Koronavírus

Minden külföldről hazatérőre két hét karantén vár szeptember 1-től

Szogorúbb beutazási szabályok szeptember 1-től

Ahogy azt az elmúlt napokban kilátásba helyezték, szeptember 1-től szigorúbb utazási szabályokat vezet be a kormány. Megszűnik a júliusban bevezetett ország kategorizálás, ugyanis minden országra vonatkozóan a korábbi piros besorolásnak megfelelő szabályozást vezetnek be. Külföldi állampolgár nem léphet Magyarországra, a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak pedig két hetes karanténba kell vonulniuk.

A karantén alól továbbra is mentesít az öt napnál nem régebbi, 48 óra különbséggel elvégzett két, negatív PCR-teszt, melynek költségét továbbra is az állampolgároknak kell fizetniük.

A kormányinfón elhangzottak alapján a korábbiakkal ellentétben, szeptember 1-től már kizárólag Magyarországon elvégzett PCR tesztet fogadnak el a hatóságok. Ez azt jelenti, hogy már nem működik az a módszer, hogy az érintett utas 5 nappal a hazaérkezés előtt, még külföldön elvégezteti 48 óra különbséggel a két tesztet, amivel automatikusan kiváltja belépéskor a karantént. Szeptembertől csakis a Magyarországon elvégzett tesztet fogadják el, így hazaérkezéskor mindenképpen elrendelik a járványügyi megfigyelést.

Az új intézkedést 1 hónap időtartamra léptetik életbe.

A külföldre utazást egyelőre nem korlátozza a kormány, de a hazautazásra a fenti jelentős szigorítás lép életbe keddtől. Az új szabályozásban meghatároznak kivételeket is, például a tranzitforgalom, áruforgalom, vagy a korlátozott sávban történő határátlépés.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében az új szabályok 2020. szeptember 1-től hatályosak.

Az új rendeletről további részletekkel hamarosan bővítjük cikkünket.

    4 Responses

  1. Hogy mehetek el tesztet csináltatni, ha karanténban vagyok? Saját autómmal, a teszt végzés igazolásával elmehetek az otthoni karanténból?

  2. A környezö Országokbanaz állampolgárok jogait tiszteletben tartva téritésmentes tesztet készitenek…..ezt a Magyar kormány anyagi érdekből figyelmen kivúl….nemhivatalosnak minősiti,felháborító rablás!

  3. Nem tartom korrekt intézkedésnek!

A hozzászólás letiltva.