Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: London – Heathrow

London - Heathrow repülőtér

A világ egyik legnagyobb repülőterének éves utasforgalma több mint 70 millió fő évente. Közel 95 százalékuk nemzetközi utas. A repülőtérről 84 légitársaság, 80 országba, összesen 184 célállomásra szállít utasokat. A legtöbb járat New Yorkba, Dubaiba, Dublinba és Amszterdamba megy. Ismerje meg közelebbről a londoni Heathrow repülőteret!

A Heathrow reptérről

Összesen két kifutópálya és 4 terminál szolgálja ki az utazóközönséget (az 1-es terminál 2015-ben bezárt), és egy újabb terminál megépítését is tervezik. A budapesti British Airways járatok a 3-as terminálra érkeznek, és onnan is indulnak. Az utasokat a parkolók és a terminálok között vezető nélküli, kötött pályán közlekedő utazókapszulákban szállítják. A reptérről és ez egyes termináloktól a  heathrow.com oldalon talál további térképeket.

Heathrow repülőtér térképe
Heathrow térkép – forrás: heathrow.com

Közlekedés

A repülőtér London belvárosától nyugatra található. A repülőtérre, valamint a repülőtérről autóval, taxival, vonattal, busszal vagy metróval is közlekedhetünk. Érdemes utazás előtt megtervezni a közlekedést, amihez segítségünkre lehet a Transport for London weboldal.

London belvárosába a Heathrow Express vonattal lehet a leggyorsabban, 15 perc alatt bejutni. Egy jegy ára 22-25 font, amit akár online is megvásárolhatunk az utazás előtt. A vonat az 1-es és a 3-as terminálok között, valamint az 5-ös terminálnál is megáll. A vonatok 5.47 és 23.40 között közlekednek.

A reptérre összesen 15 helyi buszjárat indul, legtöbbjük az 1-es és 3-as terminál közötti Central Bus pályaudvarról.

A legolcsóbb utazási mód a metró, egy jegy ára 5 font. Metróállomás található az 1-es és a 3-as terminál között, a 4-es, valamint az 5-ös terminálnál is.  A metrók 5.30-tól 23.30-ig járnak. A belvárosba 50 perc alatt lehet metróval eljutni.

A metrót és a buszjáratokat is érdemes Travel Card kiváltásával igénybe venni, vásárolhatunk egynapos vagy heti kártyát is, így kevesebbet kell a tömegközlekedésre költeni, és egyszerűbb is az utazás.

Hasznos tudnivalók

A gépek érkezéséről a repülőtér weboldalán informálódhatunk. Minden terminálon található úgynevezett meeting point, az 5-ösön kettő is, így az ismerősök, családok könnyen megtalálhatják egymást. A reptéren külön parkoló áll rendelkezésre a rövid, maximum 1 napos parkolásra, ennek ára 4 és 60 font között mozog a parkolás hosszától függően. Ha hosszabb ideig hagyjuk a gépkocsinkat a reptéren, akkor az első két óra ingyenes, majd a tarifa szerint fizetünk, egy nap után 27,30 fontot, majd minden megkezdett nap 21,60-ba kerül.

London - Heathrow

Az induló utasok akár SMS-ben is rákérdezhetnek a járatuk aktuális helyzetéről. Ennek módját itt olvashatja el. Az átszálló utasok számára külön videó készült a tudnivalókról.

Speciális szolgáltatások

Sok édesanyának okoz gondot, hogy a biztonsági átvilágításon nem engednek át 1 dl-nél több folyadékot, így például bébitápszert, lefejt tejet sem, így a babák táplálása nehezen megoldható. Számukra kiváló megoldás, hogy előre is rendelhetnek a Heathrow reptérre babaitalt, amelyet a biztonsági ellenőrzés után vehetnek át. A rendelés módjáról itt olvashat.

A kisgyerekes szülők számára megkönnyítik a várakozást azzal is, hogy az 1-es terminál kivételével mindenhol található játszótér, ahol a kicsik lefoglalhatják magukat a gép indulásáig. Több étteremben is ingyen étkezhetnek a gyerekek, valamint 15 éves kor alatt, felnőtt kíséretében ingyenesen utazhatnak a Heathrow Expresszen.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

  5 Responses

 1. Jo estet!
  Marcius 22-en repulok New Yorkba Londoni atszallassal.
  A Heathrow-i repter site-on kerestem a flight conections menubul az American Airines legitarsasag jaratat Budapestrol Londonba,de nincs olyan jarat amilyen a repjegyemben szerepel,ugyanis aznap csak British Airways jarat indul.
  Kerdes:
  1. Normalis ez hogy nem AA indul?
  2. Ha veletlenul kesik a Budapest-London jarat ,mennyi a minimalis atszllasi ido?
  3. Kell-e ujra chek-int megejteni Londonban?
  Koszonom szepen

  1. Kedves Denes Mihaly,

   Előfordul, hogy más légitársaság üzemelteti a járatokat, ezért nem láthatja az adott járatot. Amennyiben egy repülőjegyben vásárolta meg az összes szakaszt és önhibáján kívül kési le a járatot a légitársaság gondoskodik a továbbjutásáról. Az indulásnál kapott beszállókártyán rajta lesz, hogy milyen szakaszokra szól a jegy, általában az egész oda útra el tudják végezni a check-int.

   üdvözlettel:
   repjegy.hu

 2. Tisztelt Légitársasági Ügyintéző!
  Online vásároltam repülőjegyemet őnöknél Budapest-London- Dallas és vissza úticélra, április 2. felében.
  Glutén és laktóz érzékeny vagyok, hol tudnám ezt előre jelezni, hogy az ellátás során ne okozzon zavart.

  Köszönettel és üdvözlettel

  1. Tisztelt Utasunk!

   Kérem jelezze ügyfélszolgálatunkon speciális étkezési igényét a visszaigazolásban válaszként vagy telefonon keresztül!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.