Úti cél ajánló

Egy felfedezésre váró úticél: Bázel

A festői szépségű Svájc egyik leghíresebb városa, Bázel igazi kincs. Egyrészt rengeteg múzeumának köszönhetően az ország kulturális fővárosaként is szokták emlegetni, másrészt számtalan egyéb módon is kikapcsolódhatunk itt. A történelmi Óváros pedig felér egy igazi időutazással. Irány Bázel!


Állatkert

Ha a világ legjobb állatkertjeinek listáit nézzük, gyakran találkozhatunk a bázelivel is: hiszen Svájc legrégebbi (1874 óta fogadja a látogatókat) és egyben legnagyobb (az állatok számát tekintve) állatkertjéről van szó. A helyet hamar a keblükre ölelték a bázeliek: már a nyitás évében elkezdték Zollinak becézni. Egyes napokon éjfélig is nyitva van: ha van kedvünk és időnk, akkor sötétedés után is maradjunk, teljesen más élmény ilyenkor ugyanis a Zolli lakóit megismerni.

Forrás: Zoo Basel

Kunstmuseum

A város számtalan múzeuma közül mi most a Kunstmuseumot emeljük ki. Nem véletlenül része a svájci kulturális örökségnek: a Kunstmuseum a világ legrégebbi művészeti galériájának számít. Története egészen 1661-ig nyúlik vissza, mára pedig igazán változatos gyűjteménnyel rendelkezik. A XV. századtól kezdve napjainkig találunk itt műalkotásokat: többek között Holbein, Rembrandt, Rubens, Dalí, Kandinsky, Judd és Warhol művészetével is találkozhatunk.

Bázeli bazilika (Münster)

Természetesen a város egyik jelképét, a bazilikát is kötelező meglátogatni. A vörös homokkőből épült, két toronnyal (az egyik 64,2, a másik 62,7 méter magas) rendelkező templom meghatározó eleme a bázeli városképnek. Az eredeti, román stílusban épült bazilikát nagyrészt elpusztította az 1356-os földrengés: az újjáépített változatát 1500-ban adták át. Az épület napközben látogatható, felsétálhatunk a tornyokba (250 lépcsőfokot kell megmásznunk), megnézhetjük többek között a kriptát, valamint Rotterdami Erasmus sírját is. Érdemes éjszaka is elsétálni hozzá: a kivilágított templom igazán különleges látványt nyújt.

Középső híd (Mittlere Brücke)

A Középső hidat is nyugodtan nevezhetjük Bázel egyik leghíresebb építményének. Az 1226-ban átadott híd kezdetben a helyi közlekedést szolgálta, majd a XIV. században a Rajnán átvezető nemzetközi kereskedelmi útvonalként vált fontossá. 1905-ben viszont egy új hidat húztak fel a régi helyén: a jelenlegi 192 méter hosszú és 18,8 méter széles. A gránitból készült új híd viszont nem mutatja magán a XX. századot: tökéletesen illeszkedik az óváros képéhez. Mindenképpen sétáljunk végig rajta, és nézzük meg alaposan a rajta lévő szobrokat is.

Bázel látnivalók - Mittlere Brücke

Óváros

Bázel Óvárosa egy igazi útvesztőnek tűnhet a szűk utcáival és rejtett tereivel, de megéri benne elkalandozni: csak egyszerűen útnak indulni és arra menni, amerre a lábunk visz. Itt található többek között a már említett katedrális és a Középső híd; ezek mellett bejárhatjuk a Pfalzot, a templom mögötti teret. Itt van még a lenyűgöző Spalentor is, a 8 régi városkapu egyike: ez az Elzász felé vezető kereskedelmi útvonalon feküdt, ezért már rengeteg árus és utazó haladt át alatta. A sokszorosan díszített Városházát is ajánlott megnézni közelebbről. Az előtte lévő Marktplatz is egy ismert látnivaló: a piacon sétálgatva és a finomságokat kóstolgatva igazán elmerülhetünk a helyiek életében.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: