Koronavírus

Tudnivalók külföldről hazatérőknek – karantén kiváltása, tesztelés menete

Mit érdemes tudni a külföldről hazatérőknek – karantén elrendelése, tesztelés menete, kiváltás

Ahogy azt korábban megírtuk, szeptember 1-től ismét szigorodtak a beutazás feltételei. A külföldről hazatérő magyar állampolgárok, bármely országból is érkezzenek, 14 napos karanténra számíthatnak, melyet csak 2 db, a beutazást követően Magyarországon elvégzett negatív PCR-teszttel válthatnak ki. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes a szeptember 1. után külföldről hazaérkezőknek a karantén kiváltásról és a tesztelés menetéről.


14 nap otthoni karantén

Beutazáskor automatikusan elrendelik a járványügyi megfigyelést, tehát a 14 napos hatósági házi karantén a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

A hatályban lévő szabályok alapján: ha a magyar állampolgár esetében a határátlépéskor végzett egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – 14 napos hatósági házi karanténban (az otthonában) kerül elhelyezésre. Erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap. A gyorsabb áthaladás és a repülőtéri várakozás elkerülése érdekében érdemes már úgy érkezni Budapestre, hogy előre kitölti ezt a dokumentumot: https://www.bud.hu/file/documents/3/3584/karantenlap_hun.pdf

Belépéskor a hivatalos határozat mellett megkapja a hatósági házi karantént jelző piros cédulát is, melyet köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani, és otthonában tartózkodni.

Beutazáskor automatikusan elrendelik a járványügyi megfigyelést, tehát a 14 napos hatósági házi karantén a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

A karantén betartását a rendőrség ellenőrzi személyesen, vagy az érintett hozzájárulása esetén elektronikusan. Erre készült egy mobil alkalmazás, mely automatikusan ellenőrizhetővé teszi a Covid-19 fertőzés miatt karanténba rendelt személyek esetében a karantén szabályainak betartását, a karanténba rendelt betegek nyilvántartását és felügyeletét. Az alkalmazásról bővebben itt tájékozódhat: https://hazikaranten.hu/

Karantén kiváltása, tesztelés

Ugyan a karantén gyakorlatilag elkerülhetetlen, mégis van lehetőség a karantén későbbi kiváltására. Ám ez a jelen feltételek szerint igencsak körülményes és költséges lehet. Mutatjuk a karantén kiváltás menetét.

Amennyiben az érintett utazó nem kívánja letölteni a 14 napos karantént, és szeretne ez alól felmentést kapni, azt hivatalos kérelem benyújtásával és önköltségen – a belépést követő 5 napon belül legalább 48 óra különbséggel – két alkalommal elvégeztetett negatív PCR-teszt megléte esetén teheti meg. A PCR-teszt tehát nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól.

I. Kérelem benyújtása:

Hivatalosan kérelmezni kell, hogy elvégeztethesse a tesztet!

Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtani a magyarországi lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, amelynek díja 3 000 Ft. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján lehet benyújtani. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. 

Hivatalosan kérelmezni kell, hogy elvégeztethesse a koronavírus tesztet!

Az illeték megfizetését utalással kell teljesíteni a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, amelynek száma: 10032000-01012107. Banki átutalás esetén szükséges a megjegyzés rovat megfelelő kitöltése, az átutalásnak tartalmaznia kell az Ügyfél pontos nevét, az ügy tárgyát (lakhelyelhagyási kérelem) és az eljáró hatóság nevét is. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya részére küldött kérelemhez – melyben fel kell tüntetni a mintavétel pontos időpontját és pontos helyét – az átutalásról szóló igazolás másolatát is csatolni kell. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

II. PCR-tesztek elvégzése

Több lehetőség is rendelkezésére áll a külföldről hazaérkezőknek a tesztek elvégzésére. Viszont mivel a két teszt között 48 órának kell eltelnie, és az eredmények is várhatóan 24-48 óra alatt érkeznek csak meg, néhány napot biztosan karanténban kell tölteni. A folyamatot gyorsíthatja, ha már a repülőtéren vagy rögtön a hazaérkezéskor elvégezteti az első tesztet. Vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, amelyeket helyszínre lehet kirendelni, így akár a repülőtérre is. Azt javasoljuk, hogy tájékozódjon már az utazás előtt, hiszen a tesztelésre várakozók száma feltorlódhat, érdemes előre tesztidőpontot foglalni.

Augusztus 1-től a tesztek költségét a kérelmező állampolgárnak kell fizetnie. Az árak között lehetnek nagyobb különbségek (pl. hétvégi felár, kiszállás díja stb.), érdemes ezzel kapcsolatban is előre tájékozódni.
Magyarországon PCR tesztet végző akkreditált egészségügyi intézmények listáját itt találja: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

A tesztelés maga néhány perces folyamat. A vizsgálat felsőlégúti mintavétellel történik, ilyenkor az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát.


A tesztelés maga néhány perces folyamat. A vizsgálat felső-légúti mintavétellel történik, ilyenkor az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. A vizsgálat előtt több órával javasolt kerülni bármilyen folyadék és étel fogyasztását, sőt a fogmosást, szájöblítést, rágózást sem javasolják.

III. Felmentő határozat megérkezése

Ha a tesztelést követően mindkét PCR-teszt eredménye negatív, akkor a területileg illetékes járási/kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a karantén alóli felmentésről. Ezt szintén kérvényezni kell, akárcsak a teszt miatti lakóhelyelhagyást. A kérelemhez értelemszerűen csatolni szükséges a két negatív teszteredményt is.

Ügyfélkapun keresztül is kérvényezhető az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt: a levél témacsoportja “Kormányhivatali ügyek”, az ügytípus “Népegészségügyi feladatok”, a levél tárgya pedig “Karantén alóli felmentés”. A kérelem elbírálása általában 24 órán belül megtörténik és a karantén felmentésről szóló határozatot elektronikus úton küldik meg. Csakis ezen okirat megérkezését követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás figyelmeztetés.


A fentiek alól kivételt képeznek a szomszédos országok ingázói. Rájuk a következő belépési szabályok érvényesek:

 • Mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok karantén mentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban tartózkodnak.

! Frissítés: A szeptember elején bevezetett szigorításon időközben annyit enyhítettek, hogy a schengeni országokban, Kanadában és az USA-ban készült 1 db tesztet a magyar teszttel egyenértékűnek fogadnak el. Bővebben: https://blog.repjegy.hu/2020/09/04/ujabb-valtozas-elfogadjak-a-schengeni-ovezetben-keszult-pcr-tesztet-is/

További, koronavírussal kapcsolatos tartalmaink:

  5 Responses

 1. Az EU-országaiban a hazautazás előtt közvetlenül elvégzett PCR-tesztek nem kompatibilisak a Magyarországon alkalmazott tesztekkel? Vagy egyéb ok van a nem elfogadásukra? (Na meg egyébként a PCR tesztek megbízhatósága!)
  A karantén kiváltására kérvényezni kell a PCR-teszt elvégzését, erre több napot várni kell, majd valahová el kell menni(?) a teszt elvégeztetésére, majd újra kérvényt kell írni, amire a válasz újabb idők elteltével érkezik, immár a karantén legalább fele eltelt (ha nem több). És mennyibe kerül? DGyula

  1. Ahogy Ön is írja, jelenleg igen körülményes és költséges folyamat a karantén kiváltása. Aki megteheti, annak “jobban megéri” eltölteni a 14 napot otthon.

   Nem tudjuk, mi indokolhatja, hogy kizárólag Magyarországon elvégzett tesztet fogadnak el, de ez van a szabályzatban. Magyarországon PCR tesztet végző akkreditált egészségügyi intézmények listáját itt találja: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

 2. Akkor most elarulom a valóságot: 09.02-én érkeztem haza, azonnal beadtam a kérelmet, illetéket és megvolt a lefoglalt két időpontom is 48 óra különbséggel. A bibi csak az, hogy a hivatal azóta sem válaszolt, (09.09 van ma) így le kellett mondanom mindkét időpontot és “leulni” a karantént. Röviden tehát ez gyakorlatban nem működik, ugyanúgy, mint az összes magyar hivatali ügyintézés.

 3. Èn sajnos muszàj vagyon haza menni ès csinàlom a tesztet èn elküldtem az emailt a karantèn aloli felmentès miatt ez kb mennnyi idöbe telik hogy vàlaszt kapjak? Ez tegnap elött este törtènt hogy küldtem.

  1. Kedves Balázs,

   Utasaink visszajelzései alapján általában 24 órán belül megérkezik a felmentés. De hallottunk már extrém eseteket is sajnos. Reméljük Ön is hamar megkapja!

   Üdv,
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük