Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Varsó-Chopin

A Varsó-Chopin nemzetközi repülőteret a híres lengyel zeneszerzőről, Frédéric Chopinról nevezték el. A varsói Lengyelország legnagyobb és legforgalmasabb reptere, mely a lengyel utasforgalom 40 százalékát bonyolítja le. Varsó-Chopin egyben a lengyel légitársaság, a LOT és a Wizz Air bázisrepülőtere. A híres lengyel zeneszerző nevét 2001-ben vette fel a repülőtér, amely amúgy 1934 óta üzemel.

A Varsó-Chopin repülőtérről

A reptéren körülbelül napi 500 gépmozgás történik, a nemzetközi járatok mellett, amelyek elsősorban Londonba, Frankfurtba, Amszterdamba és Chicagóba tartanak. Emellett élénk belföldi járatforgalmat is bonyolítanak: Krakkó, Wroclaw, Poznan, Katowice, Szczecin, Zielona Góra és Gdansk is elérhető innen.

2010-ben Kelet-Európa harmadik legjobb repülőterének választották a World Airport Awards-on. 2019-ben pedig bejelentették az üzemeltetők, hogy elérték az évi 18,8 milliós utasforgalmat.

A repülőtér két, egymást keresztező kifutópályával, valamint egy terminállal rendelkezik.

Közlekedés

Leggyorsabban és legegyszerűbben vonattal lehet kiérni a reptérre. Ha a tömegközlekedést választanánk, a 175-ös és a 188-as nappali, illetve az N32-es éjszakai járattal tudjuk legkönnyebben megközelíteni Varsót. A 148-as járattal Varsó déli és keleti részébe, Ursynówba, illetve Prágába tudunk eljutni. A 331-es buszjárat pedig a Wilanowska metrómegállóval köti össze a repteret.  Találunk a közelben egy távolsági buszállomást is, ahonnan bejárhatjuk a környező városokat, vidékeket.

A Varsó-Chopin belülről

Természetesen közúton autóval és taxival is megközelíthető a reptér. Négy parkolóban 3700 parkolóhely áll az utasok rendelkezésére, melyeket előre, online is le lehet foglalni.

Hasznos tudnivalók

A terminálhoz közel két magas színvonalú szálloda is található. Utazási irodák ügyfélszolgálatai mellett lehetőség van az autóbérlésre, van bank, pénzváltó, ATM. Számos bolt kínálja vámmentes áruját az utazó közönségnek, valamint éttermek és kávézók széles kínálata is megtalálható.

Speciális szolgáltatások

A reptéren található ökomenikus kápolna azok számára, akik egy kicsit elvonulnának. Azok számára pedig, akik várakozáskor is fontosnak tartják a kényelmet, az Executive és a VIP Lounge áll rendelkezésre repülőútjuk előtt.

A repülőtér családbarát szolgáltatásai között van 10 baba-mama szoba pelenkázóval, bébietetővel. Ingyenesen lehet babakocsit kölcsönözni a terminálon belüli közlekedéshez. A három éven felüli gyerekek részére három belső játszótér is rendelkezésre áll a terminálon belül.

A képek forrása itt található