Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a New York-i Szabadság-szobor

Sorozatunkban olyan helyeket mutatunk be, ahova bátran utazhatunk, biztosan örök életre szóló élményben lesz részünk. Ezúttal New York egyik szimbólumát, mondhatni őrzőjét, a Szabadság-szobrot mutatjuk be. A szobrot a francia államtól kapták az amerikaiak függetlenségük centenáriumára, de mára már a világ minden lakójának jelent valamit Libertas, a szabadság istennője.


Története

A New York-i Szabadság-szobor kétség kívül a város egyik, ha nem a leghíresebb jelképének számít. A szobor Libertast, a szabadság istennőjét ábrázolja, és ajándék volt Franciaországtól az Amerikai Egyesült Államoknak, utóbbi függetlenségének kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából. Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrász tervezte meg az ajándékot, és Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének nőalakja inspirálta. Egyik kezében egy fáklyát tart, a másikban egy táblát, rajta a JULY IV MDCCLXXVI felirattal, mivel 1776. július 4-én kiáltották ki az Egyesült Államok függetlenségét.

Az ajándék sok éven át készült, a fejet például az 1978-as párizsi világkiállításon mutatták be, és Gustave Eiffel is dolgozott a belső szerkezetén. Végül 1886-ban adták át a kész szobrot a Liberty Islanden, a New York-i öbölben. Azóta nemcsak az amerikaiak számára jelképezi a szabadságot és a függetlenséget, hanem a bevándorlóknak is különösen fontos lett: a hajóval érkezők általában a szobrot látják meg először az országból, így számukra az üdvözlést is jelenti.

A szigeten egy múzeum is épült, ahol az acélból és rézből készült szobor történetét ismerhetik meg a látogatók, illetve itt található az eredeti fáklya is, amit az átadás óta már lecseréltek. Maga a szobor 46 méter magas, de a talapzattal együtt 93 métert tesz ki.

Ugyan a szobor általában egész évben várja a látogatókat, az utóbbi két évtizedben kétszer is hosszabb időre be kellett zárni: először a 2001-es New York-i terrortámadások, majd pedig a koronavírus-járvány miatt.

A szobor annyira emblematikus, hogy számos másolat is készült belőle: Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnámban is belefuthatunk egy-egy kisebb példányba.

Megközelítés

A Szabadság-szobor a Liberty Islanden található, és komppal közelíthető meg Lower Manhattanből vagy New Jerseyből. A kompok általában megállnak a szomszédos Ellis Islanden is. Ez a látnivaló annyira népszerű, hogy akár már egy évvel előre (de legalábbi amikor már biztos az utazásunk) érdemes lefoglalni a belépőjegyeket, főleg ha fel akarunk menni a koronában található kilátóba is. Ugyanis egy napon csak 240 embert engednek be a műemlékbe.

8 érdekesség a New York-i Szabadság-szoborról:


Bakancslistás sorozatunk korábbi tartalmai is érdekelhetik: