Koronavírus

Tudnivalók külföldről hazatérőknek – karantén kiváltása, tesztelés menete

Mit érdemes tudni a külföldről hazatérőknek – karantén elrendelése, tesztelés menete, kiváltás

Ahogy azt korábban megírtuk, szeptember 1-től ismét szigorodtak a beutazás feltételei. A külföldről hazatérő magyar állampolgárok, bármely országból is érkezzenek, 14 napos karanténra számíthatnak, melyet csak 2 db, a beutazást követően Magyarországon elvégzett negatív PCR-teszttel válthatnak ki. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes a szeptember 1. után külföldről hazaérkezőknek a karantén kiváltásról és a tesztelés menetéről.


14 nap otthoni karantén*

Beutazáskor automatikusan elrendelik a járványügyi megfigyelést, tehát a 14 napos hatósági házi karantén a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

A hatályban lévő szabályok alapján: ha a magyar állampolgár esetében a határátlépéskor végzett egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – 14 napos hatósági házi karanténban (az otthonában) kerül elhelyezésre. Erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap. A gyorsabb áthaladás és a repülőtéri várakozás elkerülése érdekében érdemes már úgy érkezni Budapestre, hogy előre kitölti ezt a dokumentumot: https://www.bud.hu/file/documents/3/3584/karantenlap_hun.pdf

Belépéskor a hivatalos határozat mellett megkapja a hatósági házi karantént jelző piros cédulát is, melyet köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani, és otthonában tartózkodni.

Beutazáskor automatikusan elrendelik a járványügyi megfigyelést, tehát a 14 napos hatósági házi karantén a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

A karantén betartását a rendőrség ellenőrzi személyesen, vagy az érintett hozzájárulása esetén elektronikusan. Erre készült egy mobil alkalmazás, mely automatikusan ellenőrizhetővé teszi a Covid-19 fertőzés miatt karanténba rendelt személyek esetében a karantén szabályainak betartását, a karanténba rendelt betegek nyilvántartását és felügyeletét. Az alkalmazásról bővebben itt tájékozódhat: https://hazikaranten.hu/

Karantén kiváltása, tesztelés

Ugyan a karantén gyakorlatilag elkerülhetetlen, mégis van lehetőség a karantén későbbi kiváltására. Ám ez a jelen feltételek szerint igencsak körülményes és költséges lehet. Mutatjuk a karantén kiváltás menetét.

Amennyiben az érintett utazó nem kívánja letölteni a 14 napos karantént, és szeretne ez alól felmentést kapni, azt hivatalos kérelem benyújtásával és önköltségen – a belépést követő 5 napon belül legalább 48 óra különbséggel – két alkalommal elvégeztetett negatív PCR-teszt megléte esetén teheti meg. A PCR-teszt tehát nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól.

I. Kérelem benyújtása:

Hivatalosan kérelmezni kell, hogy elvégeztethesse a tesztet!

Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtani a magyarországi lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, amelynek díja 3 000 Ft. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján lehet benyújtani. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. 

Hivatalosan kérelmezni kell, hogy elvégeztethesse a koronavírus tesztet!

Az illeték megfizetését utalással kell teljesíteni a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, amelynek száma: 10032000-01012107. Banki átutalás esetén szükséges a megjegyzés rovat megfelelő kitöltése, az átutalásnak tartalmaznia kell az Ügyfél pontos nevét, az ügy tárgyát (lakhelyelhagyási kérelem) és az eljáró hatóság nevét is. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya részére küldött kérelemhez – melyben fel kell tüntetni a mintavétel pontos időpontját és pontos helyét – az átutalásról szóló igazolás másolatát is csatolni kell. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

II. PCR-tesztek elvégzése

Több lehetőség is rendelkezésére áll a külföldről hazaérkezőknek a tesztek elvégzésére. Viszont mivel a két teszt között 48 órának kell eltelnie, és az eredmények is várhatóan 24-48 óra alatt érkeznek csak meg, néhány napot biztosan karanténban kell tölteni. A folyamatot gyorsíthatja, ha már a repülőtéren vagy rögtön a hazaérkezéskor elvégezteti az első tesztet. Vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, amelyeket helyszínre lehet kirendelni, így akár a repülőtérre is. Azt javasoljuk, hogy tájékozódjon már az utazás előtt, hiszen a tesztelésre várakozók száma feltorlódhat, érdemes előre tesztidőpontot foglalni.

Augusztus 1-től a tesztek költségét a kérelmező állampolgárnak kell fizetnie. Az árak között lehetnek nagyobb különbségek (pl. hétvégi felár, kiszállás díja stb.), érdemes ezzel kapcsolatban is előre tájékozódni.
Magyarországon PCR tesztet végző akkreditált egészségügyi intézmények listáját itt találja: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

A tesztelés maga néhány perces folyamat. A vizsgálat felsőlégúti mintavétellel történik, ilyenkor az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát.


A tesztelés maga néhány perces folyamat. A vizsgálat felső-légúti mintavétellel történik, ilyenkor az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. A vizsgálat előtt több órával javasolt kerülni bármilyen folyadék és étel fogyasztását, sőt a fogmosást, szájöblítést, rágózást sem javasolják.

III. Felmentő határozat megérkezése

Ha a tesztelést követően mindkét PCR-teszt eredménye negatív, akkor a területileg illetékes járási/kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a karantén alóli felmentésről. Ezt szintén kérvényezni kell, akárcsak a teszt miatti lakóhelyelhagyást. A kérelemhez értelemszerűen csatolni szükséges a két negatív teszteredményt is.

Ügyfélkapun keresztül is kérvényezhető az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt: a levél témacsoportja “Kormányhivatali ügyek”, az ügytípus “Népegészségügyi feladatok”, a levél tárgya pedig “Karantén alóli felmentés”. A kérelem elbírálása általában 24 órán belül megtörténik és a karantén felmentésről szóló határozatot elektronikus úton küldik meg. Csakis ezen okirat megérkezését követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás figyelmeztetés.


A fentiek alól kivételt képeznek a szomszédos országok ingázói. Rájuk a következő belépési szabályok érvényesek:

 • Mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok karantén mentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban tartózkodnak.

! Frissítés 2020.09.04: A szeptember elején bevezetett szigorításon időközben annyit enyhítettek, hogy a schengeni országokban, Kanadában és az USA-ban készült 1 db tesztet a magyar teszttel egyenértékűnek fogadnak el. Bővebben: https://blog.repjegy.hu/2020/09/04/ujabb-valtozas-elfogadjak-a-schengeni-ovezetben-keszult-pcr-tesztet-is/

! Frissítés 2020.09.21: A hatósági házi karantén idejét 14-ről 10 napra csökkentették. Az erről szóló határozat szeptember 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben, a rendelet szeptember 21-én lép hatályba. Bővebben: https://blog.repjegy.hu/2020/09/21/csokkentettek-a-karanten-idejet-es-meghataroztak-a-pcr-tesztek-hatosagi-arat/

További, koronavírussal kapcsolatos tartalmaink:

  28 Responses

 1. Az EU-országaiban a hazautazás előtt közvetlenül elvégzett PCR-tesztek nem kompatibilisak a Magyarországon alkalmazott tesztekkel? Vagy egyéb ok van a nem elfogadásukra? (Na meg egyébként a PCR tesztek megbízhatósága!)
  A karantén kiváltására kérvényezni kell a PCR-teszt elvégzését, erre több napot várni kell, majd valahová el kell menni(?) a teszt elvégeztetésére, majd újra kérvényt kell írni, amire a válasz újabb idők elteltével érkezik, immár a karantén legalább fele eltelt (ha nem több). És mennyibe kerül? DGyula

  1. Ahogy Ön is írja, jelenleg igen körülményes és költséges folyamat a karantén kiváltása. Aki megteheti, annak “jobban megéri” eltölteni a 14 napot otthon.

   Nem tudjuk, mi indokolhatja, hogy kizárólag Magyarországon elvégzett tesztet fogadnak el, de ez van a szabályzatban. Magyarországon PCR tesztet végző akkreditált egészségügyi intézmények listáját itt találja: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

 2. Akkor most elarulom a valóságot: 09.02-én érkeztem haza, azonnal beadtam a kérelmet, illetéket és megvolt a lefoglalt két időpontom is 48 óra különbséggel. A bibi csak az, hogy a hivatal azóta sem válaszolt, (09.09 van ma) így le kellett mondanom mindkét időpontot és “leulni” a karantént. Röviden tehát ez gyakorlatban nem működik, ugyanúgy, mint az összes magyar hivatali ügyintézés.

 3. Èn sajnos muszàj vagyon haza menni ès csinàlom a tesztet èn elküldtem az emailt a karantèn aloli felmentès miatt ez kb mennnyi idöbe telik hogy vàlaszt kapjak? Ez tegnap elött este törtènt hogy küldtem.

  1. Kedves Balázs,

   Utasaink visszajelzései alapján általában 24 órán belül megérkezik a felmentés. De hallottunk már extrém eseteket is sajnos. Reméljük Ön is hamar megkapja!

   Üdv,
   repjegy.hu

 4. Szeretnèk èrdeklődni, hogy aki volt koronavírusos és van hivatalos papírja róla, hogy igm antitestes vizsgálaton volt amely kimutatja ezt, az hazautazáskor a repülőről leszállva, nem mentesül a karantén illetve a 2 PcR teszt elvégzésétől?

  1. Kedves PBÁ,

   Mi úgy tudjuk, hogy nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolással) bizonyítja, hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen.

   Üdv,
   repjegy.hu

 5. Érdeklődni szeretnék, hogy mikortól számítják a karanténban töltendő 10 napot. A határ átlépés napja is beleszámít-e? Kell-e külön feloldó határozat, vagy automatikusan “szabadul”-e az ember. Köszönöm a választ! Üdvözlettel

 6. November 1-jén fog hazaérkezni a gépem Manchesterből. Ha jól értem , akkor a 14 helyett “csak” 10 nap karantén vár rám, és 11-én “szabadulhatok”. Így van?

 7. Szia 😅 magyar allampolgar vagyok utazom haza nem vagyok, es nem is voltam fertozott, hogy lenne pairom rolla?Mirol??haza engednek? Vagy mien karantenba visznek???Mi fog tortenni??

  1. Kedves Olga,

   Magyarország jelenleg korlátozza a külföldről történő beutazást: 10 napos hatósági házi karanténra kötelez minden külföldről hazatérő magyar állampolgárt. Bővebben itt írtunk erről: https://blog.repjegy.hu/2020/10/27/karantenszabalyok-ezek-ervenyesek-jelenleg-a-kulfoldrol-hazaterokre/

   – Belépéskor a határellenőrzést végző rendőri szerv mindenről tájékoztatja a beutazót és egészségügyi vizsgálatnak veti alá (testhőmérséklet mérés). Ha a vizsgálat koronavírus jelenlétének gyanúját mutatja, akkor a magyar állampolgár járványügyi megfigyelésbe vagy hatósági házi karanténba kerül. Ha a fertőzés nem állapítható meg, akkor tíznapos hatósági házi karanténba kerül a hazatérő, melyet a belépést ellenőrző rendőr rendel el. A karantén helyszíne az érintett állampolgár lakó- vagy tartózkodási helye (lakcímkártya szerint).

   – Felveszik az adatokat (pl telefonszám, email cím) majd kiállítják a karantén elrendeléséről szóló határozatot és átadnak egy karanténjelölést (egy piros felragasztható papír, ami jelzi, hogy járványügyi megfigyelés zajlik a helyszínen).

   – A belépést követően a karanténkötelezett köteles egyenesen a karanténlakáshoz közlekedni (de pl tömegközlekedést használhat), a határon megkapott jelölést a bejárati ajtón mindenki által jól láthatóan elhelyezni.

   – Amennyiben rendelkezik okostelefonnal, úgy a karantén ellenőrzésére szolgáló applikációt le kell tölteni, és az utasításoknak megfelelően a karantén ideje alatt használni kell: https://hazikaranten.hu/

   – A 10 nap leteltével (melynek első napja a belépés napja), mindenféle hatósági határozat nélkül el lehet hagyni a karantént.

   Az automatikusan elrendelt karantén alól az üzleti utazók mentességet élveznek: https://blog.repjgy.hu/2020/09/14/karanten-mentesseg-az-uzleti-utazoknak-mi-minosul-uzleti-utnak-es-hogyan-lehet-igazolni/ Illetve ki lehet váltani a karantént két db, önköltségen elvégzett, negatív PCR teszttel, melyből legalább 1 Magyarországon elvégzett teszt kell legyen: https://blog.repjegy.hu/2020/09/21/csokkentettek-a-karanten-idejet-es-meghataroztak-a-pcr-tesztek-hatosagi-arat/

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

   1. Érdeklődök a fiam jön haza Németországból, nekünk is karanténban kell maradni vele együtt vagy ha neki nincsenek tünetei akkor nekünk nem kell karanténba vonulni.

 8. Azt szeretném kérdezni, hogy a karantén annak ellenére, hogy rendelkezem magyar lakcímmel, egy szállódában (saját költségre) is letölthetō?

 9. Üdv,
  Abban kérném a megerősítést, hogy férjemnek, aki jövő hét kedden jön haza Hollandiából milyen kötelezettségei lesznek, ha fel szeretne oldani a karantént? Én úgy értelmezem, 2 negatív PCR tesztre lesz szüksége, és sajnos a gyorstesztet nem fogadják el. Ami nem tiszta még, hogy az első tesztet akár már a hazaérkezést követő napon is megcsináltathazjuk, vagy el kell ahhoz is 48 órának telnie? Ha megvan a 2 negatív teszt, mi a tapasztalat, a benyújtott kérvény kapcsán, mennyi idő alatt bírálják el, és oldják fel a karantént? Ugyanis ha napokat kell rá várni, felmerül a kérdés, van e értelme 40 ezer forintot költeni a 2 tesztre, ha az egész procedúrával max 1-2 napot nyerek, amit nem kell karanténban töltenem.
  Köszönettel,
  Deli Edina

  1. Kedves Deli Edina,

   Utasainktól mi azt a visszajelzést kaptuk, hogy sajnos eléggé időigényes a tesztek elvégzése, és tényleg előfordult, hogy csak 3-4 napot spóroltak vele a karanténból. Érdemes lehet utánanéznie és előre megrendelnie a teszteket, erről csakis a tesztelő laborok tudnak Önnek tájékoztatást adni, hiszen ők látják a kapacitásokat.

   Egyébként a schengeni övezet országaiból elfogadnak 1 db tesztet (így Hollandiából is)! Tehát ha a férje úgy érkezik meg, hogy már rendelkezik egy 2 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredménnyel, akkor Magyarországon elegendő lesz csak 1 tesztet végezni. Így lényegesen lerövidíthető a folyamat. Itt írtunk erről bővebben: https://blog.repjegy.hu/2020/09/04/ujabb-valtozas-elfogadjak-a-schengeni-ovezetben-keszult-pcr-tesztet-is/
   Itt pedig arról, hogy mennyibe kerülhet maximum egy teszt és hogy lecsökkent a karantén ideje: https://blog.repjegy.hu/2020/09/21/csokkentettek-a-karanten-idejet-es-meghataroztak-a-pcr-tesztek-hatosagi-arat/

   Fontos lehet tudnia továbbá, hogy az üzleti, gazdasági célú utazás megengedett. Aki tudja igazolni, hogy gazdasági célból utazik, mentesül a karantén alól. Bővebb információ: https://blog.repjegy.hu/2020/09/14/karanten-mentesseg-az-uzleti-utazoknak-mi-minosul-uzleti-utnak-es-hogyan-lehet-igazolni/

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 10. Udv

  Hollandiabol uazok haza. Azt szeretnem megkerdezni, hogy milyen nyelvu PCR tesztet kernek a repteren? Altalaban telefonra kuldik az eredmenyt, ezt elfogadjak otthon?

  Koszonettel ,
  Kauling Andrea

 11. Udv,

  A fenti kerdesekbol meg kimaradt 1 dolog. A Magyarorszagon keszult tesztet hol kell bemutatni?

  Koszonettel,
  Kauling Andrea

 12. Üdv,
  Az üzleti céllal való utazasi mentesség Törökországra is vonatkozik?
  Köszönöm

 13. Üdv!
  Ha jól értelmezem, külföldön élő magyar állampolgár, ha belép magyarországra mindenképpen karantén köteles. Hacsak nem üzleti céllal stb stb most nem sorolom, igen ezt értem. Nekünk az volna a problémánk hogy a férjem a magyarországon hagyott autónkat szeretné visszahozni. Viszont a 10 nap magyarországi karantént biztos hogy nem tudná vállalni mivel annyi időt nem lehet távol a munkájától. Van e erre esetleg valami megoldás?

 14. Kérdésem: A reptérről lehet menni egyenesen tesztelni és a 2. Tesztet a karantén helyén kérvénnyel stb csináltatni, vagy először eljutok a megadott címemre, kérvény már az 1. Teszthez is? Szombaton érkeznék és nem szeretnék várni hétfőig az 1. Teszttel, Bp-en van hétvégén is tesztre lehetőség amit szeretnék kihasználni.

 15. Eddig csak a hazatérő magyar állampolgárokkról olvastam.
  Kérdésem az,hogy van egy barátnőm Svédországban /svéd állampolgár/,és szeretne December 19.-én Magyarországra jönni és nálam szállna meg.
  Teljesen egészséges,mi a teendő,beengedil-e???

 16. Eddig csak a hazatérő magyar állampolgárokról olvastam.
  Kérdésem az, hogy van egy barátnőm Svédországban /svéd állampolgár/ és szeretne December 19.-én Magyarországra jönni és nálam szállna meg.
  Teljesen egészséges, mi ateendő, beengedik-e ??

 17. Mire az ember valaszt kap a kerdeseire addigra a virus is elmulik. A problema az, hogy sehol sem tudnak 1 normalis valaszt adni, csak hozzak az egyre lokottebb rendelkezeseket.
  Koszonet a semmiert!

 18. Az lenne a kérdésem hogy ha átestem az előző hónapban a covidon és papírom is van róla akkor is karanténba kell vonuljak 10 napra hazautazasom utan?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük