Úti cél ajánló

Ez a 10 legszebb európai tengerpart 2024-ben

Hamarosan beköszönt a nyár: pillanatok kérdése, és arról kell döntenünk, mikor megyünk a következő hónapokban szabadságra. Ha a tenger közelségére vágyunk, szerencsénk van, hiszen Európán belül is rengeteg, szebbnél szebb partvonal közül választhatunk. A Lonely Planet segítségével mi most a leggyönyörűbbeket mutatjuk be. Bármelyiket is válasszuk, az életre szóló élmény garantált.


Haukland part, Norvégia

Norvégia északnyugati partjainál fekszik a Lofoten-szigetcsoport – az éjféli nap soha el nem múló fényében, vagy az északi fény alatt is lélegzetelállító látványt nyújtanak. A Vestvågøya szigetén található Haukland partvonalon találkozik a krémes homok, a zafírszínű tenger és a tüskés gránitcsúcsok. A víz hűvös (15 °C-nál sosem melegebb), de mégis legszívesebben beleugranánk.

Cala Goloritzè, Szardínia, Olaszország

Kevés olyan strand van Szardínián, amelyik úgy elkápráztat, mint a Cala Goloritzè, ahol a hófehér kavicsok a legtisztább akvamarinkék tengerbe torkollnak. Az öböl fölött látványosan magasodnak a mészkősziklák, valamint a Monte Caroddi, a hegymászók által kedvelt 148 méter magas szikla. Csónakkal vagy a Cala Goloritzè túraútvonalon érhető el.

West Beach, Skócia

A Skóciához tartozó Külső-Hebridákon több kiváló strand is rejtőzik. Nehéz egyet kiemelni, de a Berneray szigeten található West Beach kiváló választás lehet bárki számára. Szépséges, 5 km hosszú, fehér homokos partot képzeljünk magunk elé, amely lágyan csúszik a türkizkék tengerbe. Kevésbé látogatott, de tengeri madarakkal, alkalmanként disznódelfinekkel és vidrákkal találkozhatunk itt.

Plage de Palombaggia, Korzika, Franciaország

A Korzika déli részén található Plage de Palombaggia Franciaország egyik legjobb strandja: elbűvölő a halvány, puha homok, valamint a kristálytiszta, kék víz. Az erdős dombok által szegélyezett, és a Cerbicale-szigetekre néző partvonal a legvadabb álmaink strandja lehet.

Platja Illetes, Formentera, Spanyolország

A fehér-szőkés homokkal és az áttetsző, azúrkék vízével a Formenterán található Platja Illetes igazán lenyűgöző hely. A part a Trucador-félsziget nyugati részét alkotja, és közvetlen közelében található a két illetes (azaz szigetecske), Pouet és Rodona, amelyekről a strand a nevét kapta.

Barafundle-öböl, Wales

A Pembrokeshire-i partvonal mentén juthatunk el Barafundle-öbölhöz, ahol a karamellszínű homok találkozik a tiszta, türkizkék vízzel. Ez az öböl gyakran szerepel az Egyesült Királyság legszebb strandjainak listáján, és ha el tudjuk kerülni a nyári zsúfolt hétvégéket, biztosan érezni fogjuk a varázslatot.

Praia da Arrifana, Portugália

Algarve vad, szélfútta nyugati partján kevés a tömeg, az Atlanti-óceán hullámai viszont hatalmasok. A sziklákkal körülvett Praia da Arrifana lényegében egy aranyszínű félhold, egy romos erőddel és rengeteg elszánt szörfössel. Érdemes átnézni a lagúnás Praia da Bordeirára is, ahol a homokdűnék a ragyogóan kék tengerbe torkollnak.

Cala Macarella, Menorca, Spanyolország

A Menorca délnyugati partjainál fekvő, aprócska Cala Macarella igazán elképesztő látványt nyújt a lisztfehér homokkal és a megdöbbentően türkizkék vízzel. A fenyőkkel és magyaltölgyekkel tarkított sziklák között megbújó, patkó alakú öböl csak gyalog vagy csónakkal közelíthető meg. Nyáron hihetetlenül nagy a nyüzsgés, ezért érdemes korán érkezni, vagy nagyon későn, illetve az előszezonban ajánlott még próbálkozni.

Navagio strand, Görögország

A Zákinthoszon található Navagio strandot “hajóroncs strandnak” is nevezik, mivel a partjainál megfeneklett egy teherhajó. A sziklákkal szegélyezett és ragyogóan kék tengerű partvonal olyan látványt nyújt, mintha photoshoppolták volna. A földi Paradicsom ezen része nagyon népszerű a turisták körében, úgyhogy érdemes inkább szezon kívül megközelítenünk.

Platja de Coll Baix, Mallorca, Spanyolország

Megtalálni is kalandos ezt a távoli, vad szépségű strandot a Mallorcához tartozó Cap des Pinar nevű félszigeten. A Platja de Coll Baix-ig ugyanis egy túraútvonal vezet a fenyők között. A halvány kavicsokból és kristálytiszta tengerből álló, omladozó sziklákkal szegélyezett öböl a nap korai vagy késői szakaszában a legbékésebb.

 

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: