Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – Brüsszel Charleroi repülőtér

Brüsszeltől 60 kilométerre található a forgalmas Brüsszel Charleroi repülőtér, ahová a diszkont, azaz a fapados járatok szállnak le. Ez a város másodlagos reptere a Zaventem mellett. Sok átszálló utas is eltölt itt néhány órát, míg a csatlakozásukra várnak.

A Brüsszel Charleroi repülőtér

Európában számos nagyvárosban úgy alakították ki a reptereket, hogy az elsődleges, központi mellett a másodlagos repteret használják elsősorban a diszkont vagy fapados légitársaságok. Így van ez például Párizsban vagy Milánóban, és ez a bevált rendszer Brüsszelben is. A normál gépek a nemzetközi Zaventem repülőteret használják, a fapadosok pedig a Brüsszel Charleroi repülőtér kifutópályáira érkeznek. Ez a reptér emiatt méretéhez képest nagy utasforgalmat bonyolít le, és sok az átutazó utas is.

Brüsszel Charleroi repülőtér

Budapestről ide érkeznek a WizzAir és a Ryanair járatai is, a két légitársaságnak köszönhetően szinte egész évben találhatunk olcsó jegyeket. Mivel ez a Ryanair egyik bázisa is, érdemes egy-egy hosszabb távú utat brüsszeli átszállással fontolóra venni. Kora reggeli érkezéshez alapvetően a Ryanair a jobb választás, míg esti hazainduláshoz a WizzAir.

A reptér két terminállal rendelkezik. Habár nincs köztük közvetlen kapcsolat, de a két épület sétatávolságra van egymástól. Ha autóval érkezünk, még a parkolóban lévő kijelzőn érdemes megnézni honnan indul majd a gépünk.

Közlekedés

A 6 kilométer távolságban lévő Charleroi központba a TEC busztársaság „A” jelű buszjáratával lehet eljutni, mely 30 percenként jár, erre 5 euróért váltható jegy váltható, akár az automatából is.

Brüsszel

A belga fővárosba vonattal vagy busszal juthatunk el. A vonat Charleroi központjából indul, így előbb a helyi busszal be kell oda jutni, majd átszállni. Egy irányba 9 euró a vonatjegy. Shuttle buszok félóránként közlekednek a reptér és Brüsszel központja között. Egy irányba 15 euró a jegy, a retúrjegy pedig 28 euró. Ha jóval az utazás előtt, online megvesszük a jegyet, akár 5 euróért is hozzájuthatunk.

Taxival körülbelül 100 euróért visznek be Brüsszelbe.

Hasznos információk

Akik 3-4 órát várnak a csatlakozásra várva, azoknak érdemes megnézniük Charleroi városát. Legalább 8-9 órás várakozási idő felett pedig érdemes Brüsszelbe utazni egy kis városnézésre. A sok átszálló utas kényelmére csomagmegőrzők vannak a reptéren, ahová le lehet pakolni, amíg körülnéz egy kicsit az ember. A csomagmegőrző automaták a Brussels City Shuttle jegypénztára mellett találhatók a terminálon kívül, az érkezési oldaltól jobbra.

A reptéren van egy kis supermarket, ahol be lehet vásárolni, illetve egy ajándékbolt, kávézó és pár büfé. Rossz hír viszont, hogy az internet használatáért fizetni kell, nincs ingyen wifi.

Charleroiban mindenképp érdemes szétnézni, ha időnk engedi, kellemes parkok vannak, sétálhatunk a Sambre partján, de a Charles II tér környéki látnivalókat is érdemes megnézni.

Speciális szolgáltatások

A reptér egyik helyi attrakciója a tranzit zónában elhelyezett zongora, amelyen bárki szabadon játszhat a saját és az utazóközönség szórakoztatására.