Koronavírus

Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként I.

Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként

Ez a cikk 2020. október 22-én volt utoljára frissítve. Ha a legfrissebb információkra kiváncsi, akkor kattintson ide!

Cikkünkben részletezzük a jelenleg érvényben lévő beutazási szabályokat a magyarok által leginkább keresett desztinációkra vonatkozóan. Ezekre figyeljen, ha az úti célja Hollandia, Németország, Dánia, Írország, Svájc vagy Lengyelország. Kell-e negatív PCR-tesztet vinni, lesz-e karantén, ki kell-e tölteni egészségügyi nyilatkozatot, esetleg szükséges előre regisztrálni? Mutatjuk a részleteket!


Hollandia

Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta, a beutazóknak tíz napra karanténba kell vonulniuk!

A hollandiai repterekre csak maszkban és COVID-tünetek nélkül lehet belépni. Az utasoknak ki kell tölteni és magukkal kell vinnie egy egészségügyi nyilatkozatot . Aki a kérdések közül bármelyikre igennel válaszol, nem repülhet. A reptereken szúrópróbaszerűen speciális  vizsgálatokat is végeznek. 

A maszkviselés a repülőterek mellett a repülőjáratokon is kötelező. A KLM légitársaság esetében szeptember 21-től csak a 10 év alatti gyerekeknek és azon utasoknak nem kell maszkot viselniük, akik egészségügyi okból nem hordhatnak szájmaszkot. Utóbbi speciális esetről igazolás szükséges, amihez egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet is kell csatolni.


Németország

Németországban minden tartomány külön szabályozza, hogy a beutazást követően mely személyeknek kötelező karanténba vonulni. A tartományok közös megállapodása értelmében azonban egységes szabály, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a német Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott.

Szeptember 16-án a Robert Koch Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet. Ez alapján, akik a németországi beutazást megelőző 14 napban Budapesten tartózkodtak, 14 napos házi karanténba kell vonuljanak. Beutazást követően egyenesen a lakó- vagy tartózkodási helyre kell utazni és fel kell venni a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal, melynek elérhetőségeit itt találja: https://tools.rki.de/PLZTool/

Frissítés:  A Robert-Koch-Intézet október 22-ig, a következő megyéket is rizikóterületté nyilvánította: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala. A Németországba történő beutazás szabályai ezekről a területekről megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott, Budapestről történő beutazás szabályaival.

A rizikóterületről történő beutazást követő 2 hétben kötelező koronavírus-tesztet végeztetni, melyet a beutazást követő 10 napig ingyenesen lehet igényelni, ehhez személyazonosító igazolvány és Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása szükséges. Azok, akik megszegik a karanténszabályokat, akár 25.000 eurós büntetést is kaphatnak.

A németországi tesztelési és karanténkötelezettség alól az a személy mentesül, aki a beutazáskor 48 óránál nem régebbi negatív COVID-teszteredménnyel rendelkezik. Ezenkívül a karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok, azaz akik csak átutaznak Németországon.


Dánia

2020. szeptember 17-től Magyarország, Ausztriával, Hollandiával, Portugáliával és Svájccal együtt narancssárga kategóriába került, Andorra, Belgium, Csehország, Franciaország, Horvátország, Luxembourg, Málta, Monaco, Románia és Spanyolország mellé. 

Az új besorolás szeptember 19-től érvényes, így ettől a dátumtól a narancssárga országokból kizárólag érdemi indokkal lehet belépni Dánia területére. A leggyakoribb érdemi indokok például: 

  • dániai munkahely megléte, 
  • üzleti célú beutazás,
  • hallgatói jogviszony, 
  • közeli hozzátartozója (gyerek, házastárs, élettárs, szülő, nagyszülő) egy Dániában állandó lakhellyel rendelkező személynek, 
  • vagy dániai ingatlantulajdonos.

Az alapos, érdemi indokok alá eső beutazási célt minden esetben, hitelt érdemlő módon igazolni kell a belépéskor (pl. anyakönyvi kivonattal, munkáltatói igazolással, diákigazolvánnyal, tulajdoni lappal, stb.). Negatív COVID-teszt felmutatása nem feltétele a belépésnek.

Nincs karantén: ugyan a dán hatóságok a narancssárga kategóriájú államokat „karantén-országokként” tartják számon, Dánia továbbra sem alkalmazza a hatósági karantén intézményét. Az önkéntes alapú elkülönítést az egészségügyi hatóságok ajánlások formájában fogalmazzák meg: 

  • amennyiben olyan országból történik a Dániába való belépés, ahová a Külügyminisztérium a járványhelyzetre tekintettel nem javasolja az utazást, erősen ajánlott a 14 napos otthoni elkülönítés (a Magyarországra való utazást a szigorú karanténszabályok miatt nem javasolják, így ajánlott elkülönítés sincsen a Dániába való belépéskor),
  • ha valakit koronavírussal diagnosztizálnak, javasolják, hogy a tünetek megszűnését követően még 48 óráig maradjanak otthon; amennyiben nem voltak tünetek, úgy a pozitív tesztet követő 7 napig még javasolt az önkéntes elkülönítés, 
  • amennyiben valakinek a közvetlen közelében koronavírussal fertőzöttet azonosítanak, a teszt eredményének megérkezéséig javasolják az önkéntes karantént. 

Dánia továbbra is lehetővé teszi az átutazó forgalmat, amelyre 24 óra áll rendelkezésre. A tranzitot hitelt érdemlő módon alá kell támasztani. 


Írország

2020. október 22-től a legmagasabb, 5. szintű korlátozások lépnek érvénybe az ország egész területén a járvány visszaszorítása érdekében, amelyek december 1-ig lesznek érvényben, azonban azokat a négy hét múlva kormány felülvizsgálja.

Írországban egy úgynevezett zöld listán szerepelnek azok az országok, amelyek a koronavírus fertőzés viszonylatában alacsony kockázattal rendelkeznek. Magyarország 2020. szeptember 21-én lekerült a zöld listáról. Ennek értelmében, azoknak, akik Magyarországból Írországba érkeznek 14 napig önkéntes karanténba kell vonulniuk. Az automatikusan elrendelt karantént a beutazáskor felmutatott negatív COVID-teszt sem váltja ki.


Svájc

A Svájcba beutazó személyek számára 10 napos karanténkötelezettséget rendeltek el, amennyiben a beutazást megelőző 10 napban valamely magas fertőzési kockázatú országban tartózkodtak.

Magyarország 2020. szeptember 28-i hatállyal felkerült magas fertőzési kockázatú országok listájára. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba beutazók számára 10 nap karantént rendelnek el. A negatív COVID-19 teszt nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség alól!

A karanténkötelezettség alól kivételt képeznek (többek között) azok a személyek, akik átutazási célból utaznak Svájcba, azért, hogy egy másik országba tovább utazzanak, 


Lengyelország

Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – szabadon beutazhatnak Lengyelországba és nincs kötelező karantén.

Ugyanakkor felhívják az utazók figyelmét a jelenlegi koronavírus helyzetre: augusztus óta folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, októberben pedig aggasztó módon növekedik a napi megfertőződés. Emiatt október 17- től  az ország lakosságának a 70%-a  már a piros zónába kerül átsorolásra, ez a 380 járás és járási jogú város közül 152-őt érint, köztük a legnagyobb vajdasági székhelyeket: Varsót, Krakkót, Gdańskot és Poznańt. Ezekben betiltják az alkalmi rendezvények szervezését, és távoktatásra állnak át a felsőoktatási intézmények, valamint a középiskolák is.

 


Tájékozódás mindenekelőtt!

2020. október 22. – Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Utazás járvány idején, ezekre figyeljen: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, maszkviselés, távolságtartás!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük