Szállásfoglalás

Tippek szállásfoglaláshoz világjárvány idején

Tippek szállásfoglaláshoz világjárvány idején

Ugyan a koronavírus-járványt még nem hagytuk teljesen magunk mögött, az oltási kampányok sikeressége miatt egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy bizakodva tervezzük meg a utazásainkat. Ugyanakkor vannak olyan szempontok, amelyeket továbbra is különösen figyelembe kell vennünk szállásfoglaláskor. Érdemes minél alaposabban áttanulmányozni az ajánlatokat, főleg a lemondási feltételeket, valamint az egészségügyi előírásokat!


Beutazási és védettségi szabályok

Először is mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy – amennyiben nem Magyarországon tervezünk eltölteni pár napot – az adott célországnak milyen beutazási feltételei vannak. A 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt a leggyakoribb elvárás, ugyanakkor Magyarország egyre több országgal köt olyan egyességet, amely szerint a beoltott állampolgárok szabadon utazhatnak át a határokon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül. Az éppen aktuális szabályokról a Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni. Ajánlott folyamatosan figyelni, hiszen egyik napról a másikra is változhatnak a szabályok, Magyarország és a célországunk járványhelyzetétől függően.

Forrás: origo.hu | Fotó: Csudai Sándor

Lemondási feltételek és a biztonsági óvintézkedések

Különösen fontos most az is, hogy milyen feltételek mellett mondható le a szállásunk, illetve hogy az előre kifizetett összeget milyen esetben kaphatjuk vissza. A legtöbb szállás nagyon rugalmas a kérdésben, és kínálnak olyan csomagokat is, amelyekben az érkezés napja is lehet a lemondás végső határideje, és semmilyen fizetési kötelezettséget nem rónak a vendégekre.

A legtöbb szálloda honlapján azt is elolvashatjuk, hogy milyen egyéb biztonsági intézkedésekkel készülnek a vendégek fogadására. Például van, ahol kötelező jelleggel naponta takarítják a szobákat, akkor is, ha a vendég nem kéri külön.

A közös terekben is 2-3 óránként fertőtlenítenek, illetve ügyelnek arra, hogy a székek, asztalok ne legyenek egymáshoz túl közel. Van, ahol arra is ügyelnek, hogy a vendégeket ne közvetlenül egymás melletti szobákban helyezzék el, ezzel is csökkentve a lehetséges érintkezések számát.

Figyeljünk oda arra is, hogy a szálloda egyéb szolgáltatásai (wellness, edzőterem stb.) közül mik azok, amik nem, vagy csak korlátozottan érhető el a vírushelyzetre való tekintettel. Ne a helyszínen érjen csalódás!

A legtöbb szállás oldalán már részletesen olvashatunk mind a lemondási feltételekről, mind az egészségügyi előírásokról, de ha még kérdéseink lennének, bátran hívjuk fel őket! Tisztázzunk mindent időben, még mielőtt bármit is lefoglalnánk, hogy ne érjen semmilyen kellemetlen meglepetés!


Hasznos linkek:

Konzuli szolgálat – Utazási tanácsok országonként: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent

Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés: https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,8f0db764-b551-4ea4-8b9f-3338f688df15