Érdekességek

Virtuális utazás? Mutatjuk a legjobb online programokat!

Van Gogh Museum - Amszterdam - online programajánló

Ugyan 2020 előtt is léteztek virtuális túrák, korántsem éltek annyian a lehetőséggel, mint manapság. Ebben persze közrejátszik, hogy igencsak beszűkültek az utazási lehetőségek. A világon számos intézményt és helyet látogathatunk meg úgy is, hogy közben ki sem tesszük a lábunkat a lakásból. Persze nem olyan mint egy igazi utazás, de akár tesztkörként is lehet tekinteni a lehetőségre: ha virtuálisan tetszik a látnivaló, nagyobb kedvvel látogatjuk meg személyesen is ezeket a helyeket, amint lehetőségünk nyílik rá!

Múzeumlátogatás

A Google Arts & Culture több mint 2000 múzeumot és galériát gyűjtött össze, amelyek tárlatait részben vagy teljes egészében megtekinthetjük virtuálisan is. Ha megismertük Van Gogh életművét Amszterdamban, sétálhatunk egyet a Frida Kahlo múzeumban Mexikóvárosban, de ne hagyjuk ki a londoni Tate múzeumot és a New York-i Metropolitant sem, ha belevágunk a kalandba.

Állatlesen

Számtalan állatkert ad arra lehetőséget, hogy nyomon követhessük online a lakóik mindennapjait – már ha éppen hajlandók megmutatni magukat. Megleshetjük a jeges medvéket vagy a kacsacsőrű emlősöket a Sand Diego-i állatkertben, a Smithonian’s-ben élő óriáspandákat, de a Balin élő elefántok mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk – és még sorolhatnánk.

Webkamerák világszerte

És ha már a webkameráknál tartunk: a világkörüli utazásra vágyóknak az EarthCam tartogat rengeteg lehetőséget. Élő webkameráik segítségével olyan látnivalók közül válogathatunk, amiket valószínűleg személyesen nem tudnánk ilyen közelségből megfigyelni. Megnézhetjük az Etna vulkánt Olaszországban, a görög istenek lakhelyét, az Olümposzt, a manhattani felhőkarcolókat, Aruba, a Maldív-szigetek, esetleg Hawaii homokos tengerpartjait, vagy akár körbenézhetünk a New York-i Szabadságszobor tetejéről. Itt csak a bőség zavarával szembesülhetünk!

A sarki fény élőben

Bizony, az egyik legszebb természeti jelenséget is megtekinthetjük az otthonunk kényelméből: a Live Aurora Network egyenesen Alaszkából, Izlandról és Norvégiából közvetíti nekünk a semmihez sem hasonlítható Északi Fényt.

Séta a Marson

A NASA és a Google közös projektjének hála el is hagyhatjuk a Földet, és megnézhetjük, miket lát a Curiosity marsjáró a vörös bolygón. Az Access Mars honlapján a Mars felületének 3D-s mását láthatjuk, amelyet a NASA tudósai a Curiosity fotói alapján készítettek. Irány tehát egy másik bolygó – egyenesen az otthonunkból.

    One Response

  1. Nagyon jó összeállítás.
    Hétvégi program lesz.
    Köszönöm.
    Ugye lesz máskor is?

A hozzászólás letiltva.