Tippek a foglaláshoz Utazás előtt Utazási tanácsok

Átszállási kisokos – minden, amit tudni érdemes az átszállásos repülőjegyekről

Átszállási kisokos - mit érdemes tudni az átszállásos repülőjegyekről?

Ha távoli úti célt választunk, akkor előfordulhat, hogy az adott helyre nincs direkt járat és át kell szállni menet közben egy másik gépre.Mire érdemes ilyenkor figyelni? Átszállási kisokos!

Ha átszállásos repülőjegyet vásárlunk, előfordulhat, hogy két különböző légitársasággal fogunk utazni. Erre azért kell figyelni, mert légitársaságonként eltérhet, hogy melyik terminálhoz kell átmenni, továbbá eltérhet az üzemeltető légitársaság által meghatározott kézipoggyász mérete. Általában táblákkal jelzik a repülőtéren, merre kell haladnia az átszállásos jeggyel rendelkező utasoknak.

Átszállási kisokos - mit érdemes tudni az átszállásos repülőjegyekről?
Táblák mutatják az irányt az átszállásos jeggyel rendelkező utasoknak

Amennyiben átszállásos jegyet vásárlunk, a tranzit és célállomást is feltüntetik a jegyen, és a feladott csomagot is megjelölik. Általában a csomagot nem kell felvenni és újra leadni, hanem azt automatikusan átteszik a másik járatra, és csak a célállomáson kapjuk kézhez. Az átszállásos jeggyel utazóknak általában menet közben nem kell még egy check-inre beállniuk, induláskor kézhez kapják az összes szükséges beszállókártyát.

Fontos szabályok, melyeket érdemes észben tartani!

Fontos tudni, hogy ha az út első szakaszát nem használjuk fel, vagyis nem szállunk fel az első járatra, akkor átszállásos jegy birtokában automatikusan törlődik az összes további szakaszunk is, illetve az egyes szakaszokat sorrendben lehet csak felhasználni. Az egyes járatok nem sorrendben történő felhasználása esetén, vagy egy szakasz kihagyását követően is törli a légitársaság a foglalást.

Átszállási kisokos - mit érdemes tudni az átszállásos repülőjegyekről?
A szakaszokat csak sorrendben lehet felhasználni

Ha külön foglalásokban vásároljuk meg az egyes útszakaszokat, akkor menet közben fel kell vennünk a csomagot, nekünk kell átvinni, leadni, és a check-int is el kell végezni újra minden egyes alkalommal.

Amennyiben a légitársaság hibájából törlik a csatlakozó járatot vagy lekéssük a csatlakozásunkat, az átszállásos jeggyel utazóknak megtéríti a kárát vagy a felmerülő plusz költségeket a légitársaság, míg a több külön foglalással bíróknak nem.

Mennyi időt szánjunk az átszállásra?

Sok mindentől függ, hogy mennyi átszállási időre van szükség. Egy kisebb repülőtéren elegendő lehet fél óra is, míg egy nagy, nemzetközi repülőtéren érdemes két órát is ráhagyni a csatlakozó járat indulásáig. Ennél is több idő szükséges akkor, ha repteret is kell váltani. Jegyfoglaláskor ellenőrizzük a reptér háromjegyű kódját. Ha eltérés van, akkor a csatlakozó járat másik repülőtérről indul.

Átszállási kisokos - mit érdemes tudni az átszállásos repülőjegyekről?
Érdemes már az utazás előtt megismerni az adott repteret, ahol átszállunk

Ha a két járat között több mint 6 óra a csatlakozási idő, akkor – úti céltól függően – akár egy gyors városnézés is beleférhet. A turisták által kedvelt városok némelyikében a reptéren lehetőség van városnéző túrára befizetni, ilyenkor vissza is visznek minket időben a repülőtérre, hogy elérjük a csatlakozást. Szingapúrban például négyféle városnéző út közül is választhatunk, ráadásul itt a program ingyenes.

Mi a helyzet a fapados légitársaságokkal?

A fapados légitársaságokra nem jellemző az átszállásos utak szervezése. A hagyományos légitársaságokkal ellentétben nem is vállalnak felelősséget az átszálló utasokért, vagyis nem fizetnek kártérítést sem, ha a járat késése miatt lekéstük a csatlakozó gépet. Ha fapados járattal és kézipoggyásszal utazunk, legalább 4 óra csatlakozási időt hagyjunk, ha pedig feladott poggyászunk is van, akkor minimum 5 órát érdemes hagyni biztonsági okokból.

Átszállási kisokos - mit érdemes tudni az átszállásos repülőjegyekről?
Fapados járatok esetében érdemes nagyobb csatlakozási időt hagynunk magunknak

Ha a csatlakozási idő éjszakára esik, a tranzitváróban tölthetjük az éjszakát. A legtöbb reptér közelében van hotel, ahol kivehetünk egy szobát, illetve vannak olyan fizetős lounge-ok is, ahol pár óra nyugodt pihenésben lehet részünk. Egyes reptereken vannak olyan foglalható szállodai szobák, amelyeket 3 vagy 6 órára is kivehetünk, alhatunk kicsit, zuhanyozhatunk. A lehetőségekről mindig tájékozódjunk az utazásunk előtt.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    One Response

A hozzászólás letiltva.