Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Isztambul repülőtér

Isztambul új repülőtere nemrég került átadásra. ismerje meg Ön is a városról elnevezett szupermodern repülőteret!

Az új repülőtér kiépítése azért vált szükségessé, mert az Atatürk repülőtér a megnövekedett utasforgalom miatt már túl szűkösnek bizonyult. Az Atatürkről való átköltözés április első hetében történt, és mindössze két napot vett igénybe. A 47 ezer tonnányi eszközt 1800 dolgozó segítségével tudták a szűkös határidőn belül elszállítani. Az új repülőtér várhatóan 2028-ra készül majd el teljesen, amikor is 200 millió utast tud majd fogadni évente.

A repülőtérről

Az Isztambul repülőtér, amely a Türkish Airlines új központja is egyben, lehet majd a világ legforgalmasabb repülőtere – ha teljesen felépül. Ezt a címet jelenleg az atlantai Hartsfield-Jackson birtokolja, amely 104 milliós éves forgalommal büszkélkedik.

A légiutas-forgalom kiszolgálása mellett a komplexum vásárok és egyéb események helyszínéül is szolgál majd. Az előd Atatürk reptér április 6-án zárta be véglegesen kapuit.

Az Isztambul repülőtér jövője

Jelenleg körülbelül 250 légitársaság szállít innen utasokat a világ több mint 350 úti céljára. Az utolsó fázisban pedig egyszerre 500 gép tud majd egyszerre a reptéren állni.

Az első fázisban 3 kifutópálya épült meg, amit később hatra bővítenek majd. A komplexum épületei a tradicionális török és iszlám építészet jegyeit viselik magukon. Tulipánra emlékeztető, 90 méter magas irányítótornyát nemzetközi építészeti díjjal is jutalmazták 2016-ban. Az üzemeltetők az energiatakarékosságra és az utasok kényelmére is nagy hangsúlyt fektetnek. Számos pihenősarok és ültetett fa található a reptéren belül.

Közlekedés

Az Isztambul repülőtérhez 70 ezer autó befogadására alkalmas nyitott és zárt parkoló tartozik majd, ha teljesen elkészül. Jelenleg 40 ezer autónak van hely. A városba taxival vagy a buszjáratok egyikével lehet bejutni, de készül a metróösszeköttetés is. Ha a busszal való közlekedést választjuk, készüljünk fel a bőség zavarára, összesen ugyanis 11 féle járattal juthatunk el a városból a repülőtérre és 20 különböző pontról induló busszal a repülőtérről a városba. Ha taxival szeretnénk megtenni a távolságot, akkor 120 TL és 175 TL közötti tarifára érdemes számítani. Ennek nagy előnye, hogy akár előre is megrendelhetjük az autót.  

Hasznos információk

Ez a repülőtér jelenleg az egyik legbiztonságosabb, hiszen mintegy 9 ezer kamera figyeli folyamatosan a területen tartózkodó utasokat és dolgozókat. Ráadásul arc és rendszám felismerésére is képes a rendszer.

A komplexumhoz kórház, imaszobák, konferenciatermek, szállodák és egyéb épületek is tartoznak. Számos étterem, üzlet mellett hagyományos bazárokban is lehet vásárolni. ATM-ek, pénzváltók, gyógyszertár, posta, fodrász, borbély, szabó és ruhatisztító is van helyben, így nem valószínű, hogy bármiben is hiányt fogunk szenvedni. Internet terminál és ingyenes wi-fi szolgáltatás is az utasok rendelkezésére áll, így bőven van mivel elfoglalnunk magunkat, míg várunk az indulásra.

Speciális szolgáltatások

A reptéren van családi WC, a támogatásra szorulók részére pedig speciális szolgáltatások is elérhetők. Többek között kerekesszéket, segítőt tudnak biztosítani, a gyengén látók számára pedig speciális útjelzéseket helyeztek el. A gyerekek számára játszóteret is kialakítottak a reptéren belül, így az ő szórakozásuk is biztosított.

    7 Responses

  1. Tudja valaki esetleg, hogy lehetne a legegyszerűbben és gyorsabban eljutni Kadiköybe tömegközlekedéssel az új reptérről?

  2. Nagyon szép és kulturált, gratulálok.

  3. Gyönyörű és hatalmas. Nagyon szeretném látni egyszer!

  4. Vigyázat! Az interneten azaz a wifi nem teljesen ingyenes. Sőt, csak török SIM kártyával rendelkező utasoknak ingyenes. Egyenlőre nagyon kevés kávézó van a reptéren amik közül csak kb. 5 ad wifi elérhetőséget. F kapuk irányában találtam rá az egyikre. Még a Starbucks-nál sem volt wifi. Az épület persze magáért beszél. A terep óriási. Landolás után kb. 30 perc volt mire a gép beállt a helyére…

A hozzászólás letiltva.