Koronavírus

Enyhítés az USA beutazási korlátozásain

Hosszú idő után, várhatóan novemberben újranyit az Amerikai Egyesült Államok 33 ország – köztük a Schengeni-övezet – oltott utazói előtt. A beutazás feltétele a koronavírus elleni teljes oltottság és egy negatív Covid-teszt. További részletek alább!


2021. szeptember 20-án Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok módosítja a koronavírus járvány miatt 18 hónapja bevezetett utazási tilalmat. Az új szabályok novemberre érvényesek, várhatóan a hónap elejétől, de pontos dátumot még nem közöltek.

Magyarországról is lehet utazni

A döntés értelmében feloldják a beutazási korlátozást 33 ország, teljesen beoltott utazói előtt. Az országok listáján többek között szerepel az Egyesült Királyság, Kína, India, Brazília és az európai Schengeni-övezet 26 országa, így Magyarország is.

Oltás és teszt is szükséges

A beutazóknak igazolniuk kell a teljes oltottságot, tehát, hogy legalább 14 napja felvették az immunitáshoz szükséges összes adagot a koronavírus elleni vakcinákból. Kétadagos esetében minimum 14 nappal a második oltás után, egyadagos esetén min. 14 nappal az egyetlen adag felvétele után.

A beutazáshoz egyelőre az Egyesült Államokban alkalmazási joggal rendelkező vakcinatípusokat ismerik el: Pfizer-Biontech, Moderna, Johnson&Johnson. A szövetségi egészségügyi hivatalok dönthetnek további védőoltások, például az Európában széles körben alkalmazott AstraZeneca, vagy a Magyarországon is nagy számban beadott kínai és orosz védőoltások elfogadásáról.

Az oltási feltételek teljesítése mellett a beutazóknak rendelkezniük kell egy maximum 3 napos negatív Covid-teszt eredménnyel is. Emellett az utazás során kötelező lesz maszkot viselniük és a kontaktkutatás érdekében meg kell osztaniuk a telefonszámukat és email címüket a hatóságokkal.

A beutazási feltételek teljesítését várhatóan már az induláskor igazolniuk kell az utasoknak, a járat fedélzetére történő belépés előtt.

Ennél pontosabb részleteket egyelőre még nem közöltek, például, hogy milyen tesztet fogadnak el, milyen formában lehet igazolni az oltottságot, várható-e a vakcinák körének kiterjesztése, vagy, hogy november melyik napjától érvényesek az új szabályok – ezekről később lehet döntés.

Rég várt döntés született meg

A novemberi időzítés az amerikai és európai légitársaságok számára is kiemelkedően fontos, hálaadáskor ugyanis rendkívül sokan repülnek, és így a karácsonyi időszakban is könnyebb lesz utazni az eddigihez képest.

A korlátozásokat még tavaly márciusban, Donald Trump elnöksége alatt vezették be a koronavírus-járvány miatt, ennek értelmében az USA állampolgárait, családtagjaikat, valamint kivételes esetben az üzleti úton lévőket kivéve senki nem léphetett be az Egyesült Államok területére akkor, ha a belépés előtti 14 napban az Egyesült Királyságban, vagy a Schengeni-övezetben tartózkodtak.

Az EU és az Egyesült Királyság viszont a nyár óta megengedi az oltott amerikaiaknak a beutazást, emiatt is indulhatott el több tengerentúli járat a nyári időszakban. Sokan már akkor kérték a Biden-kormányzatot, hogy hozzanak ugyanilyen lépéseket, hogy a transzatlanti utazás újra széles tömegek számára legyen elérhető.

A nagy légitársaságok, például a Lufthansa-csoport, az Air France-KLM és az International Airlines Group is jelentősen növelték az elérhető célállomások és járatok számát az Egyesült Államok felé.

Forrás: Reuters, Financial Times, Airportal