Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Griffith park és obszervatórium

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban ezúttal újra az Egyesült Államok felé vesszük az irányt. A Griffith park, valamint az ott található obszervatórium az egyik legismertebb hely Los Angelesben, és még ha névről nem is ismerős elsőre, az biztos, hogy számtalan filmben és sorozatban láthattuk már.

Elhelyezkedése

A Griffith obszervatórium a világ egyik legismertebb csillagvizsgálója, és egészen Los Angeles belvárosáig, pontosabban a Hollywood-hegyig kell utazni érte. Népszerűségéhez elhelyezkedése is hozzájárult: többek között a Csendes-óceánra, Los Angeles-re és a híres Hollywood feliratra is rálátni az obszervatóriumból, illetve az épületet körülölelő parkból. A park minden nap, az obszervatórium pedig péntektől vasárnapig látogatható.

Története

Nevét megálmodójáról és finanszírozójáról, az iparmágnás Griffith J. Griffith-ről kapta. Griffith-nek az volt az elképzelése, hogy az asztronómia ne a tudósok kiváltsága legyen, hanem bárki hozzáférhessen. Ennek megfelelően az 1935-ben átadott csillagvizsgáló belépési díj nélkül látogatható, a planetáriumi előadások kivételével. Mellette rengeteg tárlat várja az érdeklődőket, illetve egy Foucault-inga és egy hatalmas Tesla-tekercs is található itt.

Szuper program utazáskor

Az obszervatóriumban elsősorban a tudományok, a csillagok és az űr szerelmesei találják meg számításaikat, de bárki számára érdekesek lehetnek az állandó kiállítások. Megismerhetjük a Nap, a Föld és a holdunk viszonyát, a tudományok, a művészetek és a mitológia kapcsolatát, az univerzum eredetét és a világűr rejtelmeit. Ugyanakkor ami miatt igazán népszerű ez a hely, az a nyilvános teleszkópok: a leghíresebb közülük a Zeiss-teleszkóp, amit az obszervatórium átadása óta rekordnak számító, több mint hétmillió ember használt.

A hatalmas park felfedezése maga is egy program lehet: az egyik járdára naprendszerünk modelljét festették például, de ne hagyjuk ki a Csillagászok műemlékét sem, ha ott járunk.

Hollywoodi filmek szereplője

A parkot és az obszervatóriumot több hollywoodi filmben is láthattuk, leghíresebb talán a Haragban a világgal és a Kaliforniai álom (előbbinek szobrot is állítottak a parkban), de a 24, az Alias vagy a Melrose Place egy-egy epizódjában is feltűnik.

Kihagyhatatlan program tehát a Griffith obszervatórium, ha az Angyalok városában járunk – nem csak a csillagok szerelmeseinek.


Ezek a cikkek is érdekelhetik: