Utazási tanácsok

A kényelmes repülős utazás Top 10-es listája!

Sokan félnek, egyesek imádnak repülni, de a többség nem közömbös, ha repülős utazásról van szó. Mai blog témánk arra keres választ, miután túl vagyunk a repülőjegy foglaláson, pakoláson és csomagoláson, hogyan tehetjük még kényelmesebbé repülős utazásunkat. Összeállítottuk a kényelmes utazás Top 10-es listáját.

Töltse el kényelmesen repülős útját.
Töltse el kényelmesen repülős útját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Tervezzük meg mit szeretnénk csinálni  a repülős utazás alatt

Érdemes előre végiggondolni és megtervezni a repülőgépen eltöltött időnket, ezzel jelentősen növelhetjük utazásink élvezeti értékét továbbá  nem holt időként könyveljük el azt. Itt természetesen figyelembe kell venni a hosszabb, rövidebb utak lehetőségeit. Az sem mindegy, melyik légitársaságot választjuk, hiszen a szolgáltatások és szabályok igen eltérőek lehetnek, csak úgy, mint a fedélzeten felszolgált étel, szórakoztató elemek, helyek mérete, hogy mennyi tárgyat és ruhát vihetünk a kézipoggyászunkba, stb…

2. Hova üljünk a repülőn?

Akár szeretjük, akár félünk a repüléstől a jó hely megválasztása kulcsfontosságú lehet komfortérzetünk fokozásában. Aki szeretne a tájban, felhőkben gyönyörködni annak az ablak mellett a helye. Aki először utazik repülőn és még nem tudja hogyan viszonyul eme nem “hétköznapi” élményhez, annak nem javasoljuk a leghátsó üléseket, mivel ezek esetében ráz  leginkább a gép.

A legjobb, legkényelmesebb ülések természetesen minden esetben az első osztályon vannak, ahol nagyobb hely áll rendelkezésre a lábunknak és a székek is párnázottabbak. Azonban első osztály és első osztály között is van különbség. Légitársaságoktól, repülőktől is függ a helyek minősége. Ha biztosra szeretnénk menni utána nézhetünk gép szerint, melyek a legjobb és  legrosszabb helyek az alábbi weboldal segítségével: http://www.seatguru.com/

3. Milyen a tökéletes ruházat?

Repülős utazásokhoz érdemes kényelmes laza ruhát választani, ami gyűrődésmentes. A cipő tekintetében a bebújós cipők a legalkalmasabbak,  amelyből könnyedén ki tudunk lépni egy biztonsági ellenőrzés során. Kényelmes legyen és lehetőség szerint ne a legpasszentosabbat válasszuk. Számítsunk rá, hogy esetleg bedagadhat a lábunk az utazás alatt. A megfelelő öltözék kiválasztása attól is függ ki/kik várnak a repülőtéren, mert lehet, hogy egyből el kell mennünk egy tárgyalásra vagy esküvőre. Üzleti utak esetén, nagyon fontos a jó benyomás, hiszen nem szállhatunk le melegítőben…

Ha nem fapadossal utazunk, bőven vihetünk magunkkal váltásruhát, akár vállfán is. Vegyük azt is  figyelembe, milyen időre számíthatunk érkezéskor.  Azt is gondoljuk végig, hogy milyen öltözködési szokások vannak a fogadó országban. Ez általában a helyi vallással áll összefüggésben, például arab országokban nem nézik jó szemmel az alulöltözöttséget.

4. Mi kerüljön a kézipoggyászba?

Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a poggyász mérete megfelelő-e.
Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a poggyász mérete megfelelő-e.

Váltás ruhát mindenképp készítsünk arra az esetre, ha elkeveredik a csomagunk vagy netán át szeretnénk egyből öltözni. A biztonsági ellenőrzés folyamatát jelentősen gyorsíthatjuk azzal, ha tájékozódunk a ránk vonatkozó poggyászszabályokról. Ami minden esetben hasznos lehet, ha a  folyékony termékeket, amiket vinni szeretnénk, előzetesen vásárolt 100 ml-es adagolókba tároljuk. Ilyen kis műanyagüvegeket könnyen beszerezhetünk gyógyszertárakban vagy drogériákban.

5. Milyen a jó bőrönd?

Annak érdekében, hogy ne érjen minket bosszúság és ne a reptéren kelljen kipakolni kézipoggyászunkból, olyan méretűt válasszunk, ami belefér a legkisebb keretbe is. Nézzünk utána előzetesen, milyen szabályok vonatkoznak ránk, mit vihetünk fel a fedélzetre, mit kell feladni. Leginkább a bőröndök húzós verziója a javasolt, hiszen nem kényelmes végig cipelni poggyászunkat a reptereken keresztül.

6. Gyógyszerek és bébi tápszer

Repülés előtt gondoljuk végig milyen gyógyszerekre lehet szükségünk. Ha van olyan gyógyszerünk, melyet a repülés ideje alatt is be kell vennünk, mindenképp vigyük magunkkal az arra szóló  receptet, hogy  felvihessük a fedélzetre.

Azok, akiknek problémát okoz a lábdagadás, ha a repülés előtti órában beveszik az erre alkalmas gyógyszert, megelőzhetik az esetleges kellemetlenségeket.

Ha kisgyermekkel utazunk, tápszert minden esetben felvihetünk a fedélzetre, azonban számítsunk rá, hogy a biztonsági ellenőrzés alkalmával megkóstoltatják a szülővel.

7. Melyik légitársaságot válasszam?

Mint azt már fentebb is említettük, az hogy melyik légitársasággal utazunk meghatározó lehet kényelmünk szempontjából. Ha szeretne utána olvasni az egyes légitársaságok szolgáltatásainak, esetleg megismerni azok  előnyeit, hátrányai, ezt megteheti a www.azenlegitarsasagom.hu oldalon is, ahol több száz élménybeszámolót és értékelést talál légitársaságonként.

8. Mivel szórakoztassuk magunkat?

Ha aludni szeretne, érdemes kispárnát vinni, főleg, ha hosszúra nyúlik a repülős utazás. Amennyiben ennél aktívabb elfoglaltságra vágyik, hallgathat zenét vagy fordítsa az időt könyv olvasásra.

Némi odafigyeléssel a gyermekek is jól érzik majd magukat repülés közben.
Némi odafigyeléssel a gyermekek is jól érzik majd magukat repülés közben.

Nekünk és a kisgyerekünknek is jobb, ha a viszünk valamilyen érdekes játékot. Ha még ölben utazik a csöppség, akkor lehetőség van olyan ülést igényelni, amelyen több hely van. Ezenkívül kérhet gyermekülést is, amelyet a szülő előtt el lehet helyezni, így biztosan kényelmesen tudnak majd utazni és végig szemmel tarthatja gyermekét. Utazás előtt 1-2 nappal telefonon kérhető a gyermek menü, ugyanekkor lehet intézni a gyermekülést is. Ez sajnos fapados légitársaságok estén nem, de hagyományos légitársaságoknál biztosan igényelhető.

 10. Fast track, avagy kevesebb várakozás

A fast track line, (gyorsító sáv) a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utasok választhatnak a hagyományos utas biztonsági folyosó és az FTL között. Utóbbi minimális sorban állást és gyorsabb utas biztonsági ellenőrzést jelent. Az FTL bevezetése nem jelenti azt, hogy bármiben is könnyítenének a biztonsági ellenőrzés szigorúságán. Annyiban mindenképpen előnyös, hogy az utasok gyorsabban átjuthatnak a SkyCourtba és élvezhetik a vásárlás vagy bárok nyújtotta előnyöket, illetve rövidebb idő alatt juthatnak el a repülőgépek beszállító kapuihoz. A szolgáltatást az adott desztináció honlapján 5 euró körül tudja kiváltani.