Koronavírus

Európa és a beutazási szabályok – mire figyeljen most?

Beutazási szabályok európában

A koronavírus-világjárvány nehezen akar csillapodni, és ez az utazók életét is megnehezíti. Országonként változó beutazási szabályok, karanténkötelezettség, PCR teszt a beutazás előtt-közben-után és még sorolhatnánk. Na de akkor mik is a konkrét szabályok most az európai országokban? Megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba!

Ez a cikk 2021. január 25-én volt utoljára frissítve. Ha a legfrissebb információkra kiváncsi, akkor kattintson ide!


Tartalomjegyzék:

  1. Ciprus
  2. Franciaország
  3. Görögország
  4. Hollandia
  5. Málta
  6. Nagy-Brittania
  7. Németország
  8. Olaszország
  9. Oroszország
  10. Portugália
  11. Spanyolország
  12. Törökország

Ciprus

Jelenleg nincs közvetlen légiközlekedés Ciprus és Magyarország között. Amennyiben Magyarországra, illetve Magyarországról Ciprusra való utazás Ausztrián keresztül történik az alábbi szabályok alkalmazandók:

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9

A Ciprusra történő beutazás szempontjából három, A, B és C kategóriába sorolták az országokat, különböző beutazási szabályokkal. Magyarország jelenleg a C kategóriába sorolták.

A “C” kategóriába sorolt országok az „A” és „B” csoportba sorolt országokhoz képest magasabb kockázatú országok. Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkezők esetében csak a szigeten élő ciprusi állampolgárok és családtagjaik  (külföldi házastársaik, kiskorú gyermekeik, szüleik), valamint a Cipruson jogszerűen tartózkodó lakosok és a Bécsi Egyezmény alapján jogosultak belépése engedélyezett.

Egyéb személyek beutazása csak a következő esetekben, az ún. különleges belépési engedély („Special Entry Permit”) birtokában lehetséges:

  1. a Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodó és/vagy a Köztársaságban gazdaságilag aktív személyek (házastárs, gyermekek, szülők) első fokú rokonai családegyesítési célból;
  2. Azok a személyek, állampolgárságuktól függetlenül, akiknek a Köztársaságba való beérkezése állami projektek végrehajtásához vagy más fontos szakmai kötelezettségvállalások teljesítéséhez szükséges.
  3. A légi jármű személyzetének cseréje abban az esetben, ha a csere céljából utasként utaznak.
  4. Tengerészek.

Franciaország

Friss: Január 24-e éjféltől az Európai Unión belülről Franciaországba érkezőknek is negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez alól egyelőre kizárólag a kishatármenti és teherforgalom a kivétel. Karanténkötelezettségről egyelőre nem érkeztek hírek. 

Az Európai Unió országaiból a beutazás 2020. augusztus 1-től korlátozásmentes, sem karantén, sem tesztkötelezettség nincs. A belépőktől ún. „becsületbeli nyilatkozatot” kérnek, hogy nincsenek a koronavírusra utaló tüneteik. A francia kormány jelenleg fontolgatja az uniós polgárok Franciaországba történő belépését érintő egészségügyi intézkedések megerősítését (kötelező teszt).


Görögország

A repülőgéppel Görögországba érkezőknek – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. A bemutatott negatív teszt ellenére előfordulhat, hogy a repülőtéren gyorstesztet végeznek el az érkező utasokon. Az Egyesült Királyságból érkező összes utast gyorsteszt alá vetik.  Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat, 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulnia.


Hollandia

Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. 

A holland kormány döntése értelmében 2021. január 23-tól 13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból légi úton Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak a tervezett érkezést megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló papír alapú igazolást, illetve egy (4 óránál nem régebbi) gyorstesztet, valamint egy egészségügyi nyilatkozatot (‘health declaration form’)  kell bemutatni ahhoz, hogy felszállhasson egy Hollandiába tartó repülőgé repülőgép fedélzetére.

Az egészségügyi nyilatkozat innen érhető el: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publications/2020/07/07/information-for-passengers-flying-to-and-from-the-netherlands

Az utazáshoz elvégzett PCR-teszt negatív eredményétől függetlenül a Hollandiába érkezést követően továbbra is szükséges a 10 napos házi karatén betartása.


Málta

Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a COVID járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutolsó felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került a korlátozásmentes kategóriából a részleges korlátozásokkal járó sárga kategóriába. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől Magyarországról csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása mellett lehet belépni Máltára. Amennyiben ezzel a beutazó nem rendelkezik, akkor Máltán kötelezik tesztelésre és annak negatív eredményéig vagy 14 napos időtartamra kötelező otthoni karanténba kerül. 


Nagy-Brittania

Január 18- án hajnali 4 órától az Angliába és a Skóciába történő beutazást negatív covid-teszthez kötik. A mintavételnek az indulást megelőző 72 órán belül kell történnie, az eredményt a határon be kell mutatni.

Továbbra is kötelező 10 napos házi karantént írnak elő a Magyarországról beutazók számára. Ennek letelte után mindenkire a helyi járványügyi korlátozások vonatkoznak. Kötelező továbbá a beutazást megelőző 48 órán belül online kitölteni a kontaktus-kutatáshoz szükséges nyomtatványt (passenger locator form), amiről a visszaigazoló emailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek (nem feltétlenül kell kinyomtatni, elegendő telefonon). Átutazás esetén a nyomtatvány kitöltése akkor szükséges, ha reptérváltásra is sor kerül, mivel ilyenkor ténylegesen belépnek az országba, ha csak rövid időre is. A karantént alól meghatározott személyi kör eleve mentesül, valamint az Angliába beutazóknak lehetősége van arra, hogy 5 nap után magánúton  teszteltessék magukat, és a negatív eredmény birtokában hamarabb elhagyják a karantént.


Németország

Németországba minden 6 évnél idősebb személynek, aki a beutazását megelőző 10 napon belül a közegészségügyi RKI intézet definíciója szerinti rizikóterületen tartózkodott, a beutazásakor, de legkésőbb azt követően 48 órán belül egy írásos teszteredménnyel kell rendelkeznie német, angol, vagy francia nyelven. A mintavételre külföldön leghamarabb a beutazást megelőző 48 órával kerülhet sor, belföldi mintavételnél arra kell tekintettel lenni, hogy az eredményt a beutazó a beutazást követő 48 órán belül kézhez kapja.

Az utazást megelőzően online a www.einreiseanmeldung.de oldalon lehet regisztrálni, a regisztrációs visszaigazolást az utazónak magánál kell tartania és azt az ellenőrző hatóságnak be kell mutatnia. Ha az elektronikus regisztrációra valamilyen okból nincs lehetőség, akkor egy pótregisztrációs lapot kell kitölteni. Schengen-térségen belülről történő beutazásnál a pótregisztrációs lapot a beutazást követően a tartózkodási hely szerinti területileg illetékes hatóságnak kell átadni, amely továbbítja azt az illetékes hatóságnak.


Olaszország

Olaszországba beutazók számára az alábbi linken elérhető adatlap kinyomtatása és kitöltése kötelező, a reptereken ennek alapján léptetik be az országba érkezőket:

Magyarországot jelenleg a “C” kategóriába sorolták, azaz a magyarországról érkező utasoknak a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredményét kötelesek bemutatni, ellenkező esetben belépésüket megtagadják.


Oroszország

Oroszország jelentősen korlátozta a határain való átkelést, csak a jogszabályokban meghatározott kategóriákba tartozó utazók be- és kiléptetése engedélyezett (pl. nemzetközi fuvarozásban részt vevők, hivatalos célból utazók /előzetes bejelentés alapján/, szerződött sportolók, magasan kvalifikált szakember státusszal rendelkezők /külön engedéllyel/, letelepedési engedély birtokában, ill. közvetlen családtag látogatása, egészségügyi kezelés, családtag ápolása-temetése céljából stb.). Jelenleg diákok nem utazhatnak be Oroszországba. A belépésre jogosultakat az érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredményéről szóló angol vagy orosz nyelvű igazolás felmutatásával engedik be az országba.


Portugália

Az Európai Unió és a schengeni térség országaiból, valamint az Egyesült Királyságból szabadon be lehet utazni Portugáliába, sem karantén- sem tesztkötelezettsége nincs az utasoknak. 

A kontinentális Portugáliától eltérően az Azori-szigeteken és Madeirán, a leszálláskor 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezni, vagy a tesztet a repülőtéren végzik el.

  1. Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek.
  2. Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.
  3. A Madeirai Autonóm Tartomány:  72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére, az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést – ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező.

Spanyolország

2020. november 23. napjától a Spanyolországba légi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell a beutazástól visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki.

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

A spanyol hatóságok repülőtéri tranzitálás esetén nem követelik meg, hogy teszttel rendelkezzen, amennyiben nem hagyja el a spanyol repülőtér nemzetközi tranzitváró területét.


Törökország

2020. december 29-től a Törökországba légi úton belépni kívánó, 6 éves, vagy annál idősebb utasok 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az utazót nem engedik felszállni már a Törökországba induló járatra sem. Ugyanez érvényes a törökországi repülőtereken keresztül tranzitálni szándékozó utasokra is! Az intézkedés várhatóan 2021. március 1-ig marad érvényben.  


Tájékozódás mindenekelőtt!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

 

 

Forrás: Magyarország Konzuli Szolgálata