Utazási tanácsok

Amikor a gyerekek is velünk repülnek

Tombol a nyár és sokan választják a távolabbi tengerpartokat nyaralásuk célpontjához. Ha az egész családnak foglalunk repülőjegyet, felmerülhet bennünk a kérdés, vajon a gyermekünk részére is izgalmas élmény lesz a repülés? Ha nem készülünk fel megfelelően, akkor a repülőút gyerekekkel nem csak számunkra, hanem utastársaink részére is okozhat kellemetlen perceket.  De mit tegyünk, hogy a család legkisebb tagja(i) számára is élmény legyen az utazás? Most ebben a kérdésben szeretnénk a családok segítségére lenni.

Utazás előtti előkészületek

Gyermekünk számára a repülés izgalmas kaland is lehet.
Gyermekünk számára a repülés izgalmas kaland is lehet.

Pici babával utazunk? Tudjuk meg, hogy kínál-e a légitársaság elsőbbségi beszállást gyerekekkel. Egyes társaságok felengedik a babakocsit a fedélzetre, míg mások nem, ott a csomagtérbe kell azt feladni. Igény esetén jobb előre lefoglalni a babaágyat (főleg a transzkontinentális járatokon van ilyen), amelyet kifejezetten csecsemőknek tartanak fenn. A kétévesnél kisebbek általában ülhetnek a szüleik ölében, de nem árt nekik is foglalni egy saját ülést. És a legfontosabb: az indulás előtti napokban kérje meg a gyerekorvost, hogy vizsgálja meg a kicsi fülét és orrát, náthásan vagy fájó füllel repülni ugyanis még felnőtteknek is szörnyű élmény. Ezzel egy időben érdemes gondoskodni olyan gyógyszerek felíratásáról vagy beszerzéséről, melyre az utazás során szükségünk lehet. Ajánlott, hogy legyen nálunk kézfertőtlenítő, vagy higiéniás törlőkendő, hiszen a repülőkön nagyon sok ember fordul meg a világ minden tájáról.

A kézipoggyászba elengedhetetlen, hogy az utazáshoz bekészítsünk meleg ruhát, pulóvert, esetleg meleg takarót, ugyanis a repülőn a légkondicionáló folyamatosan üzemel. Ezek intenzitása sajnos nem szabályozható és gyakran még a felnőttek részére is megterhelő.

Ezen felül ajánlott, hogy gyermekünk egy-két kedves játékát is elcsomagoljuk, így a repülőút során le tudjuk foglalni. Nagyobb gyerkőcök részére könyv, magazin vagy okostelefonra, táblagépre letölthető játékok, mesék segíthetik az idő kellemesebb és gyorsabb eltöltését.

Minden esetben legyen nálunk egy kevés harapnivaló, illetve kisebb gyerekek részére bébiétel. Bébiétel és tápszer fedélzetre vitele előtt, a biztonsági szolgálat minden alkalommal megkóstoltatja a Szülővel. Ha gyermekünk émelygésre hajlamos, legyen velünk gyógyszer rosszullét ellen. A felszállás előtt érdemes még bevenni, hogyha biztosra szeretnénk menni.

 

A repülőút során

Fel- és leszálláskor fokozottan ügyeljünk arra, hogy lekössük a figyelmüket. A kisebbeket érdemes etetni ilyenkor, mert a nyeléstől könnyebben kidugul a fülük. Legyen a zsebünkben kedvenc cukorkája, nyalókája, rágója.

Repüléshez érdemes elcsomagolni a kedvenc játékokat.
Repüléshez érdemes elcsomagolni a kedvenc játékokat.

Mivel a repülőkön nagyon száraz a levegő, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás. Óránként minimum 2 dl folyadék bevitele javasolt és lehetőleg szénsavmentes folyadékot fogyasszunk. Amennyiben tudjuk, hogy a repülőn nincsen díjmentes étel-ital szolgáltatás, akkor még a tranzitban gondoskodjunk a kellő folyadék megvételéről.

Sokan úgy gondolják, hogy gyermekük azért nyűgös és sír az út során, mert a félnek a repülőgépen. Pedig többnyire csak éhesek, szomjasak, fáradtak vagy unatkoznak. Próbáljunk meg nyugodt légkört teremteni gyermekünk körül, amennyiben lehetséges ne térjünk el napirendjüktől a repülés miatt. Vagyis nem most van itt az új szokások bevezetésének ideje! Indulás előtt teremtsünk alkalmat játékra, mert ha alaposan kifárasztjuk őket, nyugodtabban viselkednek majd. Éjszakai út során nyugodtan adjunk rájuk pizsamát, mondjuk el a kedvenc meséjüket.

Hosszabb út során gyakran előfordul, hogy az ember végtagjai elzsibbadnak, elernyednek, emiatt érdemes a gyerekekkel egy rövidebb sétát tenni a fedélzeten, ami számukra egy érdekes felfedező úttal is felérhet.

Kellemes utat kívánunk!