Úti cél ajánló

Koppenhága: programok egy hosszú hétvégére

Ha Koppenhágáról beszélünk, akkor nagy valószínűséggel a biciklizés, valamint A kis hableány-szobor ugrik be elsőre. A dán főváros ugyanakkor sokkal többről szól: elképesztően egyedi és felszabadult hangulata mellett számtalan programlehetőséget és látnivalót is kínál. Koppenhága tehát kiváló választás lehet akkor, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy igazi európai városban. Most a legnépszerűbb lehetőségeket mutatjuk be arra az esetre, ha eltöltenénk pár napot Koppenhágában.


Amalienborg palota

A királynő koppenhágai rezidenciáját, az Amalienborg palotát sem érdemes kihagyni. A palota négy különálló rokokó épületből áll, amelyek közül kettő a nagyközönség számára is látogatható. Az egyikben egy múzeum található, ahol festmények és egyéb tárgyak formájában közel 400 év királyi történelmét tekinthetjük meg, a másikban pedig elég alaposan megismerhetjük, milyen is a dán királyi rezidencia belülről. Az őrségváltásra minden nap 12 órakor kerül sor: ha tehetjük, ezt is nézzük meg egyszer.

Tivoli

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb dán nevezetesség a Tivoli (vagy más néven Tivoli-kertek). Az élménypark és liget 1843 óta fogadja a látogatókat, ezzel a világ harmadik legöregebb vidámparkjának számít. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt életre szóló élményekben lehet része itt: választhatunk például több hullámvasút közül, nézhetünk pantomimes és más előadásokat, csónakázhatunk, körhintázhatunk, vagy óriáskerékre is felülhetünk. Ha van rá lehetőségünk, maradjunk ott a nap végéig, mert sötétedés után különösen szép a kivilágított park!

Koppenhágai látnivalók - Tivoli

A Kerek Torony

Bár a belvárosban található, kiváló lehetőséget kínál a tömegből való kiszakadásra a Kerek Torony. A XVII. században épült Kerek Torony Európa legrégebbi működő csillagvizsgálója, amelyet amatőr csillagászok vehemensen használnak ma is. Ha a spirálisan forduló rámpán át feljutunk a tetejére (némi lépcsővel az út végén), a 35 méter magas torony körül futó kilátóról lenyűgöző látványban lehet végül részünk. Nem véletlenül rámpát építettek egykor a lépcső helyett, mivel így könnyebb volt a könyveket és egyéb eszközöket felvenni.

Rosenborg kastély

A Rosenborg kastélyt szintén a XVII. században építették, és ma már az egyik leglátogatottabb hely a dán fővárosban. Nem is véletlenül: a reneszánsz kastélyban őrzik a dán koronázási ékszereket. De itt nézhetjük meg a királynő trónját is, amelyet három ezüst oroszlán őriz. Járjuk be mindenképpen a Király kertje nevű, a kastélyt körülölelő parkot is: ez mind a turisták, mind a helyiek számára egy kedvelt zöld területnek számít.

Koppenhágai látnivalók - Rosenborg kastély

Csónakázás

A csatornáiról is ismert kikötőváros teljesen új arcát ismerhetjük be, ha befizetünk egy csónakázásra. Ugorjunk fel például a Nyhavnnál vagy Christiansborg közelében, és nézzük meg egy városnéző hajózás keretében az Operaházat, a Fekete Gyémánt könyvtárat és a sziklán ülő, híres-neves A kis hableány-szobrot. Bejárhatjuk akár a Christianshavn hangulatos csatornáit is, amelyek tele vannak lakóhajókkal és hangulatos, régi épületekkel szegélyezettek.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: