Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a Kínai Nagy Fal

Látnivalók a bakancslistánkon: a Kínai Nagy Fal

Új sorozatunkban olyan látnivalókat mutatunk be, amelyeket egyszer mindenkinek érdemes látnia az életben. Kezdjük is a világ egyik legnagyobb és kétségkívül a leghosszabb csodájával, irány a Kínai Nagy Fal!

Az egyik legnagyszerűbb ember alkotta építményeként tartják számon a Kínai Nagy Falat. Nem is véletlenül: a több részből álló erődrendszer összhossza több mint 21 ezer kilométer. Történetéről legendák keringenek: az egyik legnépszerűbb az, hogy az űrből is látható szabad szemmel (de ez tényleg csak legenda).

Az első falakat már az időszámításunk előtti hetedik évszázadban elkezdték építeni, de csak 500 évvel később, Csin Si Huang-ti uralkodása alatt építettek egységes erődítményeket, amelyek elsődleges funkciója a védelem volt az északi nomád népek ellen. A legismertebb részeit azonban a Ming-dinasztiának (1368-1644) köszönhetjük.

A fal tehát több egységből áll, amelyek különböző időszakokban és más-más anyagokból épültek, ennek megfelelően másképp állják ki az idő próbáját. Egyes részei sajnos annyira rossz állapotban vannak, hogy nem látogathatók, túl veszélyes lenne sétálni rajtuk. Bizonyos részeit lebontották, hogy bányáknak csináljanak helyet, a helyi lakosok is elhordják a téglákat, hogy azokból építkezzenek, de a természet erői sem kímélik Kína világhíres építményét.

Több mint 21 000 kilométer hosszú

Ekkora hossznál jogos a kérdés, hogy mégis melyik részét érdemes felkeresni? A legismertebb és legszebb részeiért Pekingbe, illetve környékére érdemes vennünk utunkat. A leghíresebb – és ezzel együtt legzsúfoltabb – részét Badalingban találjuk, de a Pekingtől kicsit messzebb lévő Mutianyuról is csodálatos látványban lehet részünk.

Több túraútvonal között is választhatunk, van, ami csupán pár órát, mások akár több napot is igénybe vehetnek. A hegyvonulatokat követő Fal magassága általában 6 méter, szélessége körülbelül 8 méter, és pár száz méterenként őrtornyokba is belefutunk. Ahhoz, hogy a Nagy Falon sétálhassunk, jegyet is kell vennünk, utána viszont páratlan látványban lesz részünk. Van ahol felvonók segítségével közelíthetjük meg a Falat, de a séta is hihetetlen élmény, köszönhetően a lélegzetelállító környezetnek.

A The China Guide honlapján virtuálisan is megtekinthetjük a fal egy részét, illetve egy hosszabb virtuális túrán is végigsétálhatunk – ez utóbbi szolgáltatás már fizetős.

Kétség sem fér hozzá: ha Kínában járnánk, nem hagyhatjuk ki a Nagy Falat, amely 1987 óta a UNESCO Világörökség részét is képezi.

Kapcsolódó tartalmak: