Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: London – Heathrow

London - Heathrow repülőtér

A világ egyik legnagyobb repülőterének éves utasforgalma több mint 70 millió fő évente. Közel 95 százalékuk nemzetközi utas. A repülőtérről 84 légitársaság, 80 országba, összesen 184 célállomásra szállít utasokat. A legtöbb járat New Yorkba, Dubaiba, Dublinba és Amszterdamba megy. Ismerje meg közelebbről a londoni Heathrow repülőteret!

A Heathrow reptérről

Összesen két kifutópálya és 4 terminál szolgálja ki az utazóközönséget (az 1-es terminál 2015-ben bezárt), és egy újabb terminál megépítését is tervezik. A budapesti British Airways járatok a 3-as terminálra érkeznek, és onnan is indulnak. Az utasokat a parkolók és a terminálok között vezető nélküli, kötött pályán közlekedő utazókapszulákban szállítják. A reptérről és ez egyes termináloktól a  heathrow.com oldalon talál további térképeket.

Heathrow repülőtér térképe
Heathrow térkép – forrás: heathrow.com

Közlekedés

A repülőtér London belvárosától nyugatra található. A repülőtérre, valamint a repülőtérről autóval, taxival, vonattal, busszal vagy metróval is közlekedhetünk. Érdemes utazás előtt megtervezni a közlekedést, amihez segítségünkre lehet a Transport for London weboldal.

London belvárosába a Heathrow Express vonattal lehet a leggyorsabban, 15 perc alatt bejutni. Egy jegy ára 22-25 font, amit akár online is megvásárolhatunk az utazás előtt. A vonat az 1-es és a 3-as terminálok között, valamint az 5-ös terminálnál is megáll. A vonatok 5.47 és 23.40 között közlekednek.

A reptérre összesen 15 helyi buszjárat indul, legtöbbjük az 1-es és 3-as terminál közötti Central Bus pályaudvarról.

A legolcsóbb utazási mód a metró, egy jegy ára 5 font. Metróállomás található az 1-es és a 3-as terminál között, a 4-es, valamint az 5-ös terminálnál is.  A metrók 5.30-tól 23.30-ig járnak. A belvárosba 50 perc alatt lehet metróval eljutni.

A metrót és a buszjáratokat is érdemes Travel Card kiváltásával igénybe venni, vásárolhatunk egynapos vagy heti kártyát is, így kevesebbet kell a tömegközlekedésre költeni, és egyszerűbb is az utazás.

Hasznos tudnivalók

A gépek érkezéséről a repülőtér weboldalán informálódhatunk. Minden terminálon található úgynevezett meeting point, az 5-ösön kettő is, így az ismerősök, családok könnyen megtalálhatják egymást. A reptéren külön parkoló áll rendelkezésre a rövid, maximum 1 napos parkolásra, ennek ára 4 és 60 font között mozog a parkolás hosszától függően. Ha hosszabb ideig hagyjuk a gépkocsinkat a reptéren, akkor az első két óra ingyenes, majd a tarifa szerint fizetünk, egy nap után 27,30 fontot, majd minden megkezdett nap 21,60-ba kerül.

London - Heathrow

Az induló utasok akár SMS-ben is rákérdezhetnek a járatuk aktuális helyzetéről. Ennek módját itt olvashatja el. Az átszálló utasok számára külön videó készült a tudnivalókról.

Speciális szolgáltatások

Sok édesanyának okoz gondot, hogy a biztonsági átvilágításon nem engednek át 1 dl-nél több folyadékot, így például bébitápszert, lefejt tejet sem, így a babák táplálása nehezen megoldható. Számukra kiváló megoldás, hogy előre is rendelhetnek a Heathrow reptérre babaitalt, amelyet a biztonsági ellenőrzés után vehetnek át. A rendelés módjáról itt olvashat.

A kisgyerekes szülők számára megkönnyítik a várakozást azzal is, hogy az 1-es terminál kivételével mindenhol található játszótér, ahol a kicsik lefoglalhatják magukat a gép indulásáig. Több étteremben is ingyen étkezhetnek a gyerekek, valamint 15 éves kor alatt, felnőtt kíséretében ingyenesen utazhatnak a Heathrow Expresszen.

Kapcsolódó írások

  2 Responses

 1. Jo estet!
  Marcius 22-en repulok New Yorkba Londoni atszallassal.
  A Heathrow-i repter site-on kerestem a flight conections menubul az American Airines legitarsasag jaratat Budapestrol Londonba,de nincs olyan jarat amilyen a repjegyemben szerepel,ugyanis aznap csak British Airways jarat indul.
  Kerdes:
  1. Normalis ez hogy nem AA indul?
  2. Ha veletlenul kesik a Budapest-London jarat ,mennyi a minimalis atszllasi ido?
  3. Kell-e ujra chek-int megejteni Londonban?
  Koszonom szepen

  1. Kedves Denes Mihaly,

   Előfordul, hogy más légitársaság üzemelteti a járatokat, ezért nem láthatja az adott járatot. Amennyiben egy repülőjegyben vásárolta meg az összes szakaszt és önhibáján kívül kési le a járatot a légitársaság gondoskodik a továbbjutásáról. Az indulásnál kapott beszállókártyán rajta lesz, hogy milyen szakaszokra szól a jegy, általában az egész oda útra el tudják végezni a check-int.

   üdvözlettel:
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.