Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Doha – Hamad Nemzetközi Repülőtér

A dohai repülőtér egy új és modern nemzetközi repülőtér, amelyet hosszú csúszás után 2014. április 30-án nyitottak meg. A Hamad Nemzetközi Repülőtér a Qatar Airways bázisa, és több mint 50 millió utas befogadására alkalmas. A reptér fő tematikája az oázis.

A dohai repülőtér

A tervezők nem szűkölködtek ötletekben, amikor megtervezték a 36 km2 területen elhelyezkedő új repteret. A dohai repülőtér fő témája az oázis, így a tervezők sivatagi növényzettel beültetett kerteket, vízzel kapcsolatos motívumokat álmodtak meg, a tetőszerkezet is ehhez illően hullám alakú. A reptéren jelenleg 2 terminál található és 2 utaskapu, ami az A380-asokat szolgálja ki. Továbbá két kifutópálya van, ezek a világ leghosszabbjai közé tartoznak és a világ minden tájára indulnak innen gépek.

Dohai repülőtér ismertető - repterek a nagyvilágban
A dohai repülőtéren több lounge is megtalálható

Korábban sok kritika érte a katari repteret, mert sok időt vett el az átszállás, és a reptéren belüli közlekedés. Most az átszálló utasokra különös gondot fordítanak és közlekedés felgyorsítása mellett a kényelemre is odafigyelnek. Több lounge, számítógépes és TV-sarok, pihenőszoba és játszótér áll az utasok rendelkezésére.

A reptér központi figurája egy hatalmas sárga maci.

Közlekedés

A reptéren a terminálok között vezető nélküli vasút szállítja az utasokat. A be- és kiszállás pedig utashidakon keresztül történik.

A dohai repülőtér legjellemzőbb jegyei a hatalmas belső terek. Az utasok bent akár bérelt golfautóval is közlekedhetnek, a félig fedett parkolóban pedig több ezer autó is elfér egyszerre. A reptéren limuzin és taxi is bérelhető, a városba 5 helyi buszjárat visz be.

Hasznos tudnivalók

4000 m2-en több mint 60 üzlet található a reptéren, köztük számos luxusmárka is képviselteti magát, például a Michael Kors vagy a Hugo Boss.

Dohai repülőtér ismertető - repterek a nagyvilágban
A dohai repülőtér

A reptér területén 3 helyen vannak ingyenes pihenőszobák. Egyik a férfiaknak, másik a nőknek, a harmadik pedig a családok számára van fenntartva. A pihenés mellett itt zuhanyzásra is van lehetőség. A reptéren emellett egy 200 szobás luxus szálloda is működik wellness részleggel, amelyet fizetés ellenében külön is igénybe lehet venni.

Speciális szolgáltatások

Ha legalább 6-7 órája van az átszállásra, érdemes egy ingyenes városnéző túrán részt venni. Erre nem kell előre jelentkezni, érkezési sorrendben indítják a csoportokat. A 2,5 órás túra során a híres Museum of Islamic Art, a Katara Cultural Center, a Gyöngy-öböl és a híres piac, a Souq is megtekinthető.

Városnézés Dohában

A Qatar Airways légitársaság utasainak két lounge is rendelkezésére áll korlátlan étel és italfogyasztással, zuhanyzási lehetőséggel, pihenő-, üzleti sarokkal és a gyerekeknek játszósarokkal.

A dohai repülőtér területén 3 mecset található. A várókban pálmafák alatt ülve várhatják az utasok a beszállást.

További bejegyzések a repülőtereket ismertető sorozatunkból:

>> Repterek a nagyvilágban: Chicago – O’Hare nemzetközi repülőtér

>> Repterek a nagyvilágban: Madrid – Barajas nemzetközi repülőtér

>> Repterek a nagyvilágból: Szingapúr – Changi repülőtér