Érdekességek

Életre szóló utazások a filmvásznon

Életre szóló utazások a filmvásznon - blog.repjegy.hu

Az utóbbi időben sajnos az utazás és a mozizás élményétől is megfosztott minket a járvány. De ha valamit szinte korlátlanul megtehetünk otthonunkban a pandémia alatt is, az bizony a filmnézés, hála a rengeteg streaming-szolgáltatónak. A következő listában olyan filmeket válogattunk össze, amelyben a főszereplők hátra hagyják megszokott környezetüket, és egy addig ismeretlen helyen bonyolódnak különböző kalandokba – vagy éppen kezdenek új életet. Más és más okból, de mindegyikre érdemes rászánni egy-egy szabad estét. Ki tudja, talán inspirációt is kapunk hőn áhított következő utazásunkhoz!

Római vakáció (1953)

Sok film játszódik az olasz fővárosban, de talán egyik sem hozza meg a kedvet annyira egy látogatáshoz, mint a Római vakáció. Ahogy az elszökött hercegnőnek (Audrey Hepburn) és az őt körbevezető riporternek (Gregory Peck) a város, úgy a nézőnek is örök élményt nyújt az egyik legjobb romantikus komédia, ami valaha készült.


Mielőtt-trilógia (1995, 2004, 2013)

A Mielőtt-trilógiában Celine (Julie Delpy) és Jesse (Ethan Hawke) történetét követhetjük végig, ahogy megtalálják a nagy szerelmet és szembesülnek annak hétköznapi valóságával. A két fiatalt összehozza a sors a Budapest-Bécs járaton az első részben, és azon a romantikus szűrőn ismerjük meg az osztrák fővárost, ahogyan ők is egymást. A második filmben Párizs, majd a harmadikban a Peloponnészosz-félsziget adja folyamatosan fejlődő kapcsolatuk hátterét.


Elveszett jelentés (2003)

Avagy elveszve Tokióban. Két elsőre nagyon különböző, jobban megnézve viszont nagyon is hasonlóan magányos ember (Bill Murray és Scarlett Johansson) talál egymásra a mindkettőjük számára idegen japán fővárosban. Tokió és az ő semmihez sem fogható hangulata a harmadik főszereplője a filmnek erről a szokatlan, rövid, de meghatározó barátságról.


Napsütötte Toszkána (2003)

Minden ízében kedves film a Napsütötte Toszkána egy frissen elvált nőről (Diane Lane), aki hirtelen felindulásból egy toszkán faluban vesz egy romos házat, ahol új életet kezd. A többek között Cortonában forgatott film – ha ingatlanvásárlásra nem is – arra biztosan inspirálja a nézőjét, hogy átgondolja életét, és bizony arra is remek példa, hogy egy utazás, új emberek megismerése mennyire megváltoztathatja az életünket.


Eurotúra (2004)

A lista legviccesebb darabja adja talán a leghitelesebb képet arról, hogy milyennek látják az amerikaiak az öreg kontinens lakóit: az angolok focihuligánok, az olaszok perverzek, a hollandok pedig semmiben sem ismernek határokat. Az Eurotúrában azonban mindez nem bántó, a karikatúrák nagyon is működnek, hiszen mindenki egyaránt megkapja a magáét (beleértve a „hülye” amerikaiakat), ahogyan egy négy fős tengerentúli társaság átvág Európán egyikük szerelmét keresve. 


Vicky Cristina Barcelona (2008)

Woody Allen európai körútjának harmadik állomása ugyan tele van sztereotípiával, mégis sikerül azokat élettel megtöltenie. Két amerikai lány, a komoly és határozott Vicky és a kalandra éhes Cristina belebonyolódik egy spanyol házaspár szó szerint életveszélyes kapcsolatába. Barcelona pedig ideális színhely ezeknek a teljesen eltérő vérmérsékletű embereknek az összeütköztetésére, ahogyan ki-ki a maga módján arra keresi választ, milyen is az igazi szerelem.


Keleti nyugalom – Marigold Hotel (2011)

A változás bármikor beállhat az életünkbe – üzeni a Keleti nyugalom – Marigold Hotel. A 2011-es filmben brit nyugdíjasok egy csoportja úgy dönt, hogy Indiában, azon belül is Jaipurban töltik el az aranyéveiket. A valóságnak aztán persze köze nincs a hirdetéshez, a Marigold Hotel fényévekre van régi pompájától, de pont az új kihívásoktól lesz igazi élmény az utolsónak szánt utazás. 


Fehér éjszakák (2019)

Listánk legfrissebb filmje egyben egyetlen horrorja is. A Fehér éjszakákban négy amerikai diák utazik Svédországba, azon belül is egy külvilágtól teljesen elzárt közösségbe, hogy megismerjék a szokásaikat. Azonban a Hárgák olyan bizarr módon ünneplik a nyári napfordulót, amire sem ők, sem a nézők nem készültek fel. A Fehér éjszakák egy végig feszült, egyedi alkotás, ami nekünk is ugyanúgy egy életre szóló élményt ad, mint a főszereplőknek.


Ha kiváncsi a folytatásra, akkor kattintson ide!