Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Helsinki

A Helsinki repülőtér Finnország legnagyobb, Skandinávia 4. legforgalmasabb reptere. Az 1952. évi nyári olimpiai játékokra építették eredetileg, az állami Finavia cég működteti. 1999-ben a világ legjobb repülőterének választották, 2014-ben pedig a legjobb alvási lehetőségeket kínáló repterek listáján lett a harmadik helyezett Helsinki.

A Helsinki repülőtér

A reptérnek három kifutópályája és két, egymástól 250 méterre lévő terminálja van, így külön fogadják a schengeni és a nem schengeni országokból érkező járatokat. A terület további bővítésre is alkalmas, ami már el is kezdődött, ugyanis az üzemeltetők 20 milliós utasforgalmat szeretnének elérni. Belföldi és külföldi járatokat egyaránt fogad, az Airbus A340-es és A350-es is le tud itt szállni. A fővárostól 17 kilométerre található.

Az utasforgalom reggel 7 és 9 között, valamint délután 14 és 17 óra között a legnagyobb itt. Az üzemeltetők arra törekednek, hogy az átszálló utasoknak a lehető legkevesebb időt kelljen a reptéren tartózkodniuk.

Közlekedés

Helsinkibe a Finnair citybusszal vagy a 615-ös járattal juthatunk be. A citybusz 20 percenként jár, a menetideje körülbelül 30-40 perc. Egy irányba 6,90 euró egy jegy, a gyerekeknek 3,50.

A 615-ös busz a Helsinki repülőtér területéről 15-30 percenként indul és 40-50 perc alatt visz be a városba. A jegy ára felnőtteknek 4,60, gyerekeknek 2,30 euró. A buszjegyet érdemes jegypénztárban vagy automatából megvásárolni, mert a sofőrnél véve drágább. Egy 90 percig érvényes jegy a felnőtteknek 4,60, a gyerekeknek 2,30 euróba kerül. Lehet ugyanakkor 24 órás jegyet is vásárolni, ami minden tömegközlekedési eszközre érvényes, ennek ára 12 euró.

Vonattal akár 30 perc alatt is bejuthatunk a városba, ráadásul elég gyakran, 10 percenként indulnak. Aki taxival szeretne közlekedni, körülbelül 40-50 euróért juthat be a városba a reptérről. A menetidő 20-30 perc, az úticéltól és a forgalomtól függően. A saját kocsival érkezőknek érdemes lehet előre, online parkolóhelyet foglalni.

Hasznos információk

Rengeteg étterem és kávézó kínálatából lehet választani a gyorsétteremtől kezdve a nemzetközi konyháig mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő választékot. A reptéren számos luxusmárka is képviselteti magát, divat-, ékszer és szépségápolási termékek hada vár az utasokra. Van gyógyszertár, élelmiszerbolt és műszaki cikkeket is árulnak helyben.

Speciális szolgáltatások

A 2-es terminál területén számos pihenési lehetőséget biztosítanak az utasok számára. Itt működik például a Book Swap, ahol az utasok kényelmes körülmények között olvashatnak és ha megtetszik nekik egy könyv a polcról, akkor egy másik, otthagyott kötetért cserébe el is vihetik magukkal.

A tranzit területén a Hilton és a GLO kínál szállodai szobákat, de vannak úgynevezett Go-Sleep kabinok is. Ezek a buborékszerű, zárt fotelek alvásra szolgálnak, de akár a poggyászt is biztonságba helyezhetünk itt. A díja 10-15 euró napszaktól függően.