Úti cél ajánló

Az Azori-szigetek felfedezése

Az Azori-szigeteket nem véletlenül nevezik az európai Hawaiinak, illetve a Színek szigeteinek. Amerikai változatával ellentétben jóval közelebb fekszik, és szépségben sem marad el tőle. Az Azori-szigeteken lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapokból, miközben rengeteg, a vulkáni aktivitásnak köszönhető, sokszor földöntúlinak tűnő természeti kincset fedezhetünk fel. Mi most csak párat emelnénk ki a legismertebbek közül.


Az Azori-szigetekről

Az Azori-szigetek közigazgatásilag Portugáliához tartozik, de Lisszabontól 1400 kilométerre fekszik. 9 lakott szigetből áll, amelyek három csoportra osztanak: a keleti csoportba tartozik São Miguel és Santa Maria, valamint a Formigák nevű szigetecskék, a középsőbe Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico és Faial, a nyugatiba pedig Flores és Corvo. Mindegyik vulkáni eredetű. Legnagyobb szigete São Miguel, itt található a közigazgatási központja, Ponta Delgada is: a legtöbb nemzetközi, illetve Portugáliából érkező járat az itteni repülőtérre fut be. Innen repülővel vagy komppal juthatunk át a többi szigetre, ahol pedig érdemes autót bérelni és azzal közlekedni.

Látnivalók

Már São Miguel szigetén is rengeteg csodát találunk. Lenyűgöző látványt nyújt az Água de Pau vulkáni hegység és környéke, különösen Lagoa de Fogo, azaz a tűz tava nevű krátertó. Hasonlóan szép, de Ponta Delgadától gyorsabban elérhető a Sete Cidades hegyvonulat és környéke, közepén a Lagoa das Sete Cidades nevű ikertavakkal. Ez gyakorlatilag két tavat takar, a Zöldet és a Kéket (ezekben a színekben tükrözik vissza a napfényt), amiket egy szűk szoros köt össze.

Túrázni vágyóknak nem maradhat ki a Pico-hegy megmászása az azonos nevű szigeten. A maga 2351 méterével nemcsak az Azori-szigetek, hanem Portugália legmagasabb hegyének is számít. A rétegvulkánra, vagy más néven sztratovulkánra feljutni nem egyszerű, szinte végig igen meredek az út, így elsősorban gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A tetejére érve viszont pazar látványban lehet részünk: a gyönyörű zöld tájakon túl, szép időben elláthatunk a szomszédos Faial és São Jorge szigetekig is.

Terceira egyik legismertebb helye az Algar do Carvão, azaz a szénbarlang. 1893-ban fedezték fel, de csak az elmúlt évszázadban nyitották meg a köz számára. Csak korlátozott időben és számban látogatható, így készüljünk arra, hogy valószínűleg várakoznunk kell majd, mielőtt bejutunk. A csodálatos színvilágú és formájú vulkáni kőzetek, valamint a kristálytiszta víz olyan benyomást kelt, mintha egy földöntúli világban járnánk. Szintén Terceirán található a kevésbé ismert, ám szintén szép Gruta do Natal, azaz a karácsonyi barlang.

Szigetekről lévén szó természetesen strandokból sincs hiány: a legszebb, fehérhomokos tengerpartok Santa Marián vannak, ilyen például a Praia Formosa. A többi szigeten is találunk gyönyörű vulkanikus tájakat, ám a turisták által kevésbé látogatottak. Flores például a gyönyörű hortenziákról is ismert, innen kapta a nevét a sziget. A legkisebb sziget, Corvo (azaz a varjú szigete) is tele van vulkanikus tájakkal, ám a turisták által kevésbé látogatott. Graciosán is van lehetőségünk kirándulni, illetve São Jorge és Faial is tartogat kalderákat.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: