Úti cél ajánló

Ismerje meg Szardínia szigetét

Ha Olaszországhoz tartozó szigetekről van szó, a legtöbbünknek valószínűleg Szicília jut először eszébe, pedig Szardínia is egy izgalmas úti cél. A közvetlenül Korzika alatt fekvő, alakja miatt lábnyomnak is nevezett sziget ma különleges autonómiát élvező régiónak számít. Híres csodaszép, tiszta vízű tengerpartjairól, de nemcsak ennyit tud nyújtani. Ha egyik nap kirándulni akarunk, másik nap a tengerparton pihenni, harmadnap pedig a vízi sportoknak élni, esetleg várostnézni, Szardínia a nekünk való hely!

Vízi sportok


Porto Pollón például erősen fúj a szél, ami a vízi sportok szerelmeseinek igazi Paradicsommá teszi ezt a területet. Az öböl nyugati oldala népszerű a sárkányhajósok körében, akik a széllökések segítségével a magasba repítik magukat, míg a keleti oldalon a szörfösök uralják a vizet. De a sznorkelezés és a búvárkodás kedvelői is megtalálhatják itt számításaikat. A Szardínia északi csücskén található Santa Teresa Gallura például kiváló kiindulópontja lehet a víz alatti világ felfedezésének.

Garibaldi otthona

A Szardínia régióhoz tartozó Caprera szigetén fenyőerdők között túrázhatunk, de kiváló strandokat is találunk itt, mint például a Cala Serena. Illetve a 212 méter magas Teialone-hegyet is érdemes megmásznunk, hiszen csodás kilátásban lehet részünk a tetejéről. A híres olasz hazafi és tábornok, Giuseppe Garibaldi is Caprerán élt: a tiszteletére múzeum is működik itt. Többek között a kitüntetéseit és kardjait is megnézhetjük, sőt, az ágyat is, amelyben 1882-ben meghalt (az ablak mellé helyezték, hogy még egyszer utoljára láthassa a tengert).

Gorropu-szurdok


A Barbagia és Ogliastra között fekvő Gorropu-szurdok kihagyhatatlan a túrázni vágyóknak. Van egy könnyebb, 8 kilométeres útvonal, és egy nehezebb, 14 kilométeres is; közepes erőnléttel ajánlott nekik vágni. Európa egyik legmélyebb szurdokáról van szó ugyanis: körülbelül 500 méter magas mészkőfalakat kell elképzelni, amelyeket a Flumineddu folyó formált meg az idők során. A szurdokba csak jegy ellenében léphetünk be: azok, akik nem túráznának, egy dzsippel mehetnek végig a lenyűgöző útvonalon.

Neptunus barlangja

A Neptunus barlangja egy cseppkőbarlang Alghero közelében. A barlangot helyi halászok fedezték fel a 18. században, mára pedig Szardínia egyik legnépszerűbb látványosságának számít. Algheróból érhetjük el hajóval a barlang bejáratát (nyaranta óránként indul egy, az év többi részében viszont ritkábban). Bár a teljes alagútrendszer 4 kilométer hosszú, a látogatók csak körülbelül 300 métert fedezhetnek fel biztonságosan. Belsejében kivilágított cseppkő- és sztalagmitképződményekből álló folyosók, valamint egy sós vizű tó is található.

Cagliari


Szardínia fővárosa, Cagliari is tartogat érdekességeket. Érdemes szétnézni a történelmi kerületekben (Castellóban, Marinában, Stampacéban és Villanovában); megnézhetjük a régi vár romjait, a római amfiteátrumot, vagy a XIV. században épült őrtornyokat. Ott van még a pun Tuvixeddu nekropolisz, a legnagyobb nekropolisz a Földközi-tenger térségében. De számtalan múzeum közül is választhatunk (mi most a Clemente Susini nevéhez köthető viaszmúzeumot emelnénk ki), de a Cagliari Egyetem botanikus kertjében is megéri elveszni pár órára.


Hasonló tartalmaink is érdekelhetik: