Koronavírus

November 8-tól utazhatunk az USA-ba

A szeptemberi előzetes bejelentés után közzétették a határnyitás pontos dátumát is: eszerint a teljes védettséggel rendelkező személyek számára november 8-tól engedélyezik a beutazást az USA-ba.

Jelenleg az alábbi feltételek vannak érvényben az Egyesült Államokba utazók számára. (Utoljára frissítve: december 3.)

  • A beutazók számára kötelező a teljes oltottság igazolása, ehhez az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) vagy a WHO által elismert vakcinákat fogadják el (Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca, Janssen, Sinopharm és Sinovac).
  • A légi utasoknak – december 6-tól – egy 1 napnál nem régebbi, negatív COVID-teszttel is kell rendelkezniük. (Frissítés! Korábban 3 napnál nem régebbi tesztet fogadtak el, azonban ezt az előírást szigorították december 2-án 1 napos időtartamra.)
    Az ellenőrzésnél a PCR- és az antigén teszteket egyaránt elfogadják.
  • Ha a beutazó 90 napnál nem régebben átesett a betegségen, akkor teszt helyett orvosi igazolást is elfogadnak. Az igazolásnak tartalmaznia kell egy 90 napnál nem régebbi pozitív teszteredményt és egy hivatalos, arra jogosult orvos vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást arról, hogy az illető felépült.
  • Az oltottságról szóló igazolást az USA-ba induló járatra történő indulás előtt a check-in során fogják ellenőrizni.
  • A vegyes vakcinákkal oltott utazók is jogosultak a beutazásra. Eszerint aki az elfogadott oldóanyagok bármilyen kombinációjával rendelkezik, teljes mértékben beoltottnak tekinthető.
  • A 18 év alatti gyermekek számára nem kötelező az oltás megléte.

Az Egyesült Államok 2020 márciusában vezette be a beutazási korlátozásokat, azóta turistaként nem lehet beutazni az országba. A tilalom fenntartását az utóbbi időben egyre többen kritizálták a turizmus visszaesése és a negatív gazdasági hatások miatt. 


Kapcsolódó oldalaink: