Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Stonehenge

Bakancslistás látnivalók: Stonehenge

Folytatjuk sorozatunkat azokról az úti célokról, amelyek méltán szerepelnek előkelő helyen bármelyikünk bakancslistáján. Ezúttal az egyik legrégibb és legrejtélyesebb műemléket, az angliai Stonehenge-t mutatjuk be.

Nagy-Britannia legendákkal övezett szimbóluma

Ha Nagy-Britannia egyik jelképét kellene megneveznünk, bizonyára a Stonehenge lenne az egyik első dolog, ami az eszünkbe ugrik. Nem is véletlenül: ez a monumentális műemlék ugyan ma már nem teljes pompájában látható, de mégis lenyűgöző látványt nyújt, és kérdéseik sorát vonja maga után.

Az angliai Wiltshire megyében, Amisbury városától körülbelül 3 kilométerre található Stonehenge körkörösen elhelyezett, hatalmas kőtömböket és földsáncokat jelent.

Mindent a szemnek és semmit a kéznek

Ma már a látogatók nem érinthetik meg a köveket – amikor 1977-ben megnyitották a bejárását a nagy közönségnek, még rájuk is lehetett mászni, ez viszont a kövek erodálásához vezetett.

A brit állam nagy becsben tartja a műemléket, évente több millió fontot fordítanak a védelmére, és természetesen folyamatosan vizsgálják is a kőmintákat (maga a műemlék amúgy a Korona birtokában van).

Az eredeti építményt valamikor időszámításunk előtt 3000 és 2000 között készítették. Sajnos az idők során sem az időjárási viszonyok, sem az emberek nem kímélték: a kövek egy részét építkezés céljából elhordták a környékbeli lakosok.

Eredeti rendeltetése mai napig kérdéses

A kövek eredetét már sikerült beazonosítani. A kisebb kövek 250 kilométerről arrébb, a walesi Pembrokeshire-ből származnak, a nagyobb homokkőtömbök pedig 25 kilométerről, West Woods-ból.

Az építmény 50 homokkövéből a legmagasabb több mint 9 méter magas, és körülbelül 30 tonnát nyom. Azt viszont, hogy hogyan vitték annak idején ezeket a hatalmas köveket egyik helyről a másikra, a mai napig homály fedi. Ahogy a Stonehenge rendeltetése is kérdőjeles, valószínűleg a Nagy-Britannia területén élő különböző törzsek, népek egységét hivatott jelképezni. Ugyanakkor az ott talált emberi maradványok alapján feltételezhető, hogy temetkezési helyként is használták a területet, valószínűleg még a Stonehenge építése előtt.

Mindenképpen vegyük célba tehát ezt a csodálatos, misztikus műemléket, ha Nagy-Britanniában járunk!

Hasonló tartalmak: