Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: London – Luton

A London-Luton repülőtér a brit főváros hat nemzetközi reptere közül a negyedik legnagyobb, évi 10 millió fős utasforgalommal. A reptér forgalmának 86 százalékát a fapados utasok teszik ki. Következzen a repterek a nagyvilágban következő állomása!

A London-Luton repülőtér kifutópályájára érkezik Magyarországról a WizzAir gépe is Budapestről és Debrecenből egyaránt. Mindkét útvonalon naponta több járat is közlekedik. A gépek Budapestről a Liszt Ferenc Repülőtér 2B terminálról indulnak.

London-Luton repülőtér | Repterek a nagyvilágban sorozat

Közlekedés

A London-Luton repülőtér Londontól körülbelül 52 km-re északra található.  Londonba a leggyorsabban vonattal lehet bejutni, ez körülbelül fél órát vesz igénybe. Két vonattársaság közül is lehet választani. A vonatállomásra a reptérről busz visz ki, ezek 10 percenként közlekednek. Vonatjegyet az állomáson és online is lehet vásárolni, az ára egy irányba kb. 6800 Ft.

Számos buszjárat is megy a brit fővárosba, elsősorban a Victoria Station-re. Az easybus (minibusz) a National Express és a Greenline járatai közül tudunk választani. Előbbi ára a forgalommal arányosan nő, kiemelt időszakban drágább, míg a Greenline 757-es és 755-ös járatának fix ára van. Busszal kb. másfél óra az út napközben, éjszaka, amikor nincs forgalom, egy óra. A buszjegy nagyjából 5500 Ft-ba kerül egy irányba a Greenline-ra.

A reptérről 3 taxitársaság is fuvaroz utasokat, ez a legdrágább, ugyanakkor legkényelmesebb közlekedési mód. Egy fuvar ára kb. 24 ezer forintra jön ki London belvárosába.

Hasznos információk: London-Luton repülőtér

A repülőtéren ingyenes wifi szolgáltatás van, valamint lehetőség van üzleti dokumentumok nyomtatására is. Számos bolt és étterem szolgálja az itt tartózkodók kényelmét.

London-Luton repülőtér | Repterek a nagyvilágban sorozat

Mivel az utasok többsége direkt járattal érkezik ide, kevés az átszálló utas, így a repülőtéren nincs hotel szolgáltatás. Ugyanakkor elérhető közelségben van több szálloda is, valamint Londonban is számos szálláslehetőség közül lehet választani.

Londonban és környékén az óceáni éghajlat miatt gyakran esik, így érdemes esőkabáttal, esernyővel, vízhatlan cipővel készülnie az ide látogatóknak. A legkedvezőbb júliusban az időjárás, ilyenkor ritkábban esik. Magyarországhoz képest -1 órás időeltolódással kell számolni.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!