Utazás előtt Utazási tanácsok

Milyen védőoltásra van szükség egzotikus utazáskor?

Akik ázsiai, afrikai, dél-amerikai vagy bizonyos mediterrán országokba indulnak nyaralni, azoknak fontos tudniuk, mi a szükséges védőoltás utazás előtt. Nekik indulás előtt 6 héttel fel kell keresniük egy oltóközpontot. Ez azért is fontos, mert az oltás mellett itt egészségügyi, higiéniai felvilágosítást is kérhet az adott célországgal kapcsolatban.

A védőoltások beadásának menete

Magyarországon 13 megyei oltóközpont működik. Itt olyanokról kérdezik az embert, hogy hova, mikor és mennyi időre utazik. Felmérik az aktuális egészségi állapotot, nyilatkozni kell a krónikus betegségekről, gyógyszerszedésről, nőknek a várandósságról. Utóbbit különösen fontos jelezni, mert terhes nő nem kaphat olyan védőoltást, amiben gyengített vírus van, ilyen például a sárgaláz elleni védőoltás.

A szakemberekkel megbeszélhetjük mi a szükséges védőoltás utazás előtt

Az oltóközpont munkatársai felvilágosítást adnak arról, hogy mi a számunkra szükséges védőoltás utazás előtt, és beadják azokat. Illetve elmondják az egyéb egészségünkkel kapcsolatos fontos tudnivalókat is.

Szüksége védőoltás utazás előtt – ezekre lesz szüksége

A leggyakoribb szükséges védőoltás utazás előtt többek között a sárgaláz elleni, a hepatitisz A, a tetanusz, a hastífusz és a szamárköhögés elleni oltás. Célországtól függően szükségeses lehet még a hepatitis B vagy a meningococcus C elleni védőoltás. Hogy mi kötelező és mi ajánlott, azt mindig az oltóközpont szakemberei mondják meg.

A sárgaláz szintén sok afrikai országot érint. A Meningococcus C, azaz az agyhártyagyulladás egyik fajtája elsősorban az ázsiai országokba utazókat érinti, de Izrael, Szaúd-Arábia mellett az észak-afrikai országokban is jellemző betegség. Máshol is járványszerűen felbukkanhat, ilyenkor szintén javasolt a védőoltás.

Mielőtt Izraelbe utazunk érdemes felkészülni

Egyes betegségek ellen nincs védőoltás, de vannak védekezési módszerek, amikre fel kell készülni. A malária például a trópusi országokban fordul elő leggyakrabban, a moszkitó terjeszti. Védőoltás ugyan nincs ellene, de létezik egy tabletta, amit az utazás előtt és a hazaérkezés után is kell még szedni.

A Dengue-láz a trópusi országokba, illetve az ázsiai országokba utazókat érintheti, a szúnyogcsípés ellen kell intenzíven védekezni. A kolera Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában jelent veszélyt, itt nem szabad szennyezett vizet inni.

Amikre külön figyeljünk

Sokan nem is gondolnák, de egy hosszabb repülőút esetében influenza-szezonban érdemes lehet influenza elleni védőoltást is kérni. Szintén meglepő lehet számunkra, de a fejlődő országokban veszélyt jelenthet a veszettség is, arrafelé ugyanis nem igen oltatják be a háziállatokat.

Magyarországon jó a gyermekbetegségek elleni átoltottság, ugyanakkor egzotikus országokba utazás előtt egyes betegségek esetében érdemes megnézetni, milyen szinten áll a szervezet védekezőképessége.

Védőoltás utazás előtt - a gyerekekre külön figyeljünk

Szükség esetén előfordulhat, hogy egyes oltásokat meg kell ismételni, például a diftéria, gyermekbénulás vagy a kanyaró esetében.

A lényeg, hogy mindig időben keressünk fel egy oltóközpontot és tájékozódjunk a szakembereknél. Egyes célországok esetében akár 6-8 védőoltásra is szükség lehet indulás előtt annak érdekében, hogy védettek legyünk. Mindenképpen kérjünk ugyanakkor tájékoztatást arról, mire érdemes figyelni. Például a szennyezett ivóvíz fogyasztásának megelőzése, a rovarcsípések elleni védekezés kiemelt fontosságú lehet.