Úti cél ajánló

Több mint földi Paradicsom: íme a Maldív-szigetek

Ha az Indiai-óceánon keresünk üdülőhelyet, nagy valószínűséggel a Maldív-szigetek egyikén kötünk ki. A 26 atollból és 1192 szigetből álló szigetcsoportnak csak egy kis része lakott, és vannak olyanok is közöttük, amelyeket csak és kizárólag a turistáknak tartanak fenn. A szigetország viszont jóval több a fehér homokos strandoknál, a kristálytiszta tengernél és a luxus üdülőhelyeknél. Lássuk, mikkel érdemes tölteni az időt a Maldív-szigeteken – természetesen a napfürdőzésen kívül.


A szigetek felfedezése

Ahogy azt fent írtuk, 1200 sziget alkotja az országot. Bár a szállásunk valószínűleg az üdülőszigetek egyikén lesz, ez nem jelenti azt, hogy az ott tartózkodásunk alatt végig egyhelyben kellene maradnunk. Ha tehetjük, menjünk el egy vagy több olyan szigetre is, ahol a helyiek laknak, hogy megismerhessük a kultúrájukat, a szokásaikat. A legtöbb üdülő szervez ilyen látogatásokat, vagy szívesen segítenek eljutni a helyi közösségekhez. De van olyan szervezet is, amely által meg lehet látogatni olyan helyeket, amelyek már lakatlanok az emelkedő vízszint miatt, vagy a környezetvédelem mellett is kiállhatunk, ha részt veszünk a partok megtisztításában, azaz a szemétszedésben.

Irány Malé!

Érdemes ellátogatnunk a Maldív-szigetek fővárosába, a Kaafu atollon található Maléba is, ahol keverednek a helyi hagyományok a nyüzsgő élettel. Itt biztosan nem fogunk unatkozni: a körülbelül 210 ezer ember lakta főváros hivatalosan 6 szigeten terül el. Érdemes megnézni többek között a Nemzeti Múzeumot, a helyi piacokat, a Függetlenség teret, a Sultan parkot, az Iszlám Központot, vagy a 2004-es cunami miatt állított műemléket. De “csak” a színes épületek közötti szűk utcákon bolyongani is igazi élmény, és akkor is remekül szórakozhatunk, ha elveszünk az éjszakai élet rejtelmeiben.

Sznorkelezés vagy búvárkodás

Mindenképpen merüljünk a vízfelszín alá: bátorságunktól, kíváncsiságunktól, úszóképességünktől és gyakorlottságunktól függően sznorkelezzünk, vagy búvárkodjunk. Akárhogy is, mindenképpen nézzük meg a korallokat, a rengeteg színes halat, teknősöket, rájákat és rengeteg más élőlényt. Irány a kristálytiszta víz!

Repüljünk!

Egy (vagy több) hidroplánon való utazás is kihagyhatatlan, ha a Maldív-szigeteken járunk. Ha egy kis adrenalinra és izgalomra vágyunk a nyaralás során, akkor a sétarepülés révén bőven kaphatunk belőlük. A szigetek, atollok és lagúnák madártávlatból való látványa biztosan elállítja a lélegzetet. A bátrabbak pedig egy ejtőernyős ugrásra is benevezhetnek. Akármeddig is megyünk el, az életre szóló élmény garantált.

Szörfözés

Ha már az Indiai-óceánban vagyunk, akkor az elmerülés mellett a szörfözés sem maradhat ki. A búvárkodáshoz hasonlóan számtalan tanfolyamot találhatunk akkor is, ha nem értünk a szörfözéshez, vagy ha bizonytalanok vagyunk benne. A legtöbb üdülőben a gyerekek oktatására is van lehetőség, így a legkisebbek is biztonságos körülmények között ismerhetik meg a vizet. Ha valahol, itt minden adott ahhoz, hogy a lehető legjobb tapasztalatokat éljük meg a szörfözés terén.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: