Koronavírus

Digitális útlevél applikációt fejleszt a IATA

digitális útlevél - IATA

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) tájékoztatása szerint heteken belül elkészülnek első digitális útlevél applikációjukkal, melynek a IATA Travel Pass nevet adták. Az applikáció segítségével tárolhatóvá válik a felhasználók egészségügyi teszteredményei és oltási igazolásai, így megkönnyítve az utazást a járvány idején – írja a turizmus.com.


A jelenlegi tervek szerint a világ számos légitársasága jelezte, hogy már márciustól használni fogják az IATA által fejlesztett Travel Pass applikációt. Az okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével fogják a légitársaságok ellenőrizni, hogy az utasok rendelkeznek-e a járványügyi intézkedések során előírt utazáshoz szükséges dokumentumokkal, mint például a COVID- 19 teszteredmények vagy az oltási igazolások. Az applikáció segítségével az is visszaellenőrizhető, hogy a hatóságok által jóváhagyott helyszínen kerültek-e kiállításra a szükséges dokumentumok.

Továbbá az utazni vágyók az applikáción keresztül megfelelő tájékoztatást kaphatnak a célországokban előírt beutazási szabályokról és az utazáshoz szükséges dokumentumokat is itt tárolhatják, ezzel kényelmesebbé téve az utazást és megkönnyítve a hozzá kapcsolódó ellenőrzési folyamatokat.

Az IATA szerint az alkalmazás elengedhetetlen lesz a légiközlekedés újra nyitásához, mivel sok országban jelenleg is szigorú korlátozások vannak érvényben, mint például a karantén kötelezettség.

A IATA Travel Pass applikációja azonban nem egyedülálló fejlesztés. Több, hasonló digitális útlevéllel is próbálnak betörni a piacra a vállalatok. A Commons Project Foundation által tervezett Common Pass-t már korlátozottan használják is a légitársaságok, míg az IBM óriásvállalatának csapata már kilenc hónapja dolgozik saját Digital Health Pass alkalmazásának létrehozásán.

Vinoop Goel, a IATA repülőterekért és külkapcsolatokért felelős regionális igazgatója szerint a különböző egészségügyi útlevelekkel jelenleg a társadalmi bizalmatlanság a legfőbb probléma. Az utasoknak tudniuk kell, hogy a tesztek, amivel rendelkeznek, lehetővé teszi számukra a belépést az adott országba, míg a nemzetek kormánynainak is bízniuk kell abban, hogy az utasok által bemutatott tesztek pontosak, és megfelelnek az általuk megszabott közegészségügyi feltételeknek.

Az IATA Travel Pass egy négy nyílt forráskódú modul felhasználásával készült, amely így más szolgáltatók által létrehozott megoldásokkal kombinálva is tud működni. Várhatóan iOS és Android platformokon is egyaránt elérhető lesz az alkalmazás, és várhatóan ingyenesen használhatják majd azt az utasok.

A Singapore Airlines például már decemberben elkezdte használni az alkalmazás próbaverzióját, és jelenleg is több légitársaság mutat élénk érdeklődést az applikáció iránt. A tervek szerint a IATA pár héten belül lezárja az applikáció tesztelési időszakát és teszi elérhetővé kész verzióját mind a légitársaságok, mind pedig az utasok részére.

Azonban egyes országok vezetői továbbra is inkább ragaszkodnának a papíralapú ellenőrzéshez, míg a IATA álláspontja szerint a digitális ellenőrzés sokkal biztonságosabb, ugyanis kevesebb lehetőség van a dokumentumok meghamisítására.

Hogy mikor utazhatunk újra karantén kötelezettség nélkül?

A légiközlekedés világa 2021-re egy nagyobb fellendülést remél, de a IATA szerint a piac csak lassan fog tudni erősödni. Az átoltottság elérése hosszú idő, mivel ez nagyban függ az oltások elérhetőségétől. Így az elkövetkezendő időszak megoldása a karanténkötelezettség nélküli utazásra a tesztelés és az oltás kombinációja lesz, ehhez pedig elengedhetetlen az alkalmazás, ahol egy helyen, digitálisan tárolhatják az utasok az utazáshoz szükséges dokumentumaikat, valamint ahol első kézből tájékozódhatnak a célországok beutazási szabályairól. 

  9 Responses

 1. Nagyon jó lesz.👍👍👍👍👍

 2. Szerintem az egységes minden nemzet által elfogadható verziónak van létjogosultsága
  az utazások biztonságos újraindításához. Ehhez nemcsak a rep. társaságok hanem az oltások
  a tesztek nemzetközi standartjának általános elfogadottságát kellene megoldani.
  Jelenleg vannak elfogadott vakcinák és országok által el nem fogadottak. Vélhetően a teszteknél is hasonló a helyzet.
  Ki a hivatott ezek kidolgozására, légitársaságok,WHO ,ENSZ,stb?
  Amíg ezek nem tisztázottak hogy üljek repülőre?????

 3. Kórházi dolgozó vagyok 1 hónapja bevagyok oltva!

 4. Észszerű megolásnak tartom. Nem beszélve arról, hogy igy is rengeteg papir alapú igazolást,- igZolvanyt kell magunknál tartani.
  A digitálus útlevél kiadása is nagyon időszerű lenne.
  Én a magam részéről nagyon okos ötletnek tartom.

 5. És aki nem hasznål mobiltelefont? És az adatok védelme? Az emberi szabadságjogok?

 6. Ez nem más mint diszkrimináció! Akkor nem utazom és ennyi! Úgy is csak addig csinálják, amíg többen lesznek azok, akik nem akarnak így utazni,( ha csak kevés ember lesz, aki be meri oltani magát ezzel az embereken nem tesztelt valamivel, akkor egyből megváltoznak majd a szabályok)!Különben az Európa Tanács kimondta, hogy nem lehet ilyen módon megkülönböztetni az embereket!

A hozzászólás letiltva.