Koronavírus

Egyes országokból érkezőkre ismét karantén vár Magyarországon

Szigorúbb beutazási szabályok lépnek életbe Magyarországon - Egyes országokból érkezőkre ismét karanténkötelezettség vár

Július 15-től Magyarország szigorít az országba való belépés szabályain, és egyes esetekben ismét karanténra kötelezi a külföldről érkező magyar állampolgárokat.

A szigorúbb határellenőrzésről szóló döntést az egyes országokban ismételten felerősödő járványhelyzettel indokolták. Az országokat fertőzésveszély szerint 3 kategóriába sorolták; piros, sárga, zöld, és ez alapján döntöttek a szigorítások mértékéről. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy az egyes kategóriákba mely országok tartoznak és, hogy pontosan kikre és milyen mértékben vonatkozik a korlátozás.

Országok besorolása aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján:

Zöld kategória (alacsony fertőzöttség)

 • a teljesség igénye nélkül például: Horvátország, Ausztria, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Olaszország, Görögország, Spanyolország*, Franciaország, Németország, Dánia, Hollandia, Svájc, Izland, Írország, Málta, Ciprus stb.

Sárga kategória (kevésbé súlyos fertőzöttség)

 • Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Portugália*, Románia, Szerbia, Svédország, Japán, Kína, Amerikai Egyesült Államok.

Piros kategória (súlyos fertőzöttség)

*Frissítés: 2020.07.19. 
A járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan két ország besoroláson módosított. Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália. Az erről szóló határozat a Hivatalos Értesítőben olvasható.


*Frissítés: 2020.08.05.
Szigorítottak a beutazási szabályokon a Spanyolországból érkezőkre nézve. Az aktuális járványügyi helyzetet felülvizsgálva az országos tisztifőorvos Spanyolország zöld besorolását sárga kategóriára változtatta! Az erről szóló határozat a Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent meg. Az intézkedés, péntektől lép hatályba.


A kategóriákat hetente felülvizsgálja a kormány az aktuális fertőzöttségi viszonyok tekintetében, így a fenti lista újabb döntések értelmében még változhat.

Pontosan kikre és hogyan vonatkozik a karantén:

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban:

 • zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,
 • sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténba vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténba kerül. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba, ha az érintett nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel akkor pedig 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül.

Friss, negatív koronavírus-teszttel kiváltható a karantén:

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy nem koronavírusos.

Hogyan kérhet tesztelést, aki sárga vagy piros besorolású országból érkezik haza és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

Az a magyar állampolgár, aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani. A hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. Kérjük, hogy a háziorvost ilyen esetben telefonon keressék. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni.

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére.

Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

Augusztus 1-től milyen feltételek érvényesek? 

Koronavírus-teszt elvégzésének céljából felkereshető egészségügyi intézmények listáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán találja meg.

További információ az új beutazási szabályokról a koronavírus tájkoztató oldalon.

  10 Responses

 1. Szép napot. Fontos kérdéssel fordulok önhöz. Algériábol – Parizsba, párizsból pedig Budapestre repülök holnapi nalon haza kisegítö járattal. Kérdésem, ha jol hallottam, hogy nem kérnem korona tesztet ha Algériábol párizsba utazok. Ez igaz? Mert az Algériai tesztet nem fogadták el europában. Azért fontos ezt tudnom mert nem szeretnék csalodni hogy a jegyemmel ne enfedjenek fel a gépre. Köszönettel, Viktoria

 2. “A teljes lista megtekinthető a Hivatalos értesítőben, melyet a Magyar Közlöny mellékletében talál.”
  ez a link nem visz sehova, csak egy üres oldal jön be 🙁

  1. Kedves Sárközy András,

   Köszönjük az észrevételt, sajnos hibásan került be a link. Javítottuk, mostmár behozza a hivatalos értesítő megtekintő nézetét.

   Köszönjük mégegyszer!

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Köszönjük az ertesitest. Szóval ha jól értettem zöld zónás személyek nyugodtan beléphetnek Magyarországra a nélkül hogy kvarantenban végeznének.

  Köszönöm
  További szép napot

  Patrícia

 4. Szeretném kérdezni , hogy Kuba miért kapta meg a piros besorolást , amikor az összes fertőzöttek száma a fele a magyarnak ?!
  Az USA pedig sárga és magasan a világ első a fertőzésekben, valamint drasztikusan emelkedik?!

 5. Algéria és Tunézia piros besorolást kapott
  Tervezünk utazást Tunéziába augusztus végén, remélem addigra változik a besorolás.

 6. Az NNK nem szakmai információk alapján sorolta be az országokat, hanem a mostani magyar politikai érdekek alapján. És még a földrajzi ismereteik erősen hiányosak. Olyan, a kontinensektől 1-2 ezer km-re lévő szigetországokat is piros kategóriába soroltak, ahol a járvány alig van jelen és a halottak száma 100 alatt van.

 7. Például: Seychelle-szigetek: NULLA haláleset, Mauritius :TÍZ haláleset.

A hozzászólás letiltva.