Úti cél ajánló

Úti célok a bakancslistánkon: Chichén Itzá

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban olyan helyeket mutatunk be, ahol biztosan egész életre szóló élményeket szerezhetünk. Ezúttal a világ 7 új csodájának egyikét, Chichén Itzá romvárosát ajánljuk minden kalandvágyónak. Egyenesen Mexikóig kell utaznunk érte, de ez ne tántorítson el: a maja kultúra emlékeit megéri közelről is megnézni. Irány Chichén Itzá!


Története

A UNESCO Világörökség részének számító Chichén Itzát a maják alapították az időszámításunk szerinti VI-VII. század között. A történészek úgy vélik, hogy a Cenote nevű, földalatti édesvízforrások közelsége miatt választották ezt a helyet.

Viharos és rejtélyes történelme során volt, hogy teljesen elhagyta a lakossága (feltételezhetően a Cenoték kiszáradása miatt). Máskor a félsziget egyik legfontosabb városának számított közigazgatási, kulturális és kereskedelmi szempontból is, majd a XVI. században elfoglalták a spanyol hódítók. Az viszont biztos, hogy a maja kultúra egyik legismertebb örökségéről van szó, amely évente több millió turistát vonz.

A körülbelül 5 négyzetkilométer területű romváros számos ismert épülettel bír, mi most csak a leghíresebbeket emelnénk ki. Az első számú kétségkívül a Kukulkán, a tollas kígyóisten tiszteletére épített piramistemplom, a legmagasabb építmény a városban, amit a spanyolok El Castillónak, azaz A kastélynak neveztek el. A 30 méter magas, lépcsős piramis tetején egy 6 méter magas templom található.

A maják csillagászati képességeiről tanúskodó, négyoldalú építménynek összesen 365 lépcsőfoka van. A tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a lenyugvó nap árnyékot vet a piramisra, amely az északi lépcsőn lefelé csúszó kígyó képét kelti; az építmény alján pedig egy kőkígyófej található.

Helyreállítási munkák során felfedezték, hogy a Kukulkan-piramisban van egy másik ősi templom, a Vörös Jaguár temploma: itt található a híres Jaguár-trón. Ezen belül egy még régebbi szentély található; a régészek úgy gondolják, hogy a maják fél évszázadonként újat építettek a régiek fölé.

Meg kell még említeni A Csiga, azaz El Caracol nevű építményt is, amit valószínűleg csillagvizsgálóként használtak. A fentieken kívül különleges még a Harcosok temploma, a Főpapok temploma, az Apácakolostor, valamint a pok ta pok nevű labdajáték pályáját is megnézhetjük. A Szent Cenote megrázó emlékeket őriz: szárazságok idején több embert is belöktek a 60 méter átmérőjű, 27 méter mély kútba.

Fontos még megjegyezni, hogy bár csábítók lehetnek a lépcsős építmények, nem lehet megmászni őket.

Elhelyezkedése, megközelítése

Chichén Itzá Mexikóban, a Yucatán-félsziget északi részén helyezkedik el, és egyike az ország legnépszerűbb régészeti lelőhelyeinek. Érdemes először Cancun vagy Merida városába utazni, és onnan bérelt kocsival menni tovább, de egy szervezett túrára is be lehet fizetni. Legalább egy napot szánjunk az utazással együtt a romváros bejárására. A legjobb, ha november és április között látogatjuk meg, hogy ne esőben és hideg időben kelljen sétálnunk a műemlékek között.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: