kismama egészséges-e, hogy a várandóssága rizikómentes-e és hogy pontosan mikorra várja a babát.

Érdemes annak is utánanézni, hogy az adott városban, ahová utazik, hol található a legközelebbi kórház szükség esetén. A repülés ugyan önmagában nem indíthatja be a szülést, ugyanakkor a stressz viszont igen. Így, ha előrehaladott terhességről van szó, és a kismama nagyon szorong, megfontolandó az utazás elhalasztása.

Mire érdemes odafigyelni a repüléskor?

Tartani kell a mélyvénás trombózis veszélyétől, különösen, ha már nagyon vizesedik a kismama lába. Érdemes kompressziós harisnyát viselni, és rendszeresen sétálgatni a fedélzeten, vagy legalább ülve némi lábtornát végezni. Igyekezzen a kismama olyan helyre vásárolni a jegyet, ami lehetőleg a folyosó mellett van és  ahol nagyobb a lábtér (a szabályok szerint viszont a vészkijárat sorába nem ülhet, hiába van ott a legtöbb nagy lábterű ülés).

Repülés terhesen
A repülés várandósként szükségessé teszi a nagyobb lábteret

A száraz levegő miatt fokozottan oda kell figyelni a folyadékpótlásra, így mindenképpen vigyen magával palackot, amit megtölthet vízzel, de a legbiztonságosabb, ha a fedélzeten vásárol szénsavmentes ásványvizet.

Az utazás előtt érdemes magnéziumot fogyasztani, amivel megelőzhetők a méhkeményedések. Várandósan tartani kell attól is, különösen az első trimeszterben, hogy fel- leszálláskor, turbulencia esetén fokozott hányinger jelentkezhet. A repülés leginkább a terhesség első trimeszterében lehet problémás, ha például a kismama gyakori rosszulléttel küzd. Ilyenkor érdemes lehet elhalasztani az utazást a második trimeszterre, amikor a hormonális eredetű rosszullétek megszűnnek.

Ha külföldön születik a baba

Az utazás tervezésekor gondolni kell a visszaútra is, így csak olyan időpont választható, amikor biztonsággal hazajöhet a kismama, és a visszaútra is rendelkeznie kell érvényes, 2 hétnél nem régebbi orvosi igazolással. Ha külföldön megszül az anyuka, természetes, komplikációmentes szülés esetén legalább 48 órának el kell telnie mire gépre szállhat. Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy a legtöbb légitársaság a 7 naposnál fiatalabb babát biztonsági okokból nem szállítja.

Fentiek természetesen általános javaslatok és megállapítások, melyek egyénenként eltérhetnek. A szervezetek, egészségi állapotok különböznek, minden terhesség más. Fontos, hogy utazás előtt a kismama konzultáljon kezelőorvosával és az ő javaslatainak megfelelően tervezze meg az utat.