Utazás előtt

Az Egyesült Államokba készül? Ezeket jó, ha tudja

Mielőtt az Egyesült Államokba utazna, fontos, hogy tisztában legyen a repülőtéren és a határon érvényes biztonsági előírásokkal, belépési szabályokkal és a szükséges úti okmányok listájával. Ezeket a feltételeket és részletes tudnivalókat gyűjtöttük össze az alábbiakban.


Alapkövetelmények

Az Egyesült Államokba történő utazáshoz az alábbi alapvető követelményeknek kell megfelelnie:

 • Érvényes útlevéllel vagy zöldkártyával rendelkezik.
 • Érvényes ESTA-val vagy USA vízummal rendelkezik, amely megegyezik az útlevél adataival (ez nem vonatkozik azokra, akik zöldkártyával rendelkeznek).
 • Nem vonatkozik Önre az Egyesült Államok területére korlátozó beutazási tilalom.
 • A belépéskor rendelkezik érvényes oltási igazolással és 1 napnál nem régebbi negatív PCR vagy rapid-antigén teszttel (koronavírus szabályozás).

Röviddel azután, hogy lefoglalta repülőjegyét, meg kell adnia személyes adatait a légitársaság részére, hogy az Egyesült Államok hatóságai ellenőrizhessék, jogosult-e belépni az országba.

Okmányok

Útlevél

Az Államokba való belépéshez útlevélre lesz szüksége, amelyre az utazás okától és a vízumkategóriától függően eltérő követelmények vonatkoznak. Az ESTA-utazóknak például biometrikus útlevélre van szükségük, míg azoknak, akik rendelkeznek amerikai vízummal, egy ideiglenes útlevél is elegendő. Akik zöldkártyával rendelkeznek, azok útlevél nélkül is utazhatnak az USA-ba.

Az útlevelének legalább az USA-ból való visszaindulás napjáig érvényesnek kell lennie, mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy, de inkább hat hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját.

ESTA

A biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgároknak nem muszáj turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése, ők elektronikus beutazási engedéllyel ((Electronic System for Travel Authorization) azaz ESTA-val is beutazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra.

Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: https://esta.cbp.dhs.gov/. Csak és kizárólag ezen az oldalon végezze ESTA igénylését! Az ESTA-regisztráció díja 14 dollár és munkavállalásra valamint tanulásra nem jogosít az USA-ban tartózkodás ideje alatt.

Azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, az ESTA-rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyt igénylő magyar állampolgárokat. Fontos megjegyezni azt is, hogy tranzit esetén a poggyászt újra fel kell majd venni és ismételten feladni a következő járatra, valamint ekkor is szükség van ESTA engedélyre vagy vízumra.

Vízum

Vízumköteles minden, a turizmustól és üzleti találkozótól eltérő célú beutazás, különös tekintettel a tanulmányok folytatására vagy munkavállalási céllal történő beutazásra. Vízumigénylését minden esetben elektronikus formában szükséges beadnia, a DS-160 űrlap kitöltésével. Ha Ön sikeresen megfelelt a vízumigénylési interjún, még aznap kézhez kaphatja vízumát. A vízumon szereplő lejárati dátum az utolsó nap, amikor a vízummal beléphet az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Államok határán a bevándorlási tisztviselők döntik el, hogy Ön beléphet-e az országba vagy sem. Mindig maradjon barátságos és nyugodt az interjú alatt, és kövesse a tiszt utasításait.

Kitöltendő űrlapok

Ha az Egyesült Államokba utazik, meg kell adnia néhány adatot az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatalának (TSA), a Vám- és Határvédelemnek (CBP), valamint a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) számára. Ezért különféle online és papíralapú űrlapokkal fog találkozni.

Biztonsági okokból az Ön légitársasága személyes adatokat (például születési dátumát valamint útlevél adatait) kérhet el Öntől a Transportation Security Administration (TSA) nevében, amikor Ön lefoglalja repülőjegyét vagy elvégzi a check-in folyamatát.

Néhány órával az indulás előtt a légitársaságoknak továbbítaniuk kell az Ön adatait és az Egyesült Államokbeli tartózkodási címét az USA hatóságainak. Ehhez vagy egy külön online űrlapot kell kitöltenie a légitársaság kérésére, vagy az adatok automatikusan továbbításra kerülnek a (majd kissé kibővített) TSA-lekérdezésben megadott információk alapján.

Repjegy.hu ajánlatok az Egyesült Államok kedvelt nagyvárosaiba:

Egyéb igazolások, határellenőrzés

A határellenőrzés során az amerikai határőrök további dokumentumokat is kérhetnek Öntől. Ezek lehetnek:

 • Meghívó levél, ha ismerőshöz érkezett.
 • Elegendő pénzügyi forrás igazolása (pl. bankszámlakivonatok).
 • Retúr- vagy tovább utazási jegyek.
 • Egészségügyi bizonyítványok (pl. ha gyógyszert kell szednie vagy feltűnő viselkedést tanúsít).
 • A vízumcél teljesítésének igazolása (pl. hallgatói beiratkozás munkaszerződések, nyugdíjazási értesítések, bérleti szerződések vagy a hazájához fűződő kötődés egyéb bizonyítékai).

A határőr előreláthatólag további kérdéseket is fel fog Önnek tenni annak érdekében, hogy kizárja a bevándorlóvízummal nem rendelkező utazók bevándorlási szándékát. Ezekre a kérdésekre biztosan számíthat majd:

 • Miért látogat az Egyesült Államokba?
 • Meddig fog maradni? Mikor repül vissza?
 • Hol fog megszállni az út egésze alatt?
 • Mi lesz az első cím, ahova érkezése után tovább indul az Államokban?
 • Ha látogatásról van szó, kihez/kikhez látogat? Milyen viszonyban állnak egymással?

Ha a határőr úgy gondolja, hogy Ön nem alkalmas az országba való belépésre, egy kollégáját kéri fel egy második interjú elvégzésére. Ha a második tiszt is megtagadja Öntől a belépést, a döntés véglegesnek minősül, és Önnek haza kell repülnie.

Koronavírus-járvány miatti szabályozások

2021. november 8-tól kezdődően szabadon utazhat Magyarországról az Egyesült Államokba bárki – aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (célnak megfelelő vízum, vagy ESTA) – amennyiben az előírt egészségügyi utazási feltételeknek megfelel.

Egészségügyi utazási feltétel:

 • Teljes oltottság igazolása és induláskor 1 napnál nem régebbi negatív Covid -19 teszt, vagy
 • teljes oltottság igazolása és fertőzöttségen átesettség megfelelő dokumentációja (pozitív Covid 19 teszt és angol nyelvű orvosi igazolás, hogy utazóképes az utazó).

Belépés az országba gyerekekkel

Ha kiskorú gyerekkel utazik az Egyesült Államokba, neki is saját ESTA-kérelemre vagy vízumra lesz szüksége. Előfordulhat, hogy a hatóságok kérésére igazolnia kell azt is, hogy jogosult a gyermekkel utazni.

Javasoljuk, hogy a következő dokumentumokat vigye magával:

 • Születési anyakönyvi kivonatok hiteles fordítása.
 • Hitelesített meghatalmazás bármely más törvényes gyámtól.
 • Személyi igazolvány másolata és minden gyám elérhetősége.
 • A gyermek utazási hozzájárulása (aláírás), ha lehetséges.

Mit lehet és mit nem? Importszabályok

A repülőgépen a személyzet által osztott vámnyilatkozat kitöltése mindenki számára kötelező, amit aztán a határ átlépését követő vámellenőrzésen szükséges átadni a vámtisztnek. 

Az Egyesült Államok vámszabályzata szigorú előírásokat támaszt, amerlyről az alábbi táblázatból tájékozódhat:

Alkoholos italok

A maximális mennyiség az Egyesült Államok különböző államaiban eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy egy utazó maximum 1 liter alkoholos italt vihet magával.

Ételek

Bontatlan csomagolásban megengedett: csokoládé és egyéb édességek, pékáruk, liszt, tészta (tojás nélkül), rizs, fűszerek, diófélék, szárított gyümölcsök, növényi olajok, kávé és tea.

Tilos: Hús, friss tejtermékek, növények, cukorkák nem ehető tárgyakkal (pl. kinder tojás), magvak, gumók, húsleves és leveskeverékek

Gyógyszerek

Az USA-ban engedélyezett (legális) gyógyszerek behozhatók személyes használatra. Érdemes magával vinnie egy orvosi igazolást is, amik az adott gyógyszerek szedését írják elő.

Vadon élő állatok / vadak

Csak az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának engedélyével (élő állatok vagy termékek, például irhák, agyarak, csontok, tollak vagy tojások) vihetőek be.

Lőfegyverek

Csak az alkohol-, dohány-, lőfegyverek és robbanóanyagok hivatalának (ATF) jóváhagyásával rendelkező, engedéllyel rendelkező importőrön, kereskedőn vagy gyártón keresztül vihető be.

Állatok szállítása az USA-ba

Ha az Egyesült Államokba kutyát, cicát vagy más háziállatot szeretne magával vinni, akkor az állatról részletes dokumentációt kell bemutatni az országba való belépéskor. Íme néhány dolog, amit elkérhetnek Öntől a határon:

 • Az állat útlevele
 • Betegségeket kizáró vérvételi eredmények
 • Oltások angol nyelvű kivonata
 • Mikrochip sorozatszáma
 • Különleges engedélyek (pl. papagájok számára)
 • Aktuális egészségügyi bizonyítványok

Tájékozódás mindenekelőtt!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról,

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

További ajánlataink az USA nagyvárosaiba:

Források: