Utazási tanácsok

Hasznos mobilalkalmazások utazóknak

Mindig kéznél lévő okostelefonjaink különösen hasznosak lehetnek, ha nyaralni indulunk. A kapcsolattartás és a fényképezés mellett számtalan olyan alkalmazást tölthetünk ma már le, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a dolgunkat, legyen szó útvonaltervezésről, pénzügyekről, fordításról. A következőkben olyan alkalmazásokat mutatunk be, amelyeket érdemes letöltenünk külföldi utazásaink előtt, mert nagy segítséget nyújthatnak.

Alkalmazások tervezéshez, utazáshoz

Ha repülővel utazunk, nagy segítségünkre lehet a FlightAware vagy a Flio nevű alkalmazás: segítségükkel nyomon követhetjük a járatunkat, hogy melyik kaputól indul, és hogy lesz-e késés.

Megkerülhetetlen a Tripadvisor, hiszen nemcsak a szállásfoglalásban segít, hanem a helyi éttermekről, kávézókról és programlehetőségekről is ad információkat és értékeléseket. A Yelp is tele van remek ajánlatokkal: azt is megtudhatjuk például, hogy egy étterem mennyire zajos, mennyire gyerekbarát, fizethetünk-e kártyával stb. Az éttermi foglalásokban segít a TheFork is; akár kedvezményeket is kaphatunk, ha ezen az alkalmazáson keresztül foglalunk asztalt.

A különböző városnéző túrák és programok elérésében a Viator segíthet sokat. Kiránduláshoz az AllTrail-t ajánljuk, ami részletes térképet ad a túraútvonalakhoz, felhívja a figyelmet az emelkedő szakaszokra, valamint az időjárási viszonyokról is tájékoztat.

Ha külföldön járunk, az Uber is hasznos lehet, ha nem nem szeretnénk sem taxizni, sem tömegközlekedni: biztonságos és gazdaságos megoldása a közlekedésnek egy idegen országban.

A Google Maps is nagy segítségünkre lesz: Egyrészt útvonalat is tervezhetünk a segítségével, legyen szó gyalog, autóval vagy tömegközlekedéssel, illetve a különböző helyek nyitvatartási idejét, árkategóriáját és értékeléseit is megismerhetjük. Jelzi azt is, ha valami miatt dugó van, vagy ha nem a menetrend szerint járnak a buszok.

Applikációk, amelyek segítenek külföldön

Ha már a Google-nél tartunk: érdemes letöltenünk a Google Translate-et is. Igaz, hogy egy alapfokú angol nyelvtudással szinte bárhol elboldogulunk, azért nem árt, ha néhány kifejezést elsajátítunk a célországunk nyelvén is. Ebben segíthet még a Duolingo is, amivel könnyed, játékos formában tanulhatunk nyelveket.

Szintén külföldi utakhoz ajánljuk a XE Currency Converter nevű alkalmazást, amivel azonnal ellenőrizhetjük az aktuális árfolyamot. A Splitwise segítségével pedig azt követhetjük nyomon, ki mit fizetett, és ki mennyivel tartozik – ez különösen hasznos akkor, ha baráti társasággal utazunk. Hasonló alkalmazás a TriCount is: mindenki felviheti, mire költött a nyaralás alatt, az alkalmazás pedig az utazás végén kiszámolja, kinek mennyi a tartozása.

Ha elhagyjuk az időzónánkat, érdemes letöltenünk World Time Buddy  nevű alkalmazást. Segítségével gyorsan ellenőrizhetjük, hogy otthon mennyi a pontos idő, a Timeshifter pedig a jetlaget próbálja minél elviselhetőbbé tenni számunkra. A Metric Conversions is hasznos lehet, mivel gyorsan átvált nekünk lábról méterre vagy Fahrenheitről Celsius-fokra.


Válogatásunk az alábbi cikkek alapján készült:

https://foreverbreak.com/travel/tips/best-travel-apps/

https://thepointsguy.com/guide/best-travel-apps/