Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – London-Stansted repülőtér

A London-Stansted repülőtér London harmadik, Anglia negyedik legforgalmasabb repülőtere. A Stansted repülőtérről 13 légitársaság 31 ország 150 városába mennek innét a repülők, amelyek között túlnyomó többségben vannak a diszkont, azaz a fapados járatok.

A London-Stansted repülőtér

A Stansted London belvárosától 48 kilométerre, északkeleti irányban található. A hat London környéki reptér közül a harmadik legforgalmasabb a Heathrow és a Gatwick után. Több európai diszkont légitársaság bázisa is itt található. A gépek legnagyobb részét az easyJet és a Ryanair üzemelteti, utóbbi innét indítja a legtöbb gépét az összes repülőtér közül.

Egy nagy utasterminállal, azon belül négy terminálszárnnyal rendelkezik a reptér. A terminál épülete a tervek szerint egy úszó tetőt testesít meg, amit fordított piramisokra emlékeztető keret támaszt alá. A terminál megvilágítását a mennyezet felé fordított lámpatestek visszatükröződő fénye adja.

Akadálymentesített a közlekedés, ugyanazon a szinten vannak a parkolók, a chech-in pultok, az ellenőrző kapuk és a beszállókapuk is.

A reptér egyik „érdekessége”, hogy a brit kormány a London-Stansted repülőtér területét jelölte ki törvényileg arra az esetre, ha egy eltérített repülővel az Egyesült Királyságban akarnának leszállni. Emiatt a többi reptérrel összehasonlítva itt nagyon magas az eltérített gépekkel kapcsolatos esetek, valamint a kényszerleszállások száma. A döntés amiatt született, mert itt lehet a legjobban elkülöníteni egy gépet a kifutópályától és a termináltól, így a reptér lezárása nélkül is kezelni tudják a hasonló eseteket.

Közlekedés

A terminálszárnyakban lévő beszállókapuktól tranzit vonatokkal lehet eljutni a központi épületbe, emellett az egyik szárnyban mozgójárda is üzemel.

A Londonba való bejutás egyik leggyorsabb módja a Stansted Express használata. A reptéri transzfer vonat 15 percenként közlekedik a reptér és London Liverpool Street pályaudvar között. A menetidő 45-60 perc. Ugyaninnen indul vonat Cambridge, Leichesterbe és Közép-Angliába is, a CrossCountry vonatok óránként járnak.

Emellett menetrendszerinti expressz és távolsági buszok járnak a reptér és London több pályaudvara között. A menetidő távolságtól függően 45-75 perc, viszont a buszjegy olcsóbb, mint a vonatjegy. A megállók a központi terminál mellett találhatók. A környező településekre, valamint Oxfordba, Colchesterbe is buszokkal lehet eljutni.

Mivel a reptér az M11-es autópálya mellett található, autóval is könnyű megközelíteni. A reptérnél rövidtávú és hosszútávú parkolókat is kialakítottak, valamint taxiállomás is található itt.

Hasznos információk

Bár London-Stansted repülőtér viszonylag kisebb, mivel elsősorban a diszkont légitársaságok használják mégis számos olyan kényelmi szolgáltatás megtalálható a reptéren, ami a gyorsaságot és az automatizmust erősíti. Ilyen például az online check-in mellett a Ryanair automata check-in szolgáltatása.

 

A szigorú biztonsági ellenőrzések miatt érdemes 2, tengerentúli járat esetében 3 órával az indulás előtt kiérni a reptérre. Ingyenes wifi szolgáltatás áll az utasok rendelkezésére.

A terminálon belül számos kiemelt márka üzletében lehet vásárolni, többek között képviselteti magát a Boss, a Lacoste és a Body Shop is. Divatmárkák, kozmetikumok, műszaki termékek egyaránt megtalálhatók a kínálatban. A reptér hivatalos honlapján online is lehet vásárolni, és a termékek átvehetők a reptéren, induláskor. 20 font feletti vásárlásnál most ráadásul két FastTrack jegyet is adnak.

A reptértől 5-10 percre 8 reptéri szálloda is elérhető, ahol a vendégek kipihenhetik az utazással járó fáradalmakat.

Speciális szolgáltatások

Aki kényelemre és pihenésre vágyik, az az escapeLounge-ban tud félrevonulni, amíg a járatára vár. Használatához érdemes előre helyet foglalni.

Üzletek a London-Stansted repülőtér területén

Szintén előre kell megvásárolni a FastTrack szolgáltatást, külön, ha a biztonsági ellenőrzésen, külön, ha a beszállókapunál szeretnénk soron kívül áthaladni. A szolgáltatás díja 7, illetve 5 font fejenként.

 

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!