Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – London City repülőtér

A London City repülőtér London legközpontibb repülőtere – mindössze 11 km-re van London történelmi negyedétől, a City of Londontól. A város hat nemzetközi repülőterének egyike, különlegességét központi elhelyezkedése mellett egy-kifutópályás mivolta adja.

A London City repülőtér

A repülőteret elsősorban az üzleti utazók használják, de egyre növekszik a szabadidős utazók száma is. Összesen tíz légitársaság indít 45 úti célra járatokat a London City-ről, köztük a Lufthansa, a TAP Air Portugal, a LOT, a British Airways, az Alitalia és a KLM. Összehasonlításképp, London legnagyobb repteréről a Heathrow-ról 184 célállomásra szállítanak utasokat. Budapestről a London City jelenleg a LOT Lengyel Légitársasággal érhető el. 

Egyedi módon, szigorú szabályozások biztosítják a London City-n, hogy a kifutópályára csakis merev szárnyú, speciális gépek szállhassanak le, speciálisan kiképzett személyzet segítségével. A személyzet tagjainak rendelkeznie kell egy 5,5 fokos süllyedő-megközelítési manőverekhez alkalmas képesítéssel.

Fontos információk

Az üzemidő a legtöbb repülőtérhez képest szigorított. Hétfőtől péntekig 6:30 – 22:00-ig, szombaton 06:30-tól 12:30-ig, vasárnap pedig 12:30-tól 22:00-ig tart nyitva. Ezzel hétvégente biztosítanak egy teljes, zajmentes napot az ottani lakosok számára.

 

Fontos tudni, hogy a repülőtér legkorábban 4:30-kor nyit, így hiába indul a reggeli órákban a gépünk, ennél korábban nem érdemes odaérni, nem tudunk ugyanis bemenni.

London City-n szigorú csendes policy van életben, ami lényegében azt jelenti, hogy csak abban az esetben használják a hangosbemondót, ha valamilyen zavar vagy vészhelyzet alakul ki a repülőtéren. Ezért fontos, hogy a várakozáshoz mindig olyan helyet válasszunk, ahonnan biztosan látunk legalább egy kijelzőt.

Megközelítés

A repülőtér közvetlen összeköttetésben áll a közeli történelmi központtal, a City of Londonnal és az üzleti negyedekkel, így mind az üzleti mind a szabadidős utazóknak is kedvez. A gyors célba jutáshoz javasolt a Docklands Light Railway-t azaz a DLR-t használni, de buszra vagy vonatra is szállhatunk. A tömegközlekedéshez érdemes kiváltani az Oyster kártyát.

 

A DLR-rel már London több részére is eljuthatunk közvetlenül, de ha mindössze 6 percnyi utazás után átszállunk a Canning Town megállónál, akkor már csak egy rövidke út választ el minket a városközponttól, így a Westminster apátságtól vagy éppen a Big Bentől. Arra érdemes odafigyelni, hogy 6:30-9:30-ig és 16:00-19:00 között a DLR-re pár centtel drágább a jegy.  

A tömegközlekedés mellett természetesen utazhatunk az ikonikus fekete taxik egyikével is, melyek a mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek.

A London City repülőtér jövője

A teljes körű felújítást követően 2022-re a repülőtér közel 6.5 millió utast tud majd fogadni. A tervek szerint a London City repülőtér minden tekintetben meg fog változni, egy teljesen új élményt nyújtva az utasoknak.

A felújítás egyben terjeszkedés is, mely további úti célok megközelítését teszi lehetővé. Az új terminál alapterülete pedig a mostani négyszerese lesz. Összességében kijelenthetjük, hogy a repülőtérnek nem lesz olyan része, mely érintetlenül maradna.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik: